Влада не мари за штрајкаче, настао колапс у судовима

Проблеми до којих ће довести неразумијевање Министарства, које је изазвало штрајк у правосудним институцијама, несагледивих су размјера. Посљедице су већ видљиве, грађани и привреда трпе. 

Република Српска 27.03.2024 | 21:54
Влада не мари за штрајкаче, настао колапс у судовима

Штрајк у административно – техничких радника у правосудним институцијама траје већ мјесец дана, а реакција Министарства правде не иде у правцу помоћи, него пријети смањењем плата овим радницима.

Док Министарство не попушта, обустава рада ових радника озбиљно угрожава привреду. 

Проблеми до којих ће довести неразумијевање Министарства, које је изазвало штрајк у правосудним институцијама, несагледивих су размјера. Посљедице су већ видљиве, грађани и привреда трпе. 

„Морамо замолити Владу да нађе начин и да заврши преговоре са синдикатом,  а обзиром да ево ни један озбиљан посао се више не може направити шро се тиче приовреде, ни било каква промјена у судском регисту, ни регистрација новог предузећа, а са друге стране имамо проблем да су нам неки други закони, који су дошли са нивоа БиХ, увели обавезу да морамо имати потврду не старију од три мјесеца и сад и нотари не могу више да раде, не може се учествовати на тендерима, људи већ губе посао“, каже предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Привредници који треба да пријаве своју дјелатност, али и они који треба да се пријаве на неки тендер онемогућени су. Тако, ако желите да покренете свој бизнис, то нећете моћи да урадите, јер Министарство кочи преговоре.

„Навешћу један примјер једне моје пријатељице која је ових дана отварала фризерско-козметички салон у Бањалуци. Госпођа је резервисала пословни простор почев од 1. априла ове године и једини документ који јој је преостао је да добије потврду у Основном суду да јој није изречена мјера обављања одређене дјелатности. Дјевојка то није имала никакву могућност да добије, ја сам као њен пуномочник био ангажован на том предмету“, истиче адвокат Марко Микеш.

Неразумијевање од стране министарства довело је до штрајка, штрајк је довео до застоја привредних активности, што већ значајно утиче на економску слику Српске, али и сваког појединца који треба услуге правосудних институција. Министарство правде одбијајући да овим радницима повећа плате, свторило је колапс у систему.

„Тај проблем је стављен пред Владу и пре неколико година, него једноставно синдикати нису дошли у позицију да дефинитивно обуставе рад. Јер знате, ви можете да имате директора грађевинске фирме, али ако радници неће да раде, ви сте зауставили све процесе који се дешавају. А судство је један врло шложен државни механизам, који мора да функционише, дакле ту не постоји могућност да се тактизира“, став је економиста.

Радници годинама упозоравају да не могу да живе са тако ниским платама, али чини се да их нико није чуо, све док није дошло до колапса система.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Против суда

27.03.2024 22:22

Треба још више страјка

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

28.03.2024 07:26

Они да се баве радницима, они не знају то радити, они се старају само за себе, пуне бисаге.

Name

Мргуд

27.03.2024 22:24

У прву је госпидин Додиг треба смањти плате они су довели до криминала јер су корумпирани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стави прст на чело

28.03.2024 07:22

И погледај поново шта је изјавио ДОдик! Подрђао је штрајкаче, а тражи смањење плата судијама!

Name

В

27.03.2024 22:44

Чава олади мало. Све ŝто си покрао И сто крадес док траје страјк, стици це те магарчино неопјевана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2024 22:56

Чава Цоа води радионице ко каки педагог у ŝколици. Јадне цурице које си направио скоте, јер удараŝ на поŝтен свијет који се часно храни. ПРОКЛЕТНИЧЕ!

Name

Уразумите те се

27.03.2024 22:52

Врстите се на посао, будите патриоте, ако треба клодјите кору са дрвета и пасите траву. Будите Срби! Врстите се на посао, треба вам бити цаст дс радите у дрзсвном предузецу. Сјетите се колико је бораца дсло зивоте да ви сједите ту. Колико је стека и слепера ронхила морало процу.. упс… колико је бораца дало зивоте за то. Вратите се на посао и освјетлајте образ у свјетлу будуцност под водством цовјека из Бакинаца. Сви за једног један за све удара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

😂😂😂😂😂

27.03.2024 23:59

Један удара и то право😂😂😂😂😂

Name

Приједорчанин М.

28.03.2024 07:15

Какав колапс,никаква ŝтета неће настати ŝто не раде,можете их распустити а посебно судије и поново расписати конкурс,ко је имао добре резултате рада поново га запослити,остали тутањ.

Name

Јеси ли на дрогама

28.03.2024 07:52

Кад овако писес. Додик је отац нације и он зна најбоље ста је најбоље за сваког Србина у насој републици. Ако нема пара онда нема пара, паре требају заxнесто друго, на примјер за одбрану његову пред судом. Да није било њега нико из моје породице се не би запослио, зато назад на посао, пара це бити, нико није умро због глади. Будите поносни сто нас води цовјек који мисли на сцскпг србина, а да је среце пн би био предсједник Србије.

Name

Бојан

28.03.2024 07:00

Чиме сте заслужили плате ? Држава се уништава лоповлуком а ви ништа. Срам вас било, само лични интерес гледате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

28.03.2024 08:27

Немаш благе везе о чему пишеш, али је битно да коментаришеш ! Онај ко суди и доноси одлуке о лоповлуцима нису ови људи који штрајкују. Ови људи имају више од четири пута мању плату од судија.

Name

клошари једни

28.03.2024 07:49

ви сте нашли да штрајкујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

28.03.2024 21:45

То је администрација,обични радници који раде за 1000 КМ а судије нерадници имају 5000 КМ.Идиоте глупи.

Name

Хах

28.03.2024 08:40

Из овог се мозе произаци и несто добро, нпр да несто оде у застару или да нестане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

28.03.2024 08:41

Треба сав вишак радника доведен везама и страначки на измишљена радна мјеста послати на биро и одмах неби било колапса ем би у суду почели озбиљно да раде неби ламудали ем неби фалило радне снаге на селима за љетну сјетву а фали радника и у другим гранама производње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е јеси глупача Ана

28.03.2024 21:48

Ти си сигурно секташка чиштачица негдје на буџету.Узор ти је она Вулићка или она бена Љубојевић.

Name

Јуја

28.03.2024 08:44

Треба отказ. Има ко хоће да ради а њих на завод за запошљавање. Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАДИЈА

28.03.2024 10:30

НЕМАЈУ ОНИ БАНКЕ У БУДЗЕТУ МОЈ БАЈО. У НАС СЕ ПАМЕТ МЈЕРИ ПО ТОМЕ КОЛИКО МОЗЕС ДА СЕ ЗАДУЗИС, А СПОСОБНОСТ КОЛИКО ДА УКРАДЕС! САМО БУДАЛА, ЦИНИК ИЛИ НЕЗНАЛИЦА СЕ ХВАЛИ УСПЈЕХОМ КАД УСПИЈЕ ДА ДОБИЈЕ ЗАЈАМ. ВИДИТЕ ЛИ ДА СУ И КРЕДИТУ ПОЦЕЛИ ДА ТЕПАЈУ ПА ПА ИМ СЕ ОДАЗИВА НА ИМЕ ЗАЈАМ! ДРЗАВА ЈЕ ПРЕВИСЕ КОМПЛЕКСНА ОРГАНИЗАЦИЈА ДА БИ СЛОЗЕНЕ ПОСЛОВЕ ОБАВЉАЛИ ПРОСТИ ЉУДИ. АМИН !

ОДГОВОРИТЕ