Радници Козарског Вјесника у штрајку упозорења

– Радници “Козарског Вјесника”, чији је оснивач град Приједор ступиће сутра у штрајк упозорења због лоше финансијске ситуације у овој медијској кући. Док гледају како да преживе и одрже главу изнад воде, на другој страни градска управа планира да се рекламира код других медија и све то плати 100.000 марака.

Република Српска 07.06.2023 | 16:42
Радници Козарског Вјесника у штрајку упозорења

Према сазнањима ЦАПИТАЛ-а, запосленима се за доприносе дугује око 120.000 марака. Како се ова обавеза не измирује плаћају пуну цијену лијечења што је огромно оптерећење за плате које су испод просјека у струци. На све то, Пореска управа РС упозорава да ће им блокирати рачун.

“Због тешке ситуације у нашој медијској кући, неуплаћених доприноса, рјешења о блокади рачуна који је дошао на адресу наше медијске куће, принуђени смо да ступимо у штрајк упозорења. Са штрајком крећемо сутра у подне, у просторијама редакције ’Козарског Вјесника’”, стоји у саопштењу које потписује предсједник синдикалне организације Радмила Радиновић Петровић.

“Козарски Вјесник” има свој радио, телевизију и часопис који излази једном седмично. Око 80 одсто прихода им долази из буџета града Приједора, док преостали дио морају да обезбједе сами на тржишту.

Међутим, према ријечима Радмиле Тадић, аудио мотажера и техничког реализатора на радију те члана штрајкачког одбора то не би био проблем да опрема на којој се ради није застарјела.

“’Козарски Вјесник’ није у могућности да се пријави на расписан тендер, јер нема техничке могућности, ни опрему. Ми, прије свега, кадровски јако лоше стојимо. Потребан нам је технички директор који зна да организује посао. Опрема са којом радимо не прати трендове, а новац који смо добили да је обновимо отишао је за плаћање дугова”, прича она.

Додаје да је ситуација већ дуже вријеме лоша, а да је сада само кулминирала.

“Доведени смо у ситуацију да умјесто једне марке за партиципацију, плаћамо 40 за преглед код љекара јер нам доприноси нису уплаћени. Директори се мијењају, али проблеме нико не рјешава. Сматрам да би град Приједор требао више да брине о нама, да има свој РТВ дом који би био од великог значаја за локалну заједницу и који би пласирао битне информације које ће сутра привући инвеститоре, а који обезбјеђују егзистенцију становништву”, изјавила је Тадићева.

На другој страни град Приједор је расписао тендер за праћење активности вриједан 100.000 марака, односно 117.000 са ПДВ-ом, што би, на примјер, било довољно да се плате дугови “Козарског Вјесника”, а који би успут за тај новац могао да промовише свог оснивача.

Међутим, иако су локална заједница, траже телевизију која може да промовише њихове активности на регионалном нивоу.

Тачније, онај ко планира да пошаље понуду, мора да има земаљски сигнал у Бањалуци, Фочи, Бијељини и Требињу те да располаже са опремом врхунског квалитета.

Правиће се прилози са терена о активностима градске управе као и информације о животу и активностима грађана који живе и раде у Приједору.

За тај новац телевизија која добије уговор дужна је и да организује гостовање градоначелника и других представника града, као и снимање монтажа и емитовање репортаже о Приједору.

“Налоге за медијско праћење било које врсте издаје шеф Кабинета, а по одобрењу градоначелника укључујући и медијско праћење рада и извјештавање о раду јавних предузећа и установа чији је оснивач град Приједор”, стоји у тендерској документацији.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Леса

07.06.2023 18:36

Треба вам техницки директор да организује посао ? А не смета ти сто је садасњи директор именован политицки и не зна два броја сабрати, а камоли да организује посао ? Ухљебљена битанго

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

07.06.2023 22:04

Намирити радницима дуговања и угасити. Само се тоне све дубље у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Именовани

07.06.2023 22:22

класично преливање јавног новца у приватне џепове промоцијом власти. Власт нема право да новац грађана користи за своју промоцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

08.06.2023 08:10

80% добијају на поклон и опет не могу зарадити за себе и још да зараде за проширену репродукцију. Значи да су непотребни и да се и тих 80% баца беспотребно. Рјешење - гаси што је неодрживо, због тога највише је и комунизам пропао. Докле више те комунистичке глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниједјуро

08.06.2023 11:51

Колико добија јавни сервис? Дакле то је природа јавних медијских сервиса. И ово је јавни медијски сервис, у власништву града. Са мањом радника, са мањком опреме. И јаким политичким утицајем истих оних који активно раде на његовом гашењу. Даље, јавни новац из градске касе за медијске услуге даваће се приватним медијима. Као што су и раније давали. А исти ти медији своје екипе нису слале у Приједор. Далеко од тога да Козарски вјесник нема своје проблеме. Реформа је потребна. Али и локални медији.

Name

Ђуро

08.06.2023 23:20

Шта је природа? Да троше паре а да не зарађују!? Треба поукидати све што не може само да живи и за себе зарађује, осим примања инвалида (нарочито ратних јер њих је држава обавезала и позвала у рат и они су остали без дијелова тијела и сада смо сви обавезни да их издржавамо на достојном нивоу) и болесних људи који као друштво морамо помоћи, остало све што је на две ноге и има руке, засучи рукаве и ради. Ако нема хљба у некој бранши, мућај главом и тражи друго.Администрације свести на најмањи могући ниво, мјењати све савременом еУправом, а гледати да се максимално подиже стандард производним радницима који једини стварају нову вриједност од које живе сви остали

Name

Реалност

08.06.2023 08:27

Подршка радницима Козарског вијесника, вјерујте ситуација је иста и у осталим предузећима чији је оснивач Град Приједор, радници већине тих предузећа су огорчени, нова власт је обећавала куле и градове, а за 3 године власти, урађена је једна улица у Приједору М.М. Тепића, завршиће вјероватно улицу кроз Пећане и још пар сеоских путева асфалтираних, а избори догодине. Нова Болница, вртић на Пећанима, пројекат одбране од поплава, инфраструктурни пројекти? О повећању плата запосленима у Градској управи или другим везаним предузећима ни ријечи, а погледајте само у последње двије године колико је вриједност новца опала, инфлација све већа, цијене животних намирница. Штета што нема озбиљне опозиције, помела би догодине на изборима све ово, велико је незадовољство у Граду на Сани..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но сикирики

08.06.2023 09:27

Све це замјенити "вјестацка"интелигенција.

ОДГОВОРИТЕ