Срби се десети дан окупљају испред Општине у Звечан

Срби се и данас окупљају у близини зграда локалних самоуправа на сјеверу Косова и Метохије у којима им је онемогућен рад откад су специјалци косовске полиције заузели те објекте.

Србија 05.06.2023 | 08:00
Срби се десети дан окупљају испред Општине у Звечан

Кфор се и даље налази у непосредној близини општинске зграде и на свим прилазима Звечану, преноси РТС.

Потписима код бодљикаве жице испред војника Кфора запослени у Општини Звечан су и овог јутра на почетку нове радне седмице потврдили да су дошли на вријеме на посао иако им је већ другу седмицу онемогућено да дођу до својих канцеларија у општинама које су заузели специјалци косовске полиције.

Ноћ је протекла мирно у Звечану а већи број грађана почео је да пристиже на протесте нешто прије седам часова.

Срби истрајавају на захткевима да албански предскедници општина не улазе у службене објекте, да их напусте и специјалци полиције и а буду ослобођени ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић.

Апелом за мир, више од 160 интелектуалаца – Срба из свих крајева Косова и Метохијр, обратило се међународној заједници да хитним мјерама заустави даљу ескалацију насиља и створи услове за мир.

Од претпрошлог петка траје криза на сјеверу Косова и Метохије – од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа.

Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина.

Такође, Бокела кућа је позвала Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије и да спусти ниво борбене готовости, а Приштину да омогући новоизабраним предсједницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.

Командант Кфора Анђело Микеле Ристуча критиковао је Аљбина Куртија због постављања албанских градоначелника на сјеверу Косова и Метохије и поручио да се мисија НАТО-а не може користити као кишобран за једностране акције, те да би без ње сјевер КиМ био "још једно ратно жариште".

Турско Министарство одбране саопштило је да је први конвој турских специјалаца стигао на Косово и Метохију.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар