На Светој Гори живео монах који је умро а никад није видео жену!

Михаило Толото је био грчки монах је цео свој 82-годишњи живот провео на Светој Гори, и никада ни ниједном није видео праву жену.! Рођен 1856. године, Михаило Толото се суочио са недац́ама од тренутка када је дошао на свет.

Занимљивости 31.05.2023 | 15:53
На Светој Гори живео монах који је умро а никад није видео жену!

Мајка му је умрла само четири сата након његовог рођења, а без оца који би га сматрао својим, напуштен је на степеницама манастира који се налази на Светој Гори, центру православног монаштва. Тамошњи монах га је примио и манастир је постао његов стални дом.

Одрастао и школован у манастиру ограђеном зидинама, Михаило се замонашио и наводно никада није сишао са планине све до своје смрти, 1938. године. А пошто женама није дозвољено да кроче на Свету Гору, Михаило Толото  је умро, а да није никада  видео жену!

novinski isečak <фигцаптион ид="цаптион-аттацхмент-26398" цласс="wп-цаптион-теxт">новински исечак из Единбург Даилy Цоуриер, датиран на 29. октобар 1938. године

 

Очигледно, Михаило Толото (неки га помињу и као Толотос оп.аут) није једина особа која никада у животу није видела жену. Људи рођени слепи никада ништа не виде, али његова прича је посебна по томе што никада није ступио у контакт са женом, јер је цео живот провео међу колегама монасима и повременим мушким посетиоцима.

Након његове смрти, Михаилови сабрац́и су организовали посебну сахрану за њега, верујуц́и да је он једини мушкарац на свету који је умро, а да није видео, додирнуо или на други начин ступио у контакт са женом.

Према једном старом новинском чланку (слика горе), грчки монах такође никада није видео аутомобил или авион, иако то и није тако чудно с обзиром на године и место у коме је живео.

Занимљиво је да је Михаило Толото можда заиста дошао у контакт са женом у два одвојена наврата, иако то није знао. Током 1920-их, француска филозофкиња и списатељица Марисе Цхоиси прерушила се у морнарицу да би дошла на Свету Гору, а 1930-их, Алики Диплараку, прва Гркиња која је крунисана за мис Европе, такође је користила маску да се инфилтрира у светињу. Православна планина Свету Гора је забрањена женама.

Михаило је можда дошао у контакт са једном или са обе уметнице, мада то највероватније никада није ни схватио да су то жене због њихове маске. Или, опет, можда је умро а да није видео својим очима праву, стварну жену!

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар