Нама не требају запаљиве изјаве и подизање тензија

Геополитичка ситуација у свијету се усложњава, мач рата виси над главом читавог свијета. Да ли простору Балкана пријети нови рат и гдје је ту Босна и Херцеговина? Да ли ће на овом простору поново да зазвецка оружје, питали смо госте емисије „Глобално“ БН телевизије.

Босна и Херцеговина 29.11.2023 | 22:23
Нама не требају запаљиве изјаве и подизање тензија

Тензије у свијету расту, рат букти у Украјини и на Блиском истоку. Да ли је свјетски рат реална опасност које многи нису ни свјесни или само неоснован страх?

- Да је свијет већ у свјетском рату, сматра дипломата и економиста Драшко Аћимовић.

„Имамо свјетски рат који је почео у Украјини и који се шири невјероватном брзином. Блиски исток је наставак. Вјероватно ће се ширити и на друге регионе, Африку, Нагорно Карабах. Ови мигранти нису економски мигранти, то је војска. Милиони војника су убачени у Европу. Европа већ сада осјећа прве проблеме који ће тек ескалирати“, каже Аћимовић.

Све чешће се чују упозорења да би рат могао да избије и на Балкану, а као нова жаришта помињу се БиХ и Косово и Метохија. Истовремено, сјећања на рат у БиХ још су жива, ране још боле. Међутим, варнице сијевају, политичари дају запаљиве изјаве.

Да ли би балканска пушка могла поново да опали?

„Свако ко мисли да је то тренутно неозбиљна прича мислим да се јако вара. Дужина фронта у Украјини је огромна. Свако ко то схвата као игру, игра се са својим народом и животима“, мишљења је Аћимовић.

„Доста отужја је остало у посједу људи након рата и једна варница може да покрене ватру. Ипак мислим да смо прије 30 разријешили и што треба и што не треба. Било какав рат на овим просторима нема смисла јер не знам шта било која страна у БиХ може да добије, а знам да много могу да изгубе“, истиче Ђорђе Вучинић, посланик Листе за правду и ред у НС Републике Српске.

- Санкције политичарима у Републици Српској имаће велике последице по Српску ,чије ће се размјере тек видјети, сматра Аћимовић.

„Ми смо на црним листама свих привредних комора у свијету, што је инвеститорима знак да је политички систем корумпиран, а умијешан је и криминал. Нико не жели да инвестира у такву земљу“, објашњава он.

Због свега тога прича о отцјепљењу Српске остаје само прича за јавност СНСД-а, додаје Вучинић.

„Политика СНСД-а и владајуће коалиције је у стварности потпуно другачија. Они су учествовали у стварању институција БиХ преносећи надлежности са Српске. Сада је актуелна прича око суђења Милораду Додику у Суду БиХ који не признаје. Људи из његове странке су гласали за законе о формирању Суда и Тужилшатва БиХ“, наглашава Ђорђе Вучинић.

Српска финансијски много лошије стоји од ФБиХ и приоритет власти треба да буде изналажење начина како помоћи сопственим грађанима кроз развијање економије, умјесто подизања тензија, закључили су гости емисије „Глобално“ БН телевизије.

(БН) Фото: БН

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Блиц

29.11.2023 23:44

Свако нормалан зна да нас малтретира и завадја 5% националиста и оних који пале јадни народ својим реторикама. Економски фиаско прекрива се препуцавањима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

30.11.2023 10:15

И народ је исти све го националиста једва би доцекали има њих пуно таквих,не би им пролазило да народ не мисли тако.

Name

Нострадамус

30.11.2023 11:10

Па да нема таквих запаљивих изјава како би ови владали у Бања луци и Сарајеву,не зна се који су гори ови у Сарајеву или Бањалуци.Али ето мислим да су ови у Сарајеву гори него ови у Бања луци.

Name

Ре

30.11.2023 11:36

Кад је тако, засто их вас 95 посто не збаци с власти? Висе је то од 5%, много висе.

Name

Раде

30.11.2023 06:03

Лоповско предузеце а је неби за ову републику српску ни помислио да ратујем нити кога браним. Узмите им све и они су нама узели све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тоза

30.11.2023 07:20

Никаквих разлога нема ни за какве тензије само политика урушавају односе. Надам се да народ није висе глуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корлеоне

30.11.2023 07:38

Да се вас двојица питате а фала Богу непитате се РС не би било ни у траговима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2023 12:09

Ето ти се питас и твој рудоња.

Name

Зоран

30.11.2023 13:38

Има фала драгом богу нас много којима је РС и који не постављају никаква питања кад је њен опстанак у питању. За оне којима је БиХ приоритет сигурно је једно да би се друкчије провели него Пејановиц, Лазовић, Магазиновиц и Мијатовић кад би недај боже било рата.

Name

Боби

30.11.2023 16:28

Таленту, запад је створијо РС да би нам ово радио... ако је мислио србима помоц сто није дозволио да се Босна подијели? Ако је мислио Босњацима помоц сто није дозволио да остане Република? Нема храбрих дрзавника сто би уцинили праву ствар, вец је запад узео профитере и мафију и дао њима полуге насе дрзаве. И ево.. имас све а немас ниста... једино сто имас да те мафија гули.

Name

КОСТА БЛ

30.11.2023 08:34

По овим експертима,ми Срби треба да предјемо на ислам,крстове да замијенимо нисанима и онда це бити супер......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2023 11:38

Не треба ниста од наведеног. Само будите своји на своме, у Босни и Херцеговини Светог Саве ђедовини, и оканите се републике, видите да вам доноси само зло.

Name

Ре

30.11.2023 12:54

Па пређи Коста ко ти брани. Кад имаш тако паметне идеје

Name

Коментар

30.11.2023 08:53

Прицати о кризи која зависи од "тамо неког", прилицно је неозбиљна. Треба бити реалан и дефинисати ко су промотори кризе?! Ко константно прица о угрозености у Хрватској, БиХ, Косову, Македонији... Када ( и ако) то престане, Балкан це бити миран! ПС Надам се да це те објавити коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

30.11.2023 10:14

Требају ал се стално понављају ево вец 30 и висе год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

30.11.2023 10:38

А јаки су ми ови аналитицари има оваки паметњаковица безброј у дрзави Реп. Српс. Нису то никакви Срби акосу Срби по њиховој прици мибисе требали сви побити ито одма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реуф

30.11.2023 11:36

А ја таман помислио да Србима нема зивота ни ваздуха без РС. А онда опет погледам како их хиљаде јако угодно зиве у земљама НАТО савеза, па висе не знам ста да мислим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Реуф

30.11.2023 20:43

Нема ту логићног објашњења мој Реуфе. Никад не знаш јел лудило или је безобразлук