Слиједе ненајављене контроле: Ко и како лијечи људе?

Након хапшења лекара и козметичара "Беомедикуса" због сумње да су нестручно извели интервенцију на пацијенткињи, због којег је дошло до деформитета њеног стопала, министарка здравља Даница Грујичић поручује да је неопходно да се спроводе ненајављене контроле, како би се сагледала права слика о томе ко и како ради и у приватном и у државном сектору.

Србија 20.04.2024 | 12:53
Слиједе ненајављене контроле: Ко и како лијечи људе?

Министарка здравља Даница Грујичић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је због неадекватног лечења у приватном сектору и раније било хапшења, чак и људи који немају медицинску диплому.

“Шта је у овом последњем случају колега или колегиница опште праксе, шта су радили са стопалом, поготово ако је била потребна хируршка интервенција? С друге стране, козметичари такође морају да добију дозволу Министарства здравља да могу да обављају одређене послове. Међутим, у Министарству здравља немате сектор за едукацију и зато имате проблем и са преквалификацијама и сада да се поједини људи једноставно баве оним стварима за које нису надлежни“, каже министарка.

Напомиње да случај хапшења у "Беомедикусу" треба да процењује Републичка стручна комисија за пластичну хирургију и да је неопходно да постоји редовни надзор и државних и приватних установа.

“Мислим да ти надзори треба да буду ненајављени и да онда можете да добијете праву слику“, истиче министарка.

У томе, додаје, може да помогне и дигитализација, јер се уз помоћ ње у сваком тренутку може видети шта је урађено, ко је и како урадио.

“И да за недељу дана видите да ли је тај исти пацијент хоспитализован. То су ствари на којима интензивно радимо. Министарство здравља је већ радило ове године, али то није довољно, морамо да наставимо са тим. Прво да средимо државни систем, а онда морамо увући приватнике у тај сектор“, рекла је министарка.

Навела је и да Министарство здравља мора да одреди минималну и максималну цену услуга, у коју ће ући руке и хирурга. и анестезиолога, и инструментарки, дакле свих они који учествују у интервенцији, али исто тако и струја и вода која се потроши, итд.

Напомиње да ће од 1. јануара постојати електронски картон, где ће специјалиста имати увид у комплетну анамнезу пацијента.

(РТС) Фото: Илустрација/Пиxабаy.цом

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ОПСТА ПЉАЦКА

20.04.2024 13:12

ОПСТА ПЉАЦКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКО?!

20.04.2024 13:51

КАКО је пљачка ако неко добровољно плати договорену цијену за нешто?! Мало ви претјерујете са кукњавом... А потези министарке су свакако за похвалу!

Name

Марија

20.04.2024 15:31

Илузорно је мислити да они неког лече, нема ту никавог лечање, него само преписивања таблета, па позивање на контроле, па нове таблете и лекови, и тако у недоглед, стварањем завиности од лекова и тако до смрти. Они више уништавају људима здравље него што неког лече. Најздравији су и насрећнији, најпаметнији којји овим манипулаторима не иди, јер људе одмах зајашу лекари и апотекари, и удри јаши смо смо наши.

Name

Оливер

20.04.2024 13:32

Како да се врси контрола, кад приватни ``факултети`` ницу ко глљиве посље кисе? Довољно је уплатити рату и диплома је готова. Гомиле приуцених конобара и фризерки су постали медицинске сестре, лаборанти, физиотерапеути а да не знају разлику измедју јетре и бубрега. Такодје, јавна је тајна да на медицинским факултетима многи испити имају цјеновник а мозе и плацање у натури, под условом, да је згодна студентица у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТО

20.04.2024 13:51

Лекари са УКЦ Бања Лука пола радног времена користе радећи интервенције у приватним клиникама на пола сата до три сата одсуства.. Посебно се то односи када је потребно користити преглед апаратом кога има приватна клиника а УКЦ нема или је заузет. Такав преглед је и до 250 км а траје свега 15 минута са припремом. Гола пљачка народа јер то најчешће раде начелници и руководиоци одјела. Појавна је пракса и лијечење у УКЦ а да све то иде у џеп појединих група. Ради се о озбиљној своти пара зависно од статуса "болесника"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

20.04.2024 14:21

Министарка прво да забрани паралелан рад у јавним и приватним здравственим установама. У јавнум се, што је опште познато, намјерно прави уско грло да би пацијенте принудили да иду приватно. Од тога кренути да би Хипократ оживјео јер је овдје давно умро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

20.04.2024 14:58

Да, ово је заиста потребно. Под хитно А љекарима дати плате 5 хиљада еура а сестрама минималац 2000 еура. Кад лимар или молер зараде више од хирурга, шта да причамо.

Name

ре биља

20.04.2024 17:02

Како би ти то знала паметно давати по 5000еу плате, ма ништа лакше, паре падају с неба и расту на дрвећу, па дели немилице, а дуг здравственог фонда милијарду и по марака. Шта ћемо сад? Хоћемо да концесионо дамо све ресурсе само да би тамо неким лекарима напунили џепове, а остали народ нека помре. Јел само лекари треба да живе, да ли ико мисли на 400.000 незапосле омладине у РС? Они имају плату 0КМ.

Name

Ердет

20.04.2024 14:41

Лијепи свако несрећних и нељубазних је пун сектор здравства све је отишло у суноврат.Тако је народ изабрао.и хтјео од.игледне.земље.имамо.банану државу и људе.изнад ње .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

20.04.2024 14:54

Преиспитати диплому и др Дуњица из Београда, који лијеци људе суплементима. Само паре узима крије се по козметички салонима, не издаје фискални рацун за своје услуге а сто је најгоре те суплементе купујете код његове љубавнице у Кору на Макти Бања лука.. Скоро су мом брату дали лажну дијагнозу само да да паре на измисљено лијецење. Крије се и по етно селу у Ливну село Грабовица.. Цујем да је кренуо и руту по Свицарској гдје исто на бетеркук ради.. Надр доктор преварант..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

20.04.2024 15:30

Доказ да су људи потпуно болесни.ух

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

20.04.2024 17:03

И они сто це и контролисати вецина са купљеним дипломама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

20.04.2024 20:12

Код доктора специјалисте службено на преглед закажу термин за 4 мјесеца,а код истог тог доктора може приватно сваки дан послије посла у неком подруму.

ОДГОВОРИТЕ