И даље се крчми државна имовина у Републици Српској

Распродаја државне имовине у Републици Српској узела је маха. Више нико са сигурношћу не може да утврди колико је новца од продаје нестало без трага. Све се ради под изговором да је то за добробит грађана али ту доброту од милиона који се слију у буџет Српске грађани до сад нису видјели.

Република Српска 27.03.2024 | 21:41
И даље се крчми државна имовина у Републици Српској

- Одредбе Устава БиХ су јасне и кажу да имовина припада у надлежности енитета, а свако друго тумачење је правна импровизација и злоупотреба,кажу стручњаци из ове области.

У Правобранилаштву БиХ тренутно је активно више од 1.200 предмета који се односе на заштиту државне имовине у Босни и Херцеговини. 

Бивши правобранилац БиХ Млађан Мандић каже да државну имовину нико не штити него се крчми.

„Не ради се овде о патриотизму и великој галами и вици око државне имовине ради се о чистој пљачки. Ја сам био 11 година праобранилац БиХ и највише проблема сам имао због тајкуна. Политичари покушавају да на било који  начин искористе правну празнину јер нема закона о јавним добрима и да до доношења тог закона опљачкају што више могу“, каже Мандић.

- Баш та правна празнина, које не мањка у БиХ, и одржава оволики степен корупције, сматрају стручњаци.

 Оно што још увијек остаје под упитником је то каква ће бити судбина великих државних пројеката као што су распродаја земље на Јахорини, градња аеродрома у Требињу, хидроелектрана на Дрини или изградња плиновода према Србији. Њихова реализација за сад је онемогућена због Закона о забрани располагања државном имовином.

„Мислим да овде више није питање државне имовине толико колико јавних добара,посебно се то оноси на Јахорину која у визури наше власти има недоречен статус. Немамо закон којим би располагање  овим дијеловима јавних добара државне имовине имали транспарентанпроцес на који се начин то уступ“, сматра Славиша Раковић, економиста.

Контрола над државном имовином Републике Српске, која ће временом све више и чешће ићи на лицитацију, основни је разлог што предсједник Српске Милорад Додик свако мало запријети како се неће двоумити да прогласи самосталност Републике Српске ако високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит донесе Закон о државној имовини.

И управо такви услови често су се чули и у скупштинској сали на посебним сједницама које су и организоване да би се запријетило Шмиту или странцима. Међутим оно што многи пропуштају да се запитају јесте одакле појединцима толики милиони да купују државну имовину и хоће ли ико испитати поријекло новца.

„Све док не будемо имали тај закон и док улагачи не буду у стању да докажу поријекло новца с правом се сумња да се ради о новцу који је стечен на незаконит начин јер поставља се питање како неко може да стекне толику количину новца одговор је да је могуће у правно неуређеној држави“, каже  Миланко Михајилица, посланик ПДП у НС РС.

И на крају, кад се подвуче црта, остаје питање шта ће остати од државне имовине и да ли ћемо имати природна богатства. Струка каже да нам треба правна држава у којој ће се институције ослободити партократије и корупције али поставља се питање да ли је то уопште могуће, прво замислити, а онда и спровести у дјело.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Лопов и лазов

27.03.2024 22:47

Додик је један велики лопв и лажов. Он само млати без везе, све он признаје и Шмита и законе које Шмит доноси све само да остане на власти да би и даље могао да пљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лопов

28.03.2024 03:53

Наравно да је лопов и лазов. Само сто народ то не види док гласа за њега. Он це владати и пљацкати максимално па це настави син. Вец га увео у партију и обуцава како це он даље наставити цацин лоповлук. Требала се РС именовати у републику Додикстан!

Name

Ре

28.03.2024 05:16

Државна имовина се покушава преписати на Српску само из разлога да се раскрцми и покраде. Само има ту несто сто би могло да спаси а то је да је продаја нелегална с обзиром да ентитет немозе укњижити као власник имовине него корисник имовине. Елем то це покренути судске процесе и они који су пљацкали це да кмеце о огрозености

Name

ЖИКАЖ

28.03.2024 06:53

Све су продали, свој народ мијењају за неки други, и магарци су дошли на ред-ни они више нису сигурни.

Name

Хх

28.03.2024 08:09

Није ово демократија? За нас није ова пљачкаша држава. Вратити Титоистичко, Ѕтаљинистички режим

Name

Милан

28.03.2024 05:13

Ћути срам и стид да те буде, ти си потписао тужбу оротив Републике Српске да се локација Велики Жеп у Хан Пијеску отме од Републике Српске и укњижи на БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све дрзавно

28.03.2024 09:29

Вратити дрзави а лопове у затвире и одузети прљави капитал! Пијацари продавали дрзавно ти мени ја теби па трком у грунтовницеееее!! Па судију нотара и гитов посаи! И тако од ратаааа! 1990 године пљацка траје! Предузеца опљацкали па крцмили измедју себе и својих папака умрезена криминална хоботница! Пљацка стољеца

Name

Ре Милан

28.03.2024 13:10

Дес лопове?

Name

Хаха

28.03.2024 08:51

Држ'те лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

28.03.2024 08:54

Република Српска ће се крчмити све дотле док је Додик не уништи 100%. Под хитно ову власт поскидати са врха државе РС ако мислимо да шта остане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qуqу

28.03.2024 11:30

То и јесте његово. Његово и онијех около њега, фамилије му и кумова, колико коме он одцијепи. Присвојио.