"Испунили смо све, а нисмо добили ЗСО"

- Предсједник Србије Александар Вучић подсјетио је на почетку сједнице Савјета безбједности УН да је прије 11 година потписан Бриселски споразум, те да је ЕУ једна од потписница, а да формирање Заједнице српских оштина није ни на хоризонту /ЗСО/, иако су Срби испунили све тешке обавезе из тог текста.

Република Српска 22.04.2024 | 17:39
"Испунили смо све, а нисмо добили ЗСО"

"За све Србе који живе на Косову и Метохији и у Србији ових 11 година биле су године неиспуњених обећања, изговора и неистина, 11 година, случајне или намерне неспособности ЕУ, као гарантора споразума, ДА покрене ствари са мртве тачке", истакао је Вучић.

Према његовим ријечима, то је резултирало оним што данас можемо назвати, правним насиљем и физичким узнемиравањем српског становништва на Косову и Метохији.

Предсједник је изразио захвалност генералном секретару УН Антонију Гутересу и шефици Унмика Каролин Зијаде на њиховој посвећености испуњењу мандата свјетске организације како је то и предвиђено Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН и мада извјештај Унмика у потпуности не приказује озбиљност стања на терену, биљежи све значајне догађаје који су се десили у наведеном периоду.

"Да би се стекло шире разумевање овог извештаја, желим да укажем на неке одређене, критичне тачке извештаја које чланице Савета безбедности треба да размотре. О извештају о раду Унмика који је данас пред нама разговарано је прије мјесец и по дан пред Саветом безбедности УН 8. фебруара на ванредној седници која је одржана на захтев Србије, јер је руководство из Приштине угрожавало међународни мир и стабилност", нагласио је Вучић.

Он је подсјетио да је Србија тада доставила и детаљна објашњења поступака којим су привремене институције намјерно створиле несносне услове за живот Срба и друго неалбанско становништво. Вучић је напоменуо да је Србија, такође пред Савјет безбједности УН изнијела и све поступке тих привремених институција који су били добро испланирани, распрострањени и систематски напади на цивиле, укључујући непрестано правно и селективно насиље.

Предсједник Србије је подсјетио да је ванредни састанак Савјета безбједности УН одржан 8. фебруара захваљујући чињеници да су све чланице процијениле да су аргументи Београда и поднесени докази засновани на чињеницама и у складу са тим је одобрен захтјев за одржавање.

Вучић је указао и на то да је већина чланица која је подржала одржавање ванредне сједнице не поштује суверенитет и територијални интегритет Србије на начин на који је то предвиђено правно обавезујућом Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

Предсједник Србије је напоменуо да је исто тако важно да је структура Савјета безбједности УН поштовала аргументе Србије и да су у обзир узели то да су намјерно стварани несносни услови за живот Срба, уз подсјећање на планирану кампању распрострањеног систематског узнемиравања српских цивила и њихов прогон од привремених институција у Приштини.

Вучић је потом изразио жељу да подсјети да су готово све чланице Савјета безбједности УН изразиле забринутост због ситуације Срба и другог неалбанског становништва на Косову те да су затражили покретања дијалога.

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Данке Деутсцхланд

22.04.2024 22:21

Ста је са редарсвено-војном акцијом Олуја и Бљесак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селим Кан

23.04.2024 09:13

Ниста! То европске вриједности на европском путу.

Name

ЗСО-утопија

24.04.2024 16:17

Добицете исто сто су добили Срби у Хрватској! Тако се то ради унутар демократске европске уније.

ОДГОВОРИТЕ