Народ је постао жртва поступака једног човјека

„Шта је патриотизам за Милорада Додика? Да ли је то јефтино и популистичко подилажење на најприземнији и простачки начин широким народним масама вријеђајући, како дипломате највећих свјетских сила, тако и опозицију у Републици Српској? Корида дипломатија, коју је Милорад Додик патентирао и спровео у јавни живот Републике Српске, може скупо коштати не само њега, већ цијели српски народ“, изјавио је Срђан Ранкић, члан Предсједништва Народног фронта.

Република Српска 13.04.2024 | 10:53
Народ је постао жртва поступака једног човјека

Он каже да је Додик несвјестан, или још горе, дубоко свјестан чињенице да авантуризам у који се упустио може Србе са ове стране Дрине коштати нестанка. Пита у кога полаже наду у остварење својих политичких амбиција. Русију? Србију?

Ранкић подсјећа да је Русија тренутно заокупљена ратом у Украјини за спас властите државе и поред све љубави према српском народу, у овом историјском тренутку, није у могућности учинити ништа значајније. Додаје да Србији покушавају да сломе кичму на Космету исти они који је сада ломе нама у Републици Српској, те да све што Србија тренутно може, она то и чини. 

„Предсједник Вучић нам поручује да истакнемо српске заставе и тако покажемо да смо несаломиви. У овако историјски неповољној политичкој ситуацији за српски народ у Републици Српској и БиХ, појави се лидер попут Милорада Додика који нашу сламку међу вихорове ставља у први план свјетске политичке позорнице гурајући прст у око Западу. Одједном Српска постаје важнија тема од Газе, Украјине, Косова, Тајвана, Сјеверне Кореје или десетине других кризних подручја. Треба бити политички геније попут Додика па то знати извести“, каже Ранкић.

Ранкић је рекао да ће резолуција која се спрема у Уједињеним нацијама, а која ће по свему судећи бити усвојена, прогласити српски народ одговорним за геноцид. Он тврди да је резолуција еклатантан примјер неодговорне политике човјека који је умислио да се може супротставити највећим свјетским силама. Први резултати, истиче Ранкић, стићи ће нам убрзо са Ист ривера као опомена и казна за корида дипломатију, те да је резолуција о геноциду у Сребреници производ Додикове политичке непромишљености и омча око врата цијелом српском народу. 

„На крају крајева, она је примјер дисциплиновања, од стране моћних свјетских сила, цијелог једног народа који је постао жртва непромишљене и неодговорне дипломатије једног човјека“, казао је Ранкић, те додао:

„Чиме се и како можемо томе одупријети? Дипломатија није запаљив и уху допадљив говор крезубом сељаку. Дипломатија није називати представнике највећих свјетских сила будалама, зликовцима, битангама... Да, знамо да Србин воли то чути, али то није нешто што ће овом народу донијети било какву корист.“

Цитирајући Милоша Обреновића: „У Стамболу се српска ствар може ријешити на два начина, новцем и клечањем. Ратовати не можемо, а новца немамо“, Ранкић каже да је Милош био државник, а не забављач народних маса.
Ранкић каже да би донекле могао разумјети Додиково бахаћење на прес конференцијама и простаклук за скупштинском говорницом, али да не разумије политичку понизност, недоследност и сервилност иза кулиса. Подсјећа на период од прије 20 година када је читав државни врх Републике Српске и СДС био пометен од стране "међународне заједнице", те да је онај који је то највише подржавао био је управо Милорад Додик. Срђан Ранкић је такође подсјетио и на то да је Додик говорећи да нико није изнад Републике Српске и да је ниједан појединац не смије ставити испред себе као залог за властити спас, признао геноцид у Сребреници и јавно позивао на хапшење Караџића и Младића, те да је био први политичар с ове стране Дрине који је то учинио.

„Питам га јавно:

Да ли је икада упознао чланице Генералне скупштине УН о страшним злочинима над српским народом у БиХ? 

Да ли је упознао међународну заједницу на егзодус 150.000 сарајевских Срба или 35.000 српских жртава рата у БиХ?

Говори ли било гдје о 3267 српских жртава у и око Сребренице?“ упитао је Ранкић, те додао:

„Када сам прије 2 године поставио фотографије убијених Срба поред пута Братунац - Поточари, како бих међународној јавности указао на двоструке аршине и (не)правду, Тужилаштво и МУП РС су подигли кривичне пријаве против мене, а Милорад Додик је заједно са СДА организовао и у дјело спровео моју смјену са мјеста начелника општине Братунац. То су резултати Додикове просрпске политике.“
 
Ранкић тврди да данашње популистичко и јефтино просипање најпримитивнијег патриотизма, са циљем спасавања властите коже, изазива гађење. Каже да је Милорад Додик спреман свој политички живот и судбину везати за судбину Републике Српске, те да је за вријеме његове владавине је одселило стотине хиљада људи из Републике Српске у потрази за бољим животом. Истиче да је Милорад Додик погазио све институције Републике Српске и себе прогласио краљем ове земље. 

„Одлуке Народне скупштине су погажене и користиле су му само као представа за јавност. Никада се није повукао из заједничких институција БиХ као вид протеста због хапшења Срба за наводне ратне злочине и њихово извођење пред наметнути Суд БиХ. А обећао је народу да хоће. Никада није вратио Републици Српској војску или царину, иако је Народна скупштина Републике Српске то изгласала крајем 2022. године. Никада није стао у заштиту било којег појединца или борца који су стварали ову земљу, већ их је понизио мизерним борачким додацима који су у рангу просјачке помоћи“, подсјетио је Ранкић, те закључио:

„Плашим се да ће нам свима бити касно када схватимо шта тај човјек заиста ради и да смо заједно са њим своју егзистенцију и опстанак довели пред свршен чин. Само, Милорад Додик неће остати гладан, а ни без крова над главом, док ће овај народ под сеобом заноћити ко зна гдје и под чијим небом.“

(БН) Фото: БН

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Јоле2024

13.04.2024 11:02

Ја и?! То зна и моја баба то знају врапци на грани. Сви знамо констатоват ко и ти. Уради несто конкретно и не продаји маглу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

13.04.2024 11:39

Нас Миле је тор затвори оцице сад презивају..

Name

Приједорчанин М.

13.04.2024 12:18

А ŝта си ти урадио и учинио,мрŝ

Name

Пусти воду пусти моду

13.04.2024 13:43

Немој да заборавис...

Name

Ре

13.04.2024 15:20

Миле је добар. Да није не би био то што јесте. Има благослов странаца и народа. Бошњака и Хрвата. Вучића и Србије. Подршку правосуђа и полиције. Како је то остварио зна се. Способност

Name

ЗНА ЛИ СЕ

13.04.2024 11:13

ДА ЛИ ЈЕ И КОЛИКО ПОТЈЕРНИЦА РАСПИСАО , ЗВАНИЦНО МУП СРПСКЕ ЗА ЗЛОЦИНЕ НАД СРПСКОМ ВОЈСКОМ И ЦИВИЛИМА КАО И ЗАРОБЉЕНИЦИМА , МРКОЊИЦ ГЕРАД, ГЛАМОЦ, ДРВАР, ПЕТРОВАЦ, КЉУЦ .......У ЗАДЊИХ ДВДЕСЕТ ПЕТ ГОДИНА НИТИ ИЈЕДАН ХРВАТ НИЈЕ УХАПСЕН ЗА ЗЛОЦИНЕ НАД СРБИМА У ПРОТЕКЛОМ РАТУ НЕСТО ТУ ГАДНО СМРДИ .....АЛ БАС ГАДНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

13.04.2024 11:45

Ста "смрди"? "Он" смрди.

Name

Ре зна ли се

13.04.2024 11:55

Па неће ваљда он на своје.... Његова политика је политика против Срба ,полако али сигурно под патронатом поглаварства, шта очекујете од понизног слуге, нешто у корист Српске? То се никада неће десити, јер нас већ дужи низ година идиотска политика уништава

Name

Идеално

13.04.2024 12:55

Постовани! Па не мозе се врсити одликовање бојовника у Дервенти, па да се онда...ти исти или слицни бојовници хапсе! Сто јест, јест, не иде то једно са другим...

Name

КАЛИГУЛА

14.04.2024 13:12

И коњ може бити способнији од вола Рудоње, који риче около и свакога хоће да убоде, нарочито онога ко га храни - а то је народ који ће он свести на пуке сиромахе.

Name

Раде

13.04.2024 11:18

Сјећам се истицања портрета побијених Срба у и око Сребренице и Братунца. Остао сам шокиран кад је муп Републике Српске наложио уклањање. Додик је срамота српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Раде

13.04.2024 14:24

Па Додик је само изврсавао наредјење. Па неце запад никога дјабе постављати на власт.

Name

Да је

13.04.2024 11:19

Један био би ко Тито....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љут

13.04.2024 11:22

Милорад Додик је је један чобан само жалосно је што га још увијек прати пуно оваца празне главе који ће прогледати кад им буде касно и тако помоћи му да унисти РС и пљунути на све оне што живот за њу дадош .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

13.04.2024 11:22

Покрао изборе, а понаша се као да је добио 90 % гласова, жалосно. Ко нормалан може за њега гласати и вјеровати му. Он само чува своје покрадено богатство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.04.2024 11:25

Народ је колатерална стета тог једног цовјека, а нико да се противи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љут и бијесан

13.04.2024 11:28

Питам се је ли за ово крив само Милорад што је народ чекао мирно посматрао ,свјесно гледамо нашу пропаст из својих фотеља ,изгледа да је било лакше ратовати у рату него то бранити у миру.Исто тако мислим да јадног СРБИНА не мокреце ниста неко само велика сила и мука,само се бојим да сад кад СРБИН прогледа неце имати ста да види јер це туђа цизма да буде већ у његовој куци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риско

13.04.2024 12:21

Треба народ неко да поведе на бунт. Дали има у Републуци Србској тај неко? Изгледа да нема. Опозиција се забавила око избора, ко ће се ко кандидовати и потонула у септичку. " ЧУТИМО И ЧЕКАМО ПОГУБЉЕЊЕ" Као у Јасеновцу.

Name

Снага

13.04.2024 11:32

Узалуд су Вучићеви савјети не слиша он ни Вучића а онда кад му загусти трк у Матицу Србију па јој ,важно је да је Додик истакнуо заставе Мађарске и тако показао јединство тј шаље поруку народу да имамо сувласника РС,па ето убрзо ће мо се моћи изјашњавати као Мађари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слусај

13.04.2024 11:53

Он да може сутра би срушио Вуцица и засјео тамо на трон. Цовјек без образа и скрупула, манипулатор ситним душама и немоћним а уцијењеним нељудима. Све око њега је го прелетац и грабезљивац, људи без трунке савјести, покварени к’о муцак, гладни пара и важности. Само један Петар Дјокиц завриједио је сто година затвора шта је све потписао и колико је продао имовине овог народа а врх је дил са ткз. Сердаровим гдје нико незна ни шта ни колико ни коме. А Сердаров је њима само маска за њихову крадју РС и БиХ.

Name

Г0сподја

13.04.2024 11:33

Браво за овог дивног цовјека.Нисам странацки настројена нити цу бити али ово сто сам процитала је за похвалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЗАЈ

13.04.2024 11:35

Све добро и истинито речено но шта учинити да спасимо нашу РС и народ у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2024 14:35

Иди до комсије, па онда, вас двојица до слиједецег, па тако док вас се не окупи стотињак. Па онда у други град и село, и окупите јос стотињак. Тако док вас не буде пар хиљада, па правац сви заједно пред зграду владе. Кад тамо додјете, буните се и протестујте, све док вам Додина добро опремљена приватна полиција (и тако је све његово), не поломи кости, ститеци мафију, хоцу реци правни поредак, и док вас не убиједи да је Додикова политика, политика Српског лоповлука, хоцу реци Српског уједињења, о којем одредјени појединци мастају и сањају сваке ноци.

Name

Капа

13.04.2024 11:38

Доле за коментар,свака Ти цаст Ранкицу за овај коментар све је тацно и висе него 100% ал нас народ тацније вецина која га подрзава изгледа да је толико глупа или није свјесна у ста нас је увукао па га подрзава ,а кад схвате бојим се да це бити касмо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г0сподја

13.04.2024 12:22

Да на насу залост народ не види даље од носа али доце дан па це прогледати бојим се да не буде касно.Изаци це дјело на видјело аликад бог зна.?

Name

Ре

13.04.2024 12:38

Ма доћи ће Руси, само што нису.

Name

Према

13.04.2024 11:39

Господи господски, према фукари зна се. Нема ту ништа спорно. 11

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуки 18

13.04.2024 12:00

Да ли ће доћи до рата, то зависи само од Додика. Бар ћемо знати што је ишао у Москву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

13.04.2024 12:12

Како се понасамо према западу,негине нам тракторијада,никад се нецемо дозвати памети,нити смо ста науцили из историје,ко ми некаи велики,стали пред турке,епилог 400 година робије,пред хитлера панас свабо преполовио,нато бомбардово,све горе од горег

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надалина

13.04.2024 12:14

Ја цу гласат за Додика јер нико боље не хандри Србе од њега..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

13.04.2024 13:09

Стани иза те неотесане сељацине без манира и срама. Само Српски народ је жилавија него сто изгледа. И њега ће се ријесити као и многих прије. На крају увијек иде пљување и прогон. То сто многи ћуте то је лош знак јер ти трпе док могу а онда експлозија незадовољства и оде све у елац.

Name

Јасин

13.04.2024 12:17

Народ ко народ.Битно јенда ста наскраба, написе. Да је вама лосе дигли би се против њега. Ех сад, постоје двије ствари: или вам је добро, односно јије вам лосе иако знате да вас води у пропаст, а младе у иностранство, или га се једноставно бојите јер све је његово.Отказ с посла, нема лијецења, затвор и слицно. На народу је да одабере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

13.04.2024 12:40

Са чим би ми у независност, без пара, војске и међународне подршке. То би трајало не више од 4,5 дана. И како Додик то мисли извести без рата, када друга страна и запад једва чекају да то уради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрот

13.04.2024 12:44

Ми морамо знати да је друга страна много више за фрку него ми, али чекају да ми први направимо погрешан корак и у очима странаца будемо кривци. Више их је, НАТО је уз њих, више оружја је код њих и војна индустрија је код њих и то сва. Били би сервирани као на тацни. То народ треба да зна, а ако не зна онда нисмо нормални, и не треба да нас има ако смо толике будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зв

13.04.2024 14:14

Нормално да смо будале јер нас воде будале, без рационалности, размишљања о народу, будучности,...Народ је толико слуђен да више не зна шта је исправно, шта му је у корист, за добробит,...

Name

Ти

13.04.2024 12:46

то нама у задњој реченици већ предвиђаш катаклизму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

13.04.2024 13:26

Ста овај сад хоце Ста овај зна ста је патриотизам Милорад Додик зна ста је патриотизам

ОДГОВОРИТЕ
Name

За НАДАЛИНУ

13.04.2024 14:10

😂 😂 благо нама кад нас брани Милорад и ти са њим ,насе је само да лезимо и узувамо кад имамо такве јуначине на првој линији ,недо Бог само првог метка неби вас ни под лупом принашли ,води га себи куци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2024 14:39

Прочитај још пар пута шта је написао, зато смо и пали овако ниско што нико ништа и нечита а коментарише и што људи неспособни а прихватају се послова за које нису школовани а купили школу и дошли на функцију јер су одани станци.

Name

Шериф

13.04.2024 14:22

А да ли се у сецесију од Босне иде само одлуком Додика или ће тај суицидни харакири, учинити народ на референдуму. Народ опасан експлозивом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

13.04.2024 14:35

Од будале мозес сваста оцекивати осим доброг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада у боље

13.04.2024 16:30

Због те РС остали смо без дома завицаја подла и својих најблизих /из РС одлазе и отице многи јер морају трбухом за крухом /

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братунчанин

13.04.2024 16:48

По коментарима би се рекло да ће Ранкић бити предсједник умјесто Додика. У реалности, дотични не може да буде ни начелник општине братунац, Братунчани знају зашто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wалтер

13.04.2024 17:04

Да сумирамо...значи није проблем шта Додик ради ,говори и мисли него није вријеме за то па треба сачекати . Нисте ви опозиција ,ви сте клупа за резерве владајуће гарнитуре гдје је једини критериј да се евентуално заигра у првом тиму,доказати да си четник. Е зато га колективно пушите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.04.2024 17:09

Иза додика стоје одлуке НС РС у којој седе посланици опозиције и гласају за те одлуке

ОДГОВОРИТЕ