Варшава: Неколико стотина хиљада људи на протесту

- Неколико стотина хиљада људи изашло је данас на улице Варшаве протестујући против владе, а грађани из целе земље дошли су у главни град да изразе незадовољство због, како су рекли, нарушених демократских норми и страхова да Пољска прати Мађарску и Турску "на путу аутократије".

Свијет 04.06.2023 | 18:13
Варшава: Неколико стотина хиљада људи на протесту

Градоначелник Варшаве Рафал Тржашковски, који је члан опозиције, проценио је да је 500.000 људи било на протесту, док је портал "Онет" оценио да је било најмање 300.000 на врхунцу протеста, пренео је АП.

Велика група људи окупила се, такође, и у Кракову и још неким градовима Пољске у којој живи 38 милиона људи, показујући незадовољство према влади, оптужујући је да крши устав и не поштује основна права у земљи.

Шеф групе Грађанска платформа и бивши шеф Савета ЕУ Доналд Туск поздравио је опозиционе присталице, рекавши да се глас Пољака не може ућуткати.

"Први корак до победе је да препознамо нашу снагу. Ми смо овде како би Пољска, Европа и свет видели нашу снагу", рекао је Туск окупљенима.

Истакао је да овај талас неће бити заустављен и да се "џин пробудио".

"Поносан сам што могу да будем овде и кажем да ћемо победити", поручио је Туск.

Истраживања јавног мњења показују да ц́е се избори, који би требало да се одрже на лето, бити тесни, а рат у Украјини дао је подстицај влади странке Права и правде (ПиС) која се наметнула као водећи антируски глас у Европи, наводи АП.

Влада ПиС суочава се, међутим, са критикама у земљи и иностранству да нарушава владавину права, претвара државне медије у владине гласноговорнике и подржава хомофобију.

Влада премијера Матеуша Моравјецког, са друге стране, пориче да поткопава демократске норме и тврди да је њен циљ заштита традиционалних хришц́анских вредности од либералних притисака са Запада.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миле

04.06.2023 20:13

Опет руси дижу проруске снаге у ЕУ Зар сте заборавили како се живјело на истоку Европе под руском шапом. Јад и биједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ииии

05.06.2023 09:24

Имали код њих ред полициције да,нагурава народ сто се бири за своја права

Name

Ре

05.06.2023 10:36

Ти си за фашизам? Не коментариши оно што не познајеш.

Name

Ето

05.06.2023 11:13

Како је било али како је сада?! Свакоме коме је "мрацна свита" диктирала?!

Name

Тек це од

05.06.2023 11:07

Од септембра поцети ефекти "аутосанкција" које је бриселска багра увела Русији....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци протести

05.06.2023 11:14

Против Мадјарске и Турске политике?

ОДГОВОРИТЕ