Италијанско острво преплављено козама нуди их на поклон

Када је број коза на италијанском острву Аликуди шест пута премашио популацију људи, тамошње власти схватиле су да је време за драстичне мере. Пала је одлука да се козе заинтересованима дају на поклон.

Занимљивости 04.04.2024 | 15:37
Италијанско острво преплављено козама нуди их на поклон

Градоначелник малог италијанског острва преплављеног дивљим козама понудио је да поклони животиње свакоме ко жели да их прими. Рикардо Гуло дошао је на ову идеју након што је недавни попис показао да је број коза на пет квадратних километра Аликудија, најмањег острва Еолског архипелага, шест пута већи од броја људи којих је током године 100.

Животиње, веште у кретању по стрмим литицама острва, некада су живеле хармонично уз људе, а временом су постале туристичка атракција исто колико и успавани вулкан.

Међутим, број коза је последњих година растао тако брзо да су почеле да да се из свог уобичајеног пребивалишта на врху острва спуштају према насељеном подручју.

Животиње су постепено наносиле штету бујној зеленој вегетацији, изазивајући пустош у баштама и на парцелама, рушиле делове камених зидова. Десило се и да залутају у домове људи, приморавајући становнике да од надлежних захтевају решење.

Аликуди, који је два до три сата вожње бродом удаљен од Сицилије, потпада под управу већег острва Липари. Иницијатива „усвоји козу“ представљена је као најбољи начин за решавање овог питања, а рекло би се да је и најсаосећајнији.

Апсолутно не желимо ни да размишљамо о одстрелу животиња, зато их поклањамо. Свако може да поднесе захтев за козу, то не мора бити фармер, а нема ни ограничења у броју“, поручио је Гуло.

Рок за подношење захтева је 10. април.

Већ смо имали неколико телефонских позива, укључујући и једног узгајивача животиња са острва Вулкано који би желео да узме неколико коза јер, између осталог, производи рикоту, сир који је веома цењен“, рекао је Гуло додајући да би још лепше и хуманије било ако би међу онима који узимају козе било оних који умеју да их припитоме.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар