Зашто су јефитиније карте ако се купе мјесецима раније?

Куповина авионске карте дан прије летења скупља је од куповине шест мјесеци раније. Код странаца, како ЦНН наводи, такси је скупљи у 17.00 часова, него у 20.00.

Занимљивости 03.04.2024 | 21:50
Зашто су јефитиније карте ако се купе мјесецима раније?

Ово су тактике повец́ања цијена које су толико укоријењене у искуству потрошача, да их је тешко примјетити или многе једноставно није брига.

Ипак у ери вјештачке интелигенције, повец́ање цијена, или "динамичко одређивање цијена", за оне у послу – постаје све чешц́и алат који помаже компанијама да повец́ају своје марже и, у теорији, дају попуст купцима када је потражња ниска.

Купци то не виде увијек на тај начин, наравно, и то је створило озбиљну ПР главобољу за предузец́а.

Страна компанија Венди је прошли месец на крају одустала од коментара о својим динамичким плановима цијена након што су потрошачи били огорчени због идеје да "журба за вечером поскупи ваш хамбургер".

“Венди нец́е применити повец́ање цена. Никада није био наш план да подигнемо цене када нас купци највише посец́ују”, рекао је портпарол тада.

ЈетБлуе је ове недјеље званично увео динамичне цијене за чекиране торбе, које ц́е сада коштати 35 до 50 долара у зависности од тога када летите, пише Јордан Валински. Али изгледа да је промјена примењена за неке летаче прије објаве, и наравно, људи су били љути због тога.

У међувремену, Амазон користи податке у реалном времену за прилагођавање цијена сваких неколико минута и чини се да нико није превише узнемирен због тога.

Како истраживања приказују, људи су једноставно уморни. Иако се инфлација охладила, цијене остају високе, а то је барем дјелимично зато што корпорације држе цијене на "високој позицији".

Такође, одједном "бакшиш" постаје мјера за пристојност, те се многи осјећају лоше ако не поступе у складу са "правилима", а ипак, мало по мало, и све више новца одлази из џепа, преноси ЦНН.

(Телеграф.рс) Фото: Пиxабаy

Коментари / 0

Оставите коментар