Није тачно да НВО не плаћају порезе и доприносе

Законом о дјеловању невладиних организација, који ће ускоро бити предложен у Парламенту Српске, ова област ће бити уређена у складу са нормама које важе у развијеном свијету, а да неће бити обрачуна са било ким нити спекулативних радњи - овако већ данима јавност увјеравају Милорад Додик и Радован Вишковић. Истражили смо да ли је заиста тако и шта ће тај закон заправо донијети.

Република Српска 30.03.2023 | 19:59
Није тачно да НВО не плаћају порезе и доприносе

Премијер Српске Радован Вишковић раније је рекао да не види ништа спорно у доношењу закона о невладиним организацијама јер никоме неће бити ускраћена права на рад. Тврди да се на средства, која добијају невладине организације, не плаћају порези.

„Апсолутно не, нигдје није видљиво да нека невладина организација од било кога да је добила та новчана средства нема увида, а да не причамо о томе да на та средства се не плаћају никакве обавезе према држави“, рекао је  Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

- Порези се уредно плаћају, поручују из невладиног сектора.

Сматрају да је циљ закона гушење јавне ријечи и успостављање надзора и потпуне контроле над радом организација цивилног друштва.

„На саме донације се не плаћа порез јер је то донација али је свако правно лице обавезно да плаћа све порезе, укључујући порез на евентуалну добит, за раднике све доприносе и порезе на уговоре који се склапају и све је то предмет контроле надлежних институција. Прије ће бити да се неке друге групације које су блиске властима у Републици Српској финансирају нелегалним токовима, укључујући и политичке странке које се нелегално финансирају и већину својих прихода не пријављују нити имају обавезу финансирања путем банковних рачуна“, сматра Ивана Корајлић, Транспаренсy Интернатионал БиХ.

Најава закона о невладиним организацијама је наставак притиска на невладине организације и медије који раде професионално свој посао и износе на видјело теме које властима не одговарају, наглашава политичка аналитичарка Тања Топић и додаје:

"Мислим да је циљ стигматизовати људе и направити негативну атмосферу око тих људи што је врло опасно јер стављање етикета на тај начин да некога одредите као страног агента доводите га у опасност и угрожавате његов живот и мислим да је то заправо резултат неодговорне политике која не води рачуна о сопственим грађанима“.

Доношење закона о раду невладиних организација четврти је покушај утицаја на организације цивилног друштва у Републици Српској. Од ранијих најава и нацрта се одустајало због притиска јавности.

У Босни и Херцеговини, према електронском регистру удружења и фондација, тренутно ради око 25.000 невладиних организација. Од тога је у Републици Српској регистровано више од 7.500. Нема податка колико њих се финансира из иностранства.

(БН) Фото: Архива

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Истина

30.03.2023 18:50

Политичке партије су најгоре НВО или ВО које не полажу рацуне никоме а обрцу се милиони марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

31.03.2023 05:36

То су све стручњаци са њиве у власти, они и не знају стручно причати и дискутовати. Нека РТРС направи округли сто на тему па ће се видити који су то кркани струке. Лажни интелектулци, само имају сумњиве дипломе.

Name

Амонинан

30.03.2023 19:32

Нисам за СНСД, али је тачно да НВО не плаћају порезе (осим пореза на плату). Регистроване су као непрофитне организације и самим тим немају порез на добит. А нема пореза ни на донације (а донације су им једини извор прихода), тако да ваљају новац гдје и како им ћеиф. Само досвојим донаторима морају правдати гдје су потрошили паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бла бла бла

30.03.2023 20:32

Па ста је спорно? НВО раде по закону. И ста цемо сад?

Name

Ре

30.03.2023 20:48

Ста ради рудоња са 56 милиона будзета,авионом,хеликоптером? Дал плаца било ста???

Name

Мирјана

31.03.2023 05:17

Износиш лажи. Причаш најобичније глупости. НВО прво морају конкурисати за пројекте, са шансама 5% да добију пројекат. Друго, све НВО морају имати рачун отворен код домаћих банака. И треће, морају плаћати РС све законом прописане обавезе, и наравно код сваког плаћања рачуна морају платити и 17% УИО. Дакле, НВО су примјер извоза памети, знања и вјештина и поштовања свих закона РС. Бурлету не смета што Проинтер, Тегелтија, и остали тајкуни пљачкају народни буџетски новац.

Name

Мирослав

31.03.2023 11:02

А ко даје донације и сто их даје? Бас да неко да паре тек тако је цудно, јер онај ко даје паре сигурно има захтеве? Невладиним се паре дају, не због лецења у иностранству, него из интетеса, врли цесто политицког.

Name

Ре Мирослав

31.03.2023 13:03

Па онда си ти требао правити зграде, мостове, сколе итд. а не дозволити да то финансира УСАИД, ЕУ и остале западне дрзаве и организације. Него најели се мало круха па се осилили, типицно за кркане. Али цињеница је да се нема циме силити или (.)урцити, да ЕУ уведе санкције РС је у банкроту за 2 дана

Name

Амонинан

31.03.2023 18:21

Г-ђо Мирјана, молим Вас информишите се прије него што некоме кажете да лаже. НВО су за 90% пројеката ослобођена плаћања ПДВ-а.

Name

Лагсам

30.03.2023 19:48

Притисле Милета рате, Увести це он и порез на дисање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корлеоне

31.03.2023 05:41

Сви они које финансира запад сигурно раде против РС и то зна свака будала , па када су нас волили Британци и А.ериканци па не могу нас оцима видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

31.03.2023 11:11

Стизу паре, али цим се спомене да те паре морају бити видљиве, и на њих треба платити порез, ево галаме. Сви ко један, мозе све, али у паре да нам дирате, е то не. А сто не? Па ви лепо написите, ко је дао, колико, кад, за какву"пројект", па то све пријавите пореској управи. Јос несто, колике плате имају сефови невладиних, и то би било занимљиво цути?

Name

Милан

31.03.2023 05:43

Значи треба да вјерујемо некоме ко из масе нешто узвикне, значи поручују из невладиног сектора да се плача порез и ми треба да то повјерујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

31.03.2023 09:56

Коме рудоња плаца? Он само узима.

Name

Ре Милан

31.03.2023 10:51

Магаре која будала теби мозе вјеровати?