Скопљем се шире језиве приче о секти и жртвовању

Хрватска новинарска екипа Недељног разговарала је са стручњацима и грађанима Скопља и једина је пуштена у школу убијене Вање Горчевске (Ђорчевске).

Регион 10.12.2023 | 11:35
Скопљем се шире језиве приче о секти и жртвовању

За њену отмицу и убиство се сумњичи група коју предводи Љупчо Палевски Палчо, а верује се и да је њен отац био умешан.

"Драга моја, јако нам је жао. Надам се да ће ти бити боље на вратима раја. Заувек ћеш остати у нашим срцима и нећемо те заборавити. Почивај у миру, душо", ово је само једна од опроштајних порука коју су они који су познавали 14-годишњу Вању Горчевску написали опраштајући се од брутално убијене ученице чија је смрт потресла житеље Скопља, али и прешла границе Северне Македоније.

На школској је клупи букет од десет нежно ружичастих ружа и десет малих белих хризантема. Испред улаза у школу су остаци изгорелих лампиона. На фасади прекопута школе неко је написао графит "Волимо те, Вања". На огради на белом квадратном транспаренту натпис је "Почивај у миру, Вања".

"Ова школа нема никакве везе с оним што се догодило и молим вас да напустите школу. Обришите све фотографије", рекла је новинарима директорка школе.

Директорка Катерина Атанасова ипак је новинарима рекла нешто о убијеној Вањи.

"Вања је била ученица деветог, завршног разреда, који је похађало 26 ученика и ученица. Тог јутра, 27. новембра настава је почињала у осам сати и кад није дошла на наставу, њена разредна је назвала мајку и обавестила је о томе, а након тога је обавештена и полиција", појаснила је директорка.

У том тренутку поред новинара се створила њена разредна.

"То је напросто мој начин рада. Једноставно, кад сам видела да је нема у разреду, назвала сам да видим зашто је нема", рекла је кратко.

На спомен трагично преминуле ученице очи су јој биле пуне суза.

Отац се распитивао о камери

"Сви ученици још су под стресом и чинимо све да им помогнемо", рекла је на растанку директорка Атанасова. Поклонила нам је на крају монографију школе и напоменула да је учинила изузетак дозволивши једино нама да након злочина који је потресао Северну Македонију уђемо у школу.

Тог понедељка, 27. новембра Вања је требало да буде у осам сати на првом часу. Кад је школско звоно означило почетак наставе, она се већ борила за живот. Везаних руку и ногу, разбијене вилице, у врећи за спавање вожена је на место где је убијена. Званично то још није објављено, али могуће је да се тада већ била угушила. Оно што целом злочину даје посебан печат је чињеница да је сада у притвору њен отац Александар.

Терете га да је он био тај који је отмичарима дао кључну информацију да ће тог јутра Вања сама кренути у школу, да с њом на путу до школе неће бити годину дана млађа сестра. Пут којим иду до школе, кроз део центра Дебар, пешице пређу за десетак минута. Толико је и новинарима требало да дођемо од школе пред петоспратницу на адреси Наум Наумовски Борче 87.

На трећем спрату је стан у којем је живела с мајком Зорицом Лазаровом и сестром. Отац Александар је, кажу, иако су се родитељи растали, често боравио у стану на трећем спрату.

"Он је њу обожавао, бринуо се за девојчице и до њихове десете године није радио, па та прича да је он дао отмичарима информације напросто звучи невероватно. Међутим, дан након што је нестала он се наводно распитивао јесу ли камере снимиле аутомобил којим је отета", причају неки од станара који живе у суседству.

Новинари Недељног уверили су се да се не може ући без шифре или да вам неко отвори врата јер је брава аутоматска.

У истој згради стан је, кажу, имао и Љупчо Палевски Палчо, човек који је сада главни осумњичени за Вањино убиство, али и за убиство 74-годишњег фризера Панчеа Жежовског из Велеса. Он је градио ту зграду, на земљишту које је у денационализацији враћено породици Вањине мајке.

Осим Палевског и још тројице отмичара, веза између два убиства која су се десила у размаку од пет дана је и "ситроен" убијеног фризера у чијем су пртљажнику возили Вању до села Бразда, удаљеном око пола сата вожње од Скопља, где су закопали њено тело. Аутомобил су запалили.

 

Приче о секти Црна ружа

У 12.08 сати истог дана Зорица Лазарова, Вањина мајка, на Фејсбуку је објавила драматичан статус да је њена ћерка нестала. Упутила је апел јавности и написала да сумња да је отета јер се није појавила у школи.

Објаснила је шта је девојчица носила кад је отишла од куће и на крају оставила телефонски број како би могли да је одмах упозоре ако је неко препозна по фотографији. О нестанку је обавештена полиција, а отац је око 11 сати такође пријавио нестанак.

Званично, отмичари су Вању отели у улазу зграде, угурали је у ауто и одвезли. Недоумице и двојбе које смо чули од суседа, таксиста и новинара само се множе, а "модус операнди" отмичара коментарише се у ресторанима и кафићима.

"Не живим у Македонији, овде сам дошла на неколико дана. Како је могуће да је на раскршћу преко пута 24 сата био полицајац, јер је 28. новембра почињао дводневни министарски састанак ОЕБС и град је био пун полиције. Таксисти су целу ноћ били на стајалишту и нико ништа није видео", чуди се госпођа која је изишла из зграде.

"Не, нисмо ништа видели! Ми радимо од 10 сати, а то је било ујутро око 7.30", рекли су у продавници душека одмах до улаза. На супротној је страни стоматолошка ординација, а на вратима има налепницу о 24-сатном видеонадзору.

"Девојчица је нестала у понедељак. Полицајци су били код мене у среду и питали имам ли видеонадзор. Међутим, покрива само улаз и благајне. Не сме да снима улицу, такав је закон", предусретљиво објашњава власник продавнице и сервиса бицикла насупрот улаза.

"Ово нису чиста посла. У улици је 15 камера и ништа није снимљено. Ујутро, кад је Вања отета, ова улица је пуна аутомобила, једва може да се прође. То јутро кад је нестала обавештење је ишло радиовезом путем диспечерског центра и добило ју је стотињак мојих колега да се тражи нестала девојка. И ништа. Зашто се не објаве снимци камера, а сигурно их има", пита се Данијел, скопски таксиста.

Одбија да се фотографише, рећи ће само име.

"Не желим да имам проблема, никад не знаш како ће ово да се заврши", каже новинарима.

И његов колега Дино, који је новинаре возио са скопског аеродрома, кад је чуо разлог нашег доласка, открио је:

"Моја жена је медицинска сестра у болници ‘Мајка Тереза‘ и радила је у смени кад су довезли њено тело. Велика је то пометња била. Рекла ми је да јој је вилицабила разбијена, да је била крвава и да је имала рану од ватреног оружја. Нико то још ништа не зна. Зашто се, ако су је отели ради новца, уопште нису јавили са захтевом за откуп, питам се. Прича се свашта, свако има своју верзију, али мислим да праву истину зна Палчо. Он је велики манипулатор."

Дино је новинарима испричао једну која све доводи у везу с верском сектом.

"Прича се да је неко од њих био део тзв. секте Црна ружа и да је хтео да изађе, али да је услов да принесе неку блиску жртву", рекао је.

"Палевски једини зна праву истину"

Ту верзију чула је и наша колегиница Ирена Мулачка, новинарка Фокуса, који је у последњем броју објавио велики чланак о убиству Вање Горчевске. Да за ту верзију знају, потврђује нам и високи извор у тамошњем МУП који је желео да остане неименован. Али, истиче, то ипак није смер у којем иде истрага.

Првоосумњичени Љупчо Палевски Палчо тренутно је у затвору у Турској, где је побегао након злочина.

"Он једини зна праву истину. Већ је пустио причу да је био у вези с мајком девојчице", открива Ирена Мулачка. Фокусова редакција налази се у једној од бројних зграда које је градио Палевски, "контроверзни предузетник", човек са 100 кривичних пријава без дана затвора, бивши новинар и издавач, инжењер пољопривреде којег се повезује с тајним службама, полицијом, политиком.

Он је, кажу, део "урбане мафије" који је своја политичка опредељења мењао од левице до крајње деснице. Од прозападњака до русофила и као човек који је имао приступ сваком премијеру, на Јутјуб каналу објављивао је тајне полицијске снимке. Основао је политичку странку Десна и планирао да се кандидује на предстојећим парламентарним изборима који ће се одржати у прољеће наредне године.

Чланови његове странке и његови идолопоклоници су и тројица осумњичених за Вањину отмицу - Велибор Манев, Боре Видевски из Велеса као и Влатко Кешишев из Штипа, који су завршили у притвору неколико дана након злочина. Они су одмах признали да су отели Вању и да су то учинили по налогу Палевског. Рекли су да им је он пренео информацију о Вањину кретању коју је добио од њеног оца.

Палевски је, пак, према објавама на Фејсбуку, након злочина наставио да нормално комуницира.

Неколико дана након убиства Палчо је, претпоставља се, видевши да му ситуација измиче контроли, отишао прво у Београд, а одатле преко Бугарске у Турску. Његов адвокат Васко Стојков одвезао га је у Београд, али, како је рекао, није имао појма шта се догађа и каква је позадина. Наводно му је Палевски рекао да иде на заказани лекарски преглед. Адвокат је био притворен и у четвртак увече, након што му је истекло 48-сатно задржавање, пуштен је.

Стефан Димковски возио је Палевског од Београда до Софије и потом у Турску. Ухапшен је на граничном прелазу кад је из Грчке улазио у државу. Њему је одређено 30 дана затвора и прети му казна од десет година затвора. Новинарима је добацивао код привођења да није учествовао ни у чему незаконитом, али ако га прогласе кривим, прети му до десет година затвора. Палевски је ухапшен кад је из Турске покушао да пређе у Сирију.

"И пре него су они ухапшени, мислим да је полиција знала да је Вања убијена, али то није желела да објави. Међутим, кад је Петар Богоевски, челник странке Македонски концепт, објавио док је истрага још трајала да су починиоци тројица Албанаца, да су пуштени из МУП и да су након тога побегли на Косово, МУП Северне Македоније био је присиљен да оповргне такву информацију и саопшти да су починиоци етнички Македонци. То само доказује да су већ тада, иако нису излазили с именима осумњичених, знали ко су починиоци", открива нам Ирена Мулачка.

"Морали смо то да учинимо јер је то могло да буде погубно за међуетничке односе", каже саговорник из МУП.

Све време, а посебно након Вањиног нестанка, полиција је била под великим притиском јавности. И још увек је. Христијан Мицкоски, опозициони политичар, у четвртак је јавно прозвао полицију да су направљени велики пропусти у истрази и да он за то има озбиљне доказе.

"Ако има доказе, нека их пријави полицији, јер је и прикривање доказа кривично дело", узвратио му је премијер Северне Македоније и председник Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Димитар Ковачевски, који ће ту функцију обављати нешто више од месец дана јер ће у јануару том земљом до избора управљати техничка влада.

"То су учинили нељуди и за то ће морати да одговарају и буду најстроже кажњени", додао је.

Монструми, нељуди, умоболници, епитети су од којих се посебно не устежу обични грађани кад их питамо о томе што мисле о убиству Вање Ђорчевске, али такви епитети долазе и из уста политичара, на пример Оливера Спасовског, министра унутрашњих послова и премијеровог страначког колеге.

Палевског у Скопљу сматрају родоначелником тзв. "урбане мафије" јер се његово име први пут чуло на јавној сцени кад су се мењали урбанистички планови за скопски Дебар Мало и из малих породичних кућа кад су у срцу Скопља почеле да ничу зграде. Палевски је у више наврата покушавао да постане медијски могул с већим или мањим успехом. Након пораза СДСМ на изборима 1998. године уз његову подршку отворен је недељник Старт, кроз који је прошло мноштво новинара, "жртава" револуционарне чистке у НИП Нова Македонија.

Након доласка Николе Груевског на челно мјесто у држави, преселио се у Задар, где је основао твртку која је производила пећи на пелете. И док упркос бројним пријавама у Северној Македонији није провео ни дан у затвору, по потерници коју је за њим расписала Хрватска завршио је у затвору.

Против окривљеног Палевског вођен је поступак у задарском Општинском суду, а уступио га је самоборски Општински суд. Теретио се као одговорна особа која је у фиррми коју је основао лажно приказала чињенице и што као члан Управе није затражио отварање стечаја. Правоснажно је осуђен на јединствену казну од осам месеци затвора.

Био је недоступан правосуђу, па је за њим била расписана потерница и ухапшен је у Србији, која га је Хрватској изручила 22. маја 2020. године. Послат је у затвор у Задру према решењу о одређивању затвора од 20. марта 2015. године, рекли су нам из задарског Општинског суда.

"Турцима би могао да буде занимљив"

У 2019. години МУП Северне Македоније пријавио га је због вређања полицијског службеника. Годину касније пријављен је због недопуштеног држања оружја или експлозивних средстава и непоступања по здравственим прописима за време епидемије.

Правоснажнно је осуђен у Скопљу због насиља над властитом ћерком коју је ударао боксерским рукавицама. У последњем раздобљу, згрожен "издајама" Македоније, започиње сарадњу с радикалним политичким структурама с деснице и високим црквеним великодостојницима и организује и води бројне протесте и демонстрације. Противник је евроатлантских интеграција земље, а у својим јавним иступима отворено се залаже за улазак у БРИКС и ближе односе Македоније и Русије.

Стога многи сматрају да је његова крајња жељена дестинација била Русија или братска Белорусија. И док траје поступак његова изручења, Гордан Калајџијев, професор казненог процесног права са скопског Правног факултета, упозорава да би Палевски могао да искористи реторику медија и јавности, који га називају монструмом, да прикаже како у Македонији неће имати поштено суђење. па поступак изручења може да потраје и до године дана. Скопски тужилац Гаврил Бубевски нада се да би се он ускоро могао да се нађе пред скопским судом.

"Он би могао да буде интересантан и турским службама због својих овдашњих веза с полицијом, али и тајним службама", истиче проф Калајџијев.

Тужилац Бубевски за Јутарњи лист открива да истрага још није окончана, да је прикупљено више од 50 снимака надзорних камера које су пратиле кретање починилаца и да кривична пријава има више од 100 страница и још увек траје испитивање сведока.

Кључни тренутак истраге био када је Кирил Даневски, бивши снајпериста скопских специјалаца и начелник скопске полиције, посумњао у исказ Вањиног оца. Али, како је полиција открила, починилац је још увек непознаница. И док истрага траје, на политичкој позорници Северне Македоније свако на свој начин тумачи овај незапамћен злочин.

"Ако се направи неки пропуст у истрази, то ће бити катастрофа за државу и крај институција" упозоравају наши суговорници. И док се чека изручење Палча, његови суучесници већ су на удару осталих затвореника.

"Дајте их нама", вичу с прозора ћелија затвора Шутка док осумњичене воде према ћелијама.

(Јутарњи лист) Фото: СЦРЕЕНСХОТ YОУТУБЕ/КАНАЛ 5 ТЕЛЕВИЗИЈА, ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ, СХУТТЕРСТОЦК / РИНГИЕР

Коментари / 0

Оставите коментар