Дјелом спаја Србе са свих страна: Промоција књиге Владимира Митрића

Величанствена промоција књиге „њига „Од мајке до цркве“  Владимира Митрић, дописника Новости из Шапца, Лознице, Републике Српске и БИХ  одржана је синоћ у Шабачком позоришту.

Република Српска 29.03.2024 | 14:11
Дјелом спаја Србе са свих страна: Промоција књиге Владимира Митрића

Заједно са бројном публиком промоцији је присуствовао градоначелник Шапца др Александар Пајић који је оцијенио да је књига слика времена прошлих и данашњих, у којој се види како се развијао однос власти према Цркви, њеним великодостојницима, свештенству, монаштву и вјерницима.

Пајић је пожелио Митрићу да у годинама које долазе буде још успјешнији, да настави да обавља професионално, објективно и часно свој посао као што је то до сада радио.

Књига је први пут представљења у Угљевику, у Републици Српској, што је била пишчева жеља.

Дипломирани теолог Предраг Вујевић, програмски директор ЦК „Филип Вишњић“  из Угљевика рекао је да је основна поруке ове књиге да је „мајка биће најсличније Богу“.

-Аутор говори о хришћанској љубави према Богу и ближњим која је најсличнија мајчиној љубави према дјетету, јер као што мајка безусловно воли своје дијете тако и Христос од нас тражи да безусловно волимо једни друге а самим тим и Бога јер како можемо вољети кога не видимо ако не волимо ближње које видимо јер као што каже православна теологија, Бог је љубав и такву љубав тражи од нас да развијамо како према Богу тако и према ближњим-рекао је Вујевић.

Књижевник Никола Девура каже да је мало књига у којима има оволико душевне љепоте и самилости, мало је књига као ова, које толико много личе на неки лични Нови завјет, на неко лично јеванђеље, што јој даје посебну сакралност, вјеру и наду.

– Овде је интелект у служби логоса нашег православља, у служби моралног дискурса и очовјечења нашег племена, изгубљеног у времену и простору -истиче ДЕУРА, који је један о од најбољих наших живих књижевних критичара. Пишући о себи, о својој мајци, и својој цркви у Липници, господин Митрић казује неке истине, које се нас много тичу. Историја је ријетко кад била на нашој страни, али ми смо увијек били на њеној, на правој страни повијести.

Мајка је најскупља и најљепша ријеч нашег језика,а црква је такође ријеч тога сјаја, од којих господин Владимир Митрић у својој елаборацији полази у крајњој консеквенци, као новинар и као књижевник с много обзира и наде. Овај хроничар и архивар Лознице и Подриња с невиђеном љубављу и пијететом казује ову своју хрестоматију таквом силином да нас оставља безо даха-рекао је Девура.

Академик СКАНУ Драгољуб Драго Мирковић из Бијељине рекао је да Митрић испољава велику љубав према цркви коју назива „наша Црква“, истичући да га је у вјеру, прво, упутила недавно преминула мајка Марица, а да га је богомоља повезала са светињама какве су Троноша и Тавна, код Бијељине, а оне са свим таквим и сличним бисерима православља и хришћанства широм земље, Европе и свијета.

-Аутор, „на питак, занимљив и пријемчив начин представио и цркву и времена са којима се суочавао наш народ са њом као црквом Бога живога у којој је крштен Митрић као и многи његови у минулих 150 година“. Указао је на њен значај у његовом животу, али и у животима дивних људи ових села Вуковог завичаја, између Дрине и Јадра, окружених Гучевом, Цером, Иверком и преко „плаховите ријеке“ Мајевицом у Републику Српску, БиХ-рекао је Мирковић ликовни умјетник и велики народни и црквени добротвор.

О утисцима са промоције Владимир Митрић рекао је:

-Велика је радост и задовољство кад на промоцији једне књиге дође више од 400 људи и кад све прође некако свечано, лијепо и посебно емотивно. Многи су истакли снажне емоције у овој књизи а већина њих трвди да су плакали док су је читали.

Докторка Гордана Тешић Петровић је рекла да је сигурна да је наслов књиге „Од мајке до цкрве“ дошапнуо сами Бог што су у Шапцу потврдили многи гости промоције међу којима је био велики број истакнутих људи, интелектиуалаца, а посбено младих људи што свједочи да књигама није одзвонило вријеме како неки мисле.

(Исток)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Стварно смо

29.03.2024 16:19

...народ примитиван и лицрњеран. Толико ту цркву величамо а вјерници смо никакви! Само црква па црква а уствари све би дали да је нема никако.

ОДГОВОРИТЕ