Мора одмах доћи до деескалације на Косову и Метохији

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да је у разговору са српским председником Александром Вучићем јасно назначио да окретање леђа споразуму значи окретање леђа Европи, уз све последице у смислу неуспеха даљих интеграција и ближе сарадње са Европом, што је, како је истакао, озбиљна последица сама по себи.

Србија 07.06.2023 | 11:49
Мора одмах доћи до деескалације на Косову и Метохији

Он се синоћ, заједно са Мирославом Лајчаком састао с председником Србије Александром Вучићем, а претходног дана је са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине боравио у Приштини.

На почетку обраћања, Ескобар је рекао да није у посети региону само због кризе на северу КиМ, већ и због бројних питања и сарадње које САД имају са регионом.

Он је рекао да је дијалог Београда и Приштине у надлежности ЕУ и да САД то поштују.

Потребно је одмах да се деескалира ситуација, рекао је и додао да се нада да ће бити нових локалних избора на КиМ, као и да му је председник Србије рекао да ће искористити свој утицај да убеди Србе да учествују на поновљеним изборима.

Затим је истакао да је у разговору са председником Вучићем јасно назначио да окретање леђа споразуму значи окретање леђа Европи, уз све последице у смислу неуспеха даљих интеграција и ближе сарадње са Европом, што је, како је истакао, озбиљна последица сама по себи.

''Првенствено морамо одмах смирити тензије, а то значи да се надамо да ће градоначелници неће покушати да користе те зграде општина и да ће се косовска полиција повући из зграда, али и да српски демонстранти напусте те локације. А ако буде нових избора, и када додје до нових избора, Срби би требало да на њима учествују без икаквих предуслова'', рекао је Ескобар.

Он је истакао да је председник Вучић рекао да ће учини све да искористи свој утицај да Срби поново учествују на изборима на северу КиМ.

Ескобар је навео да очекује да дијалог између специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и владе у Приштини буде настављен и након што он оде из Београда.

''Надам се да ће они препознати да има једна последица, коју сам назначио, а то је да, као што сам рекао, окретање ледја евопском предлогу значи окретање ледја ЕУ, а ту је и Уједињено Краљевство и САД. Ми, као њихови пријатељи, охрабрујемо их да се ускладе са нама и да се додје до регионалне стабилности'', рекао је Ескобар.

Додао је да ''ако Приштина не жели партнерство, да ће се онда удаљити од савеза са НАТО-ом, што је само по себи велика последица''.

"Не треба чекати крај јула"

Према његовим речима, формирање Заједнице српских општина је правни захтев за приштинску владу, и додао да нови избори на северу КиМ не треба да чекају крај јула.

"Дакле, причам о чињеницама. То је у Бриселском споразуму, у закључчима Европског савета, у оквиру Охридског договора. То није споразум измедју Куртија и Србије, већ Косова и Србије. Ако Косово жели у процес евроатлантских интеграција, мора то да испуни. Питање је да ли ће се остварити сада или у оквиру неке будуће владе", истакао је Ескобар.

Он је истакао да је Охридски договор "свеобухватан" за нормализацију односа измедју Београда и Приштине.

"Ту се јасно наводе одговорности обе стране. Може се урадити све брзо, укључујући и формирање ЗСО. Можемо имати све, већину елемената", поручио је он.

Ескобар је нагласио да, по питању нових избора на северу КиМ, "не жели да чека до краја јула, али да је то план који се тренутно развија".

"Дакле, сматрам да је највећи изазов за Србију да убеди Србе на КиМ да се врате у институције. То је нешто где смо ускладјени са Србијом. Морамо да се постарамо да Срби који учествују на изборима и врате се у институције, буду добродошли", напоменуо је Ескобар.

Ескобар није желео да прича о крајњим роковима које САД и ЕУ траже од Приштине.

"Нисам Куртију дао никакав крајњи рок, оно што сам тражио у Приштини, то је - питао сам који су наредни кораци. Мирослав Лајчак и ја смо рекли да након ове посете морамо да поднесемо извештаје. Бела кућа од мене тражи да у петак дам најновије информације о томе шта се дешава, а и он (Лајчак) мора да извести Жозепа Бореља шта се дешава. Али, то је наредни корак за мене, није крајњи рок. На основу наредног извештаја, донећемо неке одлуке о будућности, али није никакав крајњи рок ни за кога", навео је Ескобар.

На крају, Ескобар је рекао да су САД посвећене да "помогну Србији и Косову на начин који одговара свима" и да то иде ка регионалном плану који иде у корист свима који живе на Западном Балкану.

"Не смемо да заборавимо да Балкан може да буде најбрже растући део Европе, најдинамичнији део Европе, који пружа допринос регионалној безбедности", закључио је Ескобар.

(Тањуг) Фото: Косовоонлине
 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

А

07.06.2023 13:27

И сам зна да не мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није него

07.06.2023 13:32

Шта се чека,одмах реко сам не сутра одмах,јер ми смо забринути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хај, хај

07.06.2023 14:20

Мука нам је од преговора , формирајте Зсо вратите нацелнике и слузбенике и полицију , сколе на матерњјом језику, слобода вјере, културе ,ето ријесен проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дебелокожац

07.06.2023 16:57

Па ко их је отјерао, тај нека их враца.

Name

анна

07.06.2023 15:53

Како да не! И сам знас да до тога неце доци. Бас брига куртија а и вуцица! Зао ми народа доле, који трпи због вас умисљених и покварених политицара!

ОДГОВОРИТЕ