Српска због Рашида Сердарова ризикује гашење РиТЕ Угљевик

– Република Српска спремна је без угља оставити свог највећег произвођача струје – Рудник и термоелектрану (РиТЕ) „Угљевик“ и угрозити своју енергетску независност како би још једном у низу погодовала руском олигарху Рашиду Сердарову кршећи чак и европске норме.

Република Српска 28.03.2024 | 19:58
Српска због Рашида Сердарова ризикује гашење РиТЕ Угљевик

Влада Републике Српске је још 2013. године Сердарову, без расписивања међународног конкурса, дала концесије за изградњу и коришћење ТЕ „Угљевик 3“, за експлоатацију угља на лежишту „Угљевик Исток 2“ и за изградњу и коришћење ХЕ „Мрсово“ на ријеци Лим.

Данас, деценију касније, ни хидроелектране ни термоелектране нема ни на видику, иако су оне већ одавно требале да буду на мрежи, а није покренута ни експлоатација угља на лежишту „Угљевик Исток 2“.

Српска је у више наврата излазила у сусрет, давала бројне погодности и продужавала рокове изградње руском инвеститору, кршећи чак и европске прописе и преузимајући на себе обавезе које за нису у њеној надлежности.

Колико је далеко била спремна ићи Влада Српске је показала 2016. године кад је дала сагласност за закључивање три анекса уговора са компанијом „Цомсар Енергy“ којима се обавезала да ће „Српска до последњег дана одуговлачити са примјеном европских прописа који би могли да нанесу штету концесионару“. Влада се тим анексима обавезала и да неће мијењати важеће прописе у РС и БиХ на штету концесионара, али и на бројне друге уступке.

Након што је ЦАПИТАЛ то открио, министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић је рекао да ће штетни анекси бити измијењени, али од тога вјероватно није било ништа.

Напротив, неколико година касније потписани су и нови који су опет погодовали концесионару и којима су му продужавани рокови.

Ни нови рокови ни привилегије које нису имали остали инвеститори и концесионари нису довели до реализације најављених пројеката, али ни до раскида уговора због тога.

Напротив, Српска 2022. године још једном Сердарову излази у сусрет и од њега купује концесију за хидроцентралу “Мрсово” на ријеци Лим те пропали хотел “Цомсар” у Рудом.

Хотел у Рудом који годинама није радио, Српска је платила 2,3 милиона КМ, док цифра која је плаћена за предузеће “Цомсар Енергy Хидро” које је носилац концесије за изградњу хидроцентрале “Мрсово”, није откривена.

Међутим, на списку купљених концесија није се нашла она, можда и најзначајнија, која се односи на експлоатацију угља у Угљевику, а због које су се побунили радници постојеће термоелектране „Угљевик“.

„Цомсар“ жели угаљ, али не и термоелектрану

Иако је површински коп угља „Угљевик исток 2“, био намијењен искључиво за потребе рада никад изграђене термоелектране „Угљевик 3“, компанија „Цомсар“ која има концесију за оба пројекта, о изградњи термоелектране више уопште ни не размишља.

И сами су се годинама уназад правдали како концесија за угаљ не може да се реализује без отварања термоелектране, за чију су градњу обећали довести извођача који се никада није појавио, чиме су куповали вријеме и држали привид да ће се ствари помаћи са мртве тачке.

Концесионар се правда пандемијом

У извјештају Комисије за концесије РС за 2022. годину наведено је да је, према изјави концесионара, он у 2022. био у завршној фази преговора са будућим стратешким партнером око реализације пројекта. Навео је и да су у протеклих неколико година пандемија изазвана корона вирусом, као и глобална економска ситуација утицали на провођење планираних активности.

Када је у питању експлоатација угља, навели су да су да су вођени су преговори са стратешким партнерима у циљу тражења оптималних техничко – технолошких и финансијских рјешења за даљи развој пројекта изградње термоелектране Угљевик 3, да је израђена иновирана Студија економске оправданости на основу које су продужени рокови из уговора и плаћена једнократна концесиона накнада по том основу.

Концесионар се и овдје позивао на пандемију изазвану корона вирусом, као и глобалну економску ситуацију.

Навели су и да је реализација уговора директно везана за пројекат изградње термоелектране и условљена његовом динамиком.

Сада када је свијетом завладала енергетска криза, „Цомсар“ је открио своје карте. Угаљ би да експлоатишу и продају купцима који буквално вапе за овим енергентом, док електрану која је Српску требала да енергетски стабилизује у случају веће потрошње, више и не спомињу.

То показује и њихова студија утицаја на животну средину коју су предали Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске у којој наводе да им је план руду извући у року од четири године.

„Годишњи капацитет на производњи угља износио би око милион тона, што значи да је вијек експлоатације овог лежишта четири године. Да би се откопавало милион тона угља према односима у лежишту потребно је откопати 3,5 милиона тона откривке и међуслојне јаловине“, стоји у студији.

Да ће се угаљ спаљивати у термоелектрани, нигдје се не наводи, али нико не жели званично причати како концесионар који је добио концесију за експлоатацију угља у сврху производње електричне енергије сада то право користи да извози угаљ. „Цомсар“ у студији објашњава да је отварање и поновна експлоатација угља на површинском копу „Угљевик Исток 2“ произашло због потребе за овом врстом горива као посљедице енормног повећања цијене гаса и нафте на свјетском тржишту.

Угаљ као фосилни необновљиви природни ресурс поново добија примарно мјесто у производњи енергије у свим областима живота, а тренд у потрошњи енергије на глобалном свјетском тржишту све је већи, па ће, како оцјењују аутори, бити суочени са врло озбиљним проблемима за обезбјеђење свих облика енергије за потребе човјечанства.

„Висока цијена гаса и нафте примораће индустрију да се што прије преорјентише на јефтиније и поузданије изворе енергије, а угаљ је ресурс на који се најсигурније може рачунати. Полазећи од тога дошло се до идеје о активирању потенцијалних лежишта угља, међу које спада и ово лежиште“, наводи се у овом документу.

Шеф представништва РС у Русији штити руске интересе

Један од главних људи Рашида Сердарова у Српској је Душко Перовић, шеф представништва РС у Русији, који га је и довео овдје и спојио са предсједником РС Милорадом Додиком.

Перовић је био заступник у предузећу “Цомсар енергy хидро” заједно са Синишом Мајсторовићем, а формално је напустио компанију у моментима када се Српска припремала да је преузме.

Перовић је главни заштитник руских интереса у Српској, а што је признао и у пријетњама које је својевремено упутио редакцији ЦАПИТАЛ-а.

„Још један текст буде ли о „Цомсару“ написан… то је човјек напоштенији, најкоректнији инвеститор који је икада био у БиХ. Само правите измишљотине, пишете. Поручите том вашем власнику, имаће проблем још једанпут спомене ли „Цомсар“ уопште, а не те инсинуације, лажаније. Ја вам кажем имаћете озбиљан проблем. Стално измишљотине пишете, те ће овај да купи, те ће онај да купи, те корупција, слободно поручите власнику, кажите Душко Перовић му је поручио из Москве, напише ли, биће проблема. Ја вам кажем, споменете ли још једанпут „Цомсар“ биће проблема, вјерујте ми“, није жалио Перовић времена и ријечи да одбрани интересе приватне руске компаније.

Планови “Цомсара” косе се и са јавним позивом за додјелу концесије из априла 2013. године.

Тада је наведено да се од овог пројекта очекује равномјеран економско-привредни развој Републике Српске, а посебно сјевероисточног дијела и општине Угљевик, отварање нових радних мјеста, ангажовање домаће радне снаге и предузећа на радовима.

Без изградње “Угљевика 3”, ови циљеви биће само дјелимично, у мањем обиму испуњени.

О каквом бизнису је ријеч, говори податак да је процијењена вриједност инвестиције тада била 443,6 милиона марака, као и да постоји 51 милион тона угља за експлоатацију.

Радници страхују за наставак рада РиТЕ „Угљевик“

Концесиони уговор са „Цомсаром“ који се крије од очију јавности и уступци који се дају овој компанији један су од повода штрајка у Руднику и термоелектрани „Угљевик“.

Радници РиТЕ „Угљевик“ штрајкују већ десет дана, а Синдикат као један од основних захтјева тражи да им се обезбиједе довољне количине угља најмање до 2050. године, те да се концесија за лежиште угља „Угљевик Исток 2“, додијели њима, умјесто фирми „Цомсар Енергy“ руског олигарха Рашида Сердарова.

Иако је ресорни министар Петар Ђокић одласком у предузеће покушао да умири раднике, од тога није било ништа. Они траже на увид анексе уговора који су протеклих година потписивани са концесионаром, али министар те захтјеве игнорише.

Предсједник Синдикалне организације РиТЕ „Угљевик“ Бобан Беновић каже за ЦАПИТАЛ да су поново тражили спорне анексе, али да их нису добили.

„Синдикат и радници РиТЕ „Угљевик“ захтијевају да се ријеши та концесија и обезбиједе довољне количине угља за несметан рад до 2050. године а то се може  једино враћањем концесије „Угљевик Исток 2““, рекао је Беновић.

Казао је и да Сердаров ништа у Угљевику до сада није урадио истичући да су рађена само одређена мјерења експлоатационог поља.

На питање ЦАПИТАЛ-а због чега нису раскинути уговори са овим руским инвеститором умјесто што му се константно излази у сусрет, министар енергетике и рударства Петар Ђокић тврди да није једноставно раскинути уговор  са „Цомсаром“.

Каже да постоји одредба према којој се он једнострано може раскинути, али је потребно провести претходни поступак, да би се створили услови за то, а да постоји чак и могућност арбитраже.

„Дакле, ми смо веома свјесни те чињенице и не смијемо донијети ниједну одлуку која би увела РС у међународну арбитражу коју би можда могли једног дана да изгубимо и да платимо огроман новац некоме ко није уложио ни близу онога што би требао уложити када би изградио ту електрану“, казао је Ђокић.

На нашу констатацију да је уговор са руским инвеститором потписан прије више од деценију, Ђокић каже да су уговори анексирани више пута чиме су продужавани рокови за изградњу термоелектране.

„У том смислу нема ништа нелегално са становишта односа према овом концесионару у овом тренутку, али свакако да ће се морати у неком скором времену и то питање ријешити. Нећемо моћи остати на овом односу који је тренутно“, нагласио је Ђокић.

Ђокић наводи да је за Српску и даље стратешки интерес да нађе начин да се изгради нова термоелектрана.

Каже да је то сада много теже него што је било прије 10 или 15 година када су околности на енергетском тржишту биле сасвим другачије и када није постојала европска политика која је ограничавала рад термоелектрана.

„Републици Српској је још увијек јако важно ако бисмо успјели да нађемо начин да изградимо нови блок термоелектране Угљевик 3, зато што је постојећа термоелектрана стара 40 година и то је само по себи проблем јер је потребно улагати много новца на текуће одржавање, капиталне инвестиције да би се продужио радни вијек“, казао је Ђокић.

Директор ЕРС-а Лука Петровић у разговору за ЦАПИТАЛ оцјењује да се око свега дигла беспотребна прашина. Тврди да радници немају разлога за забринутост.

„Знам поуздано да се тренутно експроприше земљиште које ће нам омогућити откривку на толикој површини у Угљевику, да ће наш објекат моћи радити до 2036. године. Додатне количине угља које ми желимо да обезбиједимо морају се тражити у осталим површинама, које нису дате “Цомсару““, каже он.

Додаје да ће ЕРС учинити све да РиТЕ Угљевик ради што дуже. У прилог томе подсјећа на инвестицију од 85 милиона евра у систем за одсумпоравање димних гасова изграђен на термоелектрани што је по њему довољан доказ о намјерама матичног предузећа када је будућност РиТЕ „Угљевик“ у питању.

Он не сумња да је Влада РС урадила све по закону када су концесије из Угљевика додијељене „Цомсару“.

Петровић сматра да би удовољење радничким захтјевима довело до арбитраже која би се вјероватно завршила као и она са словеначком Електропривредом, негативно по ЕРС.

Коментар у вези са плановима фирме „Цомсар енергy РС“ у вези са градњом термоелектране и отварањем рудника у Угљевику покушали смо да добијемо и у овом предузећу. Међутим, ни након вишедневног чекања одговор на питања која смо има послали нисмо добили.

(Цапитал

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

28.03.2024 20:02

ЗБОГ СЕРДАРОВА ИЛИ ЗБОГ ДОДИГА???? ОВАЈ ОПЉАЧКА СВЕ НА И ИСПОД ЗЕМЉЕ ЛУДИ НАРОДЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

'АЈД,ДОСТА БРАБОЊАЊА

28.03.2024 20:03

КОЈИ СЕРДАРОВ,У ПИТАЊУ ЈЕ СРБИЈА И БОРБА ЗА УГАЉ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ,ЈЕР ИМ ЈЕ ПЕТОСТРУКО ЈЕФТИНИЈИ ОД УГЉА ИЗ РУДНИКА У СРБИЈИ,ДА НЕ СПОМИЊЕМО УВОЗ ИЗ ДРУГИХ ДРЖАВА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

28.03.2024 22:19

Ти брабоњаш, ово је било прије Србијанског пропалог газдовања сопственом електропривредом, лопови и лузери се накупе, а онда буду елиминисани, историја каже

Name

Ако је тако

29.03.2024 07:18

Нека Србији продаје угаљи из тог копа РИТЕ Угљевик а не Сердаров. опет це имати и за себе и за Терме у Србији.

Name

Зна се

28.03.2024 20:07

Све је ово договорено да посао пропадне па да паре од стете подијеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пада Влада

28.03.2024 20:08

СНСД и странке црвени комби иду у заборав , џаба вам данас на скупштини ова представа. НАРОД ВАС ВИШЕ НЕЋЕЕЕЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.03.2024 00:00

Гадите се народу, лоповцине и простацине🤮

Name

Раскољников

28.03.2024 20:28

Ма чуј ти Луке Хацијенде. Опљачкао је те људе и сада тако прича. Каже беспотребно радници штрајкују. Па што данас ниси изашао пред раднике и то им лијепо објаснио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сердар Рашидов- Ћумуров

28.03.2024 20:28

Овде не треба велика памет, слике све говоре, ко коме, колико , шта , гдје и како !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко Б.лука

28.03.2024 20:29

Свагдје у Европи је блокирана имовина и пословање са Русима,само Бурке дозвољава и то на штетност,криминал против свог народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никада

28.03.2024 20:41

нико неће сазнати шта је српски велики заводник и олигарх Ђокић договорио са руским олигархом Рашидом... То је тајна глупи Срби и зато тишина док крадемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

29.03.2024 00:02

Управо су договорили и страјк и после тузбу против Владе и наплату стете која це да се подијели са уговарацем. Бандо једна.

Name

Ре

29.03.2024 00:06

Тог Дјокица, “великог заводника” треба под хитно хапсити и конфисковати му сву имовину, и његовој породици и његовим конкубинама. Давно је онај Рус свједоцио да је био сокиран колико се локални политицари уградјују и узимају себи и зато је и изасао из посла. Е то су прави мафијаси и највеце издајице властитог народа 🤮

Name

Само страјк

28.03.2024 20:54

Сви на блокаду улица, блокаду зграде владе, не мозе вам.нико ниста само храбро. То је васе и насе народа РС, треба да сви због Сердарова плацамо трзисну цијену струје, то би фефинитивно колапс РС био. Треба сви да се придрузе у одбрану рудника, нацелник Угљевика, Бијељине народни посланици сви ако има цасних и из владајуце коалиције. Нек дају рударима тај рудник од руде це сами направити јос један болк Термеелекране то су људи огромне паре о Милинардама се ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

28.03.2024 21:05

Сердаров продаје угаљ ЕПБиХ,зато му треба ово поље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wолф

28.03.2024 21:12

Приватизација треба да се угледа на ЕФТ-РиТЕ Станари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

28.03.2024 21:22

Сумњиви су ми ови рудари у Угљевкку, не бих рекао да су Срби? Прави Срби ћуте, раде, трпе, и обожавају нашег вођу, који не хебе ни Америку, ни Енглеску ни Њемачку. Прави Срби се не буне да га пљачка власт која се представља српском, Перица Ђокица, Додиг, Папак, Дебели, и остале крвопије. Према томе, нормално је да након што смо дали Ри ТЕ Станари бесплатно на кориштење Вуку Хамовићу, Кинезима, Перици и Бурли, па нормално је да им дамо и РиТЕ Угљевик. Ако се поништи концесија, Додиг је на добитку, јер ће Суд пресудити 600 милиона да Рашиду плати РС, ако остане концесија Рашиду ( Душку Перовићу и Додигу) њих тројица ће продавати ТЕ Угљевик наш угаљ и наплатиће око милијарду. Према томе, лоповима паре, народу и рударима прича о браћи Русима и мрском Западу. Овце су увијек биле за шишање. Питам се шта су рудари чекали бише од 10 година, да им дође из задњице у главу. Гласали су свих тих година за Бурлу и Бурлиће и добили су што су и тражили. Лакат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

29.03.2024 08:07

Српско није протестовати већ трпити. Одвакада је то тако. Срби не требају ништа да говоре. Има ко ће умјесто њих, испред њих, за њих, у име њихово. И зато памет у главу, а главу доље, и језик за зубе. Давно још онај архипастир, што га и грешна и дужна посветише, рече и записа: На небу бог, на земљи господар, у кући домаћин. Ето, то је та чаробна формула, универзална матрица власти и владања. Демократија за србе, демократија по мјери српских поглавица и доглавица.Самодржачка аутократија и аутаркија, апсолутизам, волунтаризам, импровизација и блеф. И све више на банану подсјећа. Није добро нити ће бити, нису изгледи. Трајаће.

Name

Ацо

28.03.2024 21:45

Не дамо нашу имовину,хоћемо да је Бурле може крчмити и нико више...марш Шмиту...шта он хоће да имовина буде на нивоу БиХ па да је не можемо продавати патриотима РС е..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

28.03.2024 21:48

Миле, Миле, није ли ти лазно име Расид

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тужно

28.03.2024 22:05

Људи ако им пустите ово, остајете без угља. То је крај Угљевика и јасан позив да се селите са дједовине. Сарајлије су имале егзодус послује рата, ви ћете изгледа сад због ових.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економистс

28.03.2024 22:30

Шта је РС ? Прчија појединаца који народ и ентитет економски девастирају .Какав Рашид људи божији 🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богутово село

28.03.2024 22:32

Синдикат затеже, Влада затеже, Цомсар затеже, на крају све да би се оправдало тих 200 милиона која ће Влада вратити, паре подијелити међусобно за успјешно обављен посао, и на крају вук сит и овце на броју. А народ, ма ко јебе народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ

28.03.2024 23:43

Добро си рекао „ко јебе народ”али народ је то и тразио, и јос једном „ко јебе народ”.

Name

Ре

29.03.2024 00:12

Треба свим политицарима и директорима који су упетљани у ово опколити куце, одузети сву покретну и непокретну имовину , а њих излозити на трговима са натписом- овако пролазе издајице и они који су покрали властити народ. Доаста је било цутања, одлазака и трпљења, треба стати у крај мафији на власти👊

Name

Руи

28.03.2024 23:13

Ој, укините више руспудлицу србску, па поскапацете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нада

28.03.2024 23:18

Постојеца те је дузна 400милијона, стара 40г задњи 10г,, није улагано ниста немају основна срества,залозен је сав пкретни и непокретни капитал за кредит да бих се исплатиле плате,и сада на наплату стизе пресуда словенаца.Питам се да ли има ико струцан писмен па давам врате концесију немате цим исплацивати људе .Свему додје крај па и њој је досао .Не мозе се спавати и зарадјивати плата врацати куци и зарадјивати плата не долазати на посао и примат плата продјосе та времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

28.03.2024 23:25

УДБА ради и данас ... сеткају се ... скромна аута, скромно одијевање... а ови несрецници од дир.испастају... па ови јос владају Тито их спремао... ал ниста не знате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

29.03.2024 00:03

Читате ли ово што је написано?Ако је истина 10%,позатварати све одговорне па био то предсједник,министар или њих сто.Па како шта нам раде и како нас продају,неће остати ни угљене прашине испод ноктију рудара!Срамота,лешинари Републике,оглођасте нам и кости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уходана шема

29.03.2024 03:54

Тај "велики инвеститору" Сердаров се већ 12 година мота по РС и још ништа није направио, само је закопавао камене темељце. Влада РС му даје концесије, а онда те исте концесије откупљује од њега за велике паре зато што је он, тобоже, "уложио новац у пројектну документацију". Де се не лажемо, иза њега стоји Додик, он је још само један од Додикових параван, досад је преко њега извукао 10-ине милиона марака нашег новца, а сад планира да извуче и стотине јер је у питању изузетно вриједан ресурс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

29.03.2024 09:25

Ово ће се гурати све до арбитраже. И у арбитражи надувавати вриједност спора. Па онда прихватити арбитражу, новац подијелити између главних свима познатих протагониста. И Ђокићу биће нешто набачено. Московски лопов Перовић се подразумијева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

29.03.2024 09:26

Због оваки ствари требају нам ови изборни закони.Требамо их натјерати да донесу закон и за вандредне изборе. Овако нит их мозес спрецити да краду изборе нити их мозес смјенити и да на улицу изадјес.Све су направили за ове године да им не моземо ниста ма каква нам воља била.Не могу да разумијем да народ бас тако мало разумијем ста нам се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОФАЈЛА

29.03.2024 09:48

Вала, и ја ћу се кандидовати за начелника Угљевика. Довешће ове из Холивуда да сниме каубојски филм у Угљевику. Ко напуштен град, остало неколико каубоји и ја. Онда долази садашњи начелник и хоће да нас исели. Али, ја га заводим и он нам помаже да РИТЕ вратимо у живот. У стварности он ће бити моја секретаријата. Ја ћу на предизборне кампање ићи обучена као Каламити Дзејн. Јао хвата ме изборна грозница. Боме, купила сам и очувању дипломицу на бувљаку. Зовем се Лили. Гласајте за Лили увијек сити били. Перица нећемо у затвор. Нека он ради мој посао испод романтично плавог моста. Цмок !

ОДГОВОРИТЕ