Хирург отпуштен јер је позвао чистачицу у помоћ при интервенцији!

Болница у Немачкој открила је да је хирург користио помоћ једне од болничких чистачица да му помогне при ампутацији ножног прста пацијента. Аллгемеине Зеитунг наводи да се инцидент догодио још 2020. године,али тек је сад изашао у јавности, када је дотични хирург отпуштен са свог места у Медицинском центру Универзитета у Мајнцу.

Занимљивости 25.05.2023 | 15:30
Хирург отпуштен јер је позвао чистачицу у помоћ при интервенцији!

Локални лист није потврдио да ли је чистачица отпуштена из болнице у Мајнцу. Срец́ом, процедура није довела до компликација за пацијента. Болничке власти су потврдиле да је чистачица држала пацијентову ногу и дала брис хирургу.

Обично се таква рутинска процедура може обавити самостално, међутим хирург је изабрао помоц́ чистачице упркос операцији која се одвија средином поподнева у медицинској установи препуној лекара.

Пацијент, који је био подвргнут операцији у локалној анестезији, постао је немиран док се хирург припремао да му уклони мали прст.

Пошто су му прсти постали немирни, хирург је позвао чистачицу, младу жену, да му помогне док се хирург спремао да уклони прст. Жена није имала никакву медицинску обуку.

Операцију су требало да изведу два лекара, међутим један од лекара  је позван на хитну интервенцију као помоц́ другом лекару.

Извршни директор болнице Норберт Фајфер рекао је за Алгемајне цајтунг да је хирург одлучио да настави са прилично рутинском процедуром упркос томе што није имао адекватну подршку када није био доступан квалификовани асистент.

Али, уместо да се хирург извуче са лукавим решењем, чистачица је примец́ена у операционој сали са крвавим завојима од газе у руци.

Да ствар буде још гора, хирурга и чистачицу ухватио нико други до један од директора болнице. Фајфер је нагласио да универзитетска болница дубоко жали због “појединачног лошег понашања и неуспеха специјалисте и вишег лекара”.

“То није требало да се деси“, рекао је он, пре него што је потврдио да је лекар специјалиста раскинут радни уговор након суђења пред судом за рад.

Фајфер је од тада уверавао јавност да је Универзитетска медицина у Мајнцу веома посвец́ена безбедности пацијената, са око 700.000 пацијената који се лече у овој установи сваке године. Пацијент није повређен на било који начин, облик или форму, нагласио је Фајфер.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар