Јелена Томашевић побједница Београдског пролећа

- Певачица Јелена Томашевић са песмом "Веруј ми да верујем" победнца је фестивала "Београдско пролеће 2024" који је вечерас  одржан у МТС дворани. 

Магазин 21.04.2024 | 08:14
Јелена Томашевић побједница Београдског пролећа

Прошле године првопласирана Тијана Богићевић уручила је награду Томашевићевој која је освојила прво место на основу смс гласова публике.

Друго место на основу гласова публике освојила је Вана са песмом "Разлог", док је трећепласирана Екстра Нена (Прича о мени),  саопштили су водитељи манифестације, глумица Драгана Мићаловић и њен колега Милорад Дамјановић.  

Њих двоје су, на почетку програма, извели композицију "Београде", познату у интерпретацијама Душана Јакшића (1927-2009) и Ђорђа Марјановића (1931-2021).    

Жири "Београдског пролећа" одлучио је да награду за најбољу интерпретацију додели Гоци Тржан за песму "Пелин", а најбоља композиција је "Сломи" коју је Леонтина написала за Данијела Алибабића. 

Награду жирија за најбољи текст је добио Бранко Кланшчек за нумеру Екстра Нене, док је за аранжман нумере "Траг у времену", коју је отпевао Немања Радошевић, награђен Душан Алагић. 

О наградама је одлучивао жири којим је председавала Богићевић, а чинили су га музичар Срђан Марјановић, директор ''Југотона'' Наталија Цајић, Сандра Суботин, главна и одговорна уредница "Блиц жене" и Марко Спалевић, пи-ар ''Сава'' Центра. 

Специјална награда Накси радија припала је Александру Човићу за песму "Није ме страх" коју је извела његова група Регина. 

Признање за посебан допринос српској и југословенској музици добила је вишеструка учесница "Београдског пролећа" Бисера Велетанлић. Припала јој је награда направљена од дела бакарног крова, сачуваног приликом реконструкције МТС дворане. 

Велетанлић је извела песму "Не плачи" која јој је донела победу на "Београдском пролећу" 1971. 

Певачица Бојана Стаменов је, у спомен на недавно преминулу уметницу Слађану Милошевић, отпевала њену нумеру "Симпатија", изведену на "Београдском пролећу" 1978. 

Стаменов је извела и песму која је победила годину дана касније, хит Маје Оџаклијевске "Даљине". 

Душан Свилар интерпретирао је победничку фестивалску песму из 1972, "Песникову гитару" Микија Јевремовића (1941-2017), као и нумеру "Ноктурно" Оливера Драгојевића (1947-2018), са "Београдског пролећа" 1979. 

Невена Божовић је подсетила на баладу са "Београдског пролећа" 1994, "Напустио си све", с почетка каријере Маје Николић. 

Извођаче је пратио оркестар на челу са диригентом Иваном Илићем. 

На видео-биму су приказивани кратки филмови о историјату "Београдског пролећа" и МТС дворане, некадашњег Дома синдиката. 

Треће "Београдско пролеће" које оживљава од 2022. године традицију чувеног југословенског фестивала забавне музике, одржано је у организацији МТС Дворане и Накси радија, а под медијским покровитељством листа "Блиц" и ТВ Блиц. 

(Тањуг) Фото: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Чаруга

21.04.2024 11:22

Никако ови из Србије да се одрекну Југославије

ОДГОВОРИТЕ