Ово је план од осам тачака за прекид тензија на сјеверу КиМ

На северу Косова и Метохије данима уназад је напето, а напето је и на релацији Приштина - међународна заједница. Деескалирање ове ситуације, јуче је било тема и у Кишињеву на Самиту Европске економске заједнице, када су се за истим столом нашли председник Србије Александар Вучић и приштинска председница Вјоса Османи, заједно са лидерима ЕУ, Немачке и Француске.

Србија 02.06.2023 | 14:37
Ово је план од осам тачака за прекид тензија на сјеверу КиМ

Недуго затим, долази до конкретног плана за тренутну деескалацију ситуација, а његови аутори су земље Квинте и Европска унија, пише "Албенијан пост". Он има укупно осам тачака.

У уводном делу наводи се да до значајне деескалације може да дође само повратком косовских Срба у институције и њиховим учешћем у демократском процесу. Пише и да ЕУ и Квинта (САД, Немачка, Француска, Италија и Велика Британија) преузимају одговорност за вођење процеса. Наводи се и да се у сваком кораку процеса српска и приштинска влада, политичке странке косовских Албанаца представљене у новоизабраним општинским органима и политичке партије косовских Срба конструктивно ангажују.

Тачка 1

Како лист наводи, у првој тачки пише да је потребно хитно залагање за тумачење Основног споразума између Косова и Србије, потписаног у Охриду, посебно у тачкама 1, 3, 7 и 9.

Члан 1. тог споразума, иначе, захтева од страна да развију нормалне односе. Члан 3. да се сви спорови решавају мирним путем. Члан 7, који се бави стварањем самоуправних општина са српском вец́ином на Косову, као и члан 9, где се обе стране и донатори обавезују да ц́е креирати финансијске пакете за економски развој.

Тачка 2

Друга тачка предвиђа повлачење косовске специјалне полиције са севера Косова. Упоредо са тим, Србија редукује број припадника Војске Србије око административне линије.

Тачка 3

У трећој тачки пише да је за безбедност у општинама на северу Косова поверена Косовској полицији, уз асистенцију Кфора и Еулекса.

Тачка 4

Четврта тачка предвиђа прекид сваког протеста и повратак нормалном животу. Редовне општинске функције и службе настављају са радом. Општинске просторије доступне су општинским службеницима. Термин "општински службеник" односи се на косовске, цивилне, општинске службенике.

Тачка 5

Средином јула 2023. године градоначелници подносе оставке, а председница Вјоса Османи расписује нове изборе.

Тачка 6

Шеста тачка предвиђа одржавање тих избора крајем августа или почетком септембра 2023. године.

Тачка 7

Тачке 3, 4, 5 и 6 су усклађене са значајним напретком у дефинисању самоуправног оквира за заједницу косовских Срба (члан 7 Основног споразума) и имплементацију члана 1 Основног споразума као корака добре вере.

Тачка 8

Средином новембра 2023. године, ефективно се примењују чланови 1, 2, 3, 7 и 9 Основног споразума.

Шеф дипломатије ЕУ Ђузеп Борељ синоћ је објавио да постоје три јасна захтева: одмах нови избори, учешће косовских Срба на њима и наставак рада на успостављању асоцијација општина са српском већином (ЗСО).

- Ако то не учините, то ће имати озбиљне последице по наше односе - навео је он.

Борељ је уз ово, поделио и слику са јучерашњег састанка у Кишињеву, на коме су учествовали, поред њега, председник Србије Александар Вучић, приштинска председница Вјоса Османи, немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон.

Састанак је, преноси "Албениан пост" трајао 10 минута.

Сви прсти уперени у Куртија

Све ово дешава се након напете ситуације на северу Косова и Метохије, која траје већ недељу дана, чија је иницијална каписла била идеја Приштине да албанске градоначелнике изабране на локалним изборима у четири општине на северу Косова уведе у општинске зграде, на шта су се побунили локални Срби. Све то пратили су сузавци, димне бомбе и хапшења.

Ти избори јесу легални, али је упитна њихова легитимност, с обзиром на то да су у већински српским срединама они изабрани за стотинак гласова.

Кулминација је била у понедељак у Звечану, где је дошло опет до сукоба, када се и Кфор укључио у смиривање ситуације.

Листом су реаговали званичници САД као и европски лидери, који су сви до једног уперили прст у Приштину и тамошњег премијера Аљбина Куртија.

(Блиц) Фото: ЕПА/ГЕОРГИ ЛИЦОВСКИ, АП / БОЈАН СЛАВКОВИЋ / РИНГИЕР

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Георгије

02.06.2023 15:09

Изгледа да је Косово административно предано, само се треба нвикнути на договорено стање, а то иде мало тезе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

02.06.2023 16:10

Дефинитивно предато...

Name

Ронy

02.06.2023 16:17

Одавно је тако , само треба да схвате гласачи.

Name

Ма какав

02.06.2023 17:53

Георгије и Стојан? Тјесите се није забрањено..... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Name

Еу-Фан

02.06.2023 22:49

Документ који је Вуцко потписао потврдјује то! Србима на Косову се нуди могуцност да зиве као они Срби који су протерани из Крајине..

Name

Илија

02.06.2023 17:04

Ништа то не ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

02.06.2023 18:23

А бринемо ли се ми како ће предсједник Миле да плати онолики кредит? Он би чини ми се волио да и код нас мало закуха па да неко те паре отпише или бар пролонгира...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби имају

03.06.2023 09:26

Висе опција у корист а албанци само једну.

ОДГОВОРИТЕ