БиХ не може дати подршку тзв. Косову у Савјету Европе

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је на данашњој ванредној сједници, која је сазвана на њен захтјев, да је њена обавеза да упозори да БиХ није признала Косово*, те да стога не може подржати ни његово чланство у Савјету Европе или било којој другој међународној организацији.

Босна и Херцеговина 23.04.2024 | 17:05
БиХ не може дати подршку тзв. Косову у Савјету Европе

Подсјетивши да је самопроглашено Косово 12. маја 2022. године упутило писмо генералном секретару Савјета Европе истичући своју кандидатуру за чланство у наведеној организацији, Цвијановић је навела да је Комитет министара Савјета Европе на ванредној сједници 24. априла 2023. године одобрио апликацију и подржао одлуку да се отпочне процедура за разматрање захтјева за пријем Косова* у чланство.

У обраћању на ванредној сједници Предсједништва Цвијановић је рекла да одлука о чланству није донесена консензусом, како је то био случај код претходних процедура.

- Парламентарна Скупштина Савјета Европе је усвојила Извјештај о чланству Косова* у Савјету Европе, даља процедура подразумијева да евентуалну одлуку о пријему доноси Комитет министара Савјета Европе, чије је редовно засједање предвиђено за 16. мај. Овдје треба рећи да су парламентарни представници БиХ поступили на непринципјелан начин јер је један број гласао супротно чињеници да БиХ није признала независност Косова*, стога не може подржавати ни пријем Косова* у међународне организације - указала је Цвијановић.

Цијенећи да БиХ, односно њени надлежни органи, нису признали самопроглашену независност Косова*, да је нису признале ни све чланице Европске уније и да се, имплицитно, противе његовом чланству у Савјету Европе, те да се евентуалним пријемом Косова* у Савјет Европе флагрантно крши како међународно право, тако и сам Статут ове организације, као и да се уводи пракса која ће дестабилизујуће дјеловати, посебно на подручје Западног Балкана, Цвијановић је нагласила да је неопходно да Предсједништво БиХ заузме негативан став по питању евентуалног чланства Косова* у Савјету Европе и да такву инструкцију упути Министарству иностраних послова.

Она је подсјетила и да је Предсједништво БиХ расправљало о признању Републике Косово* као субјекта међународног права на 78. ванредној и 17. редовној сједници у 2020. години и није донијело одлуку о признању "Републике Косово*" као субјекта међународног права.

- Да ли то сад значи да на примјер чланови Предсједништва БиХ или других институција на нивоу БиХ подржавањем дезинтеграције једног државног простора, у овом случају одметнуте српске покрајине, шаљу поруку да би исто тако подржали дезинтеграцију и своје државе, на примјер, евентуалну независност и пријем Републике Српске у Савјет Европе или неки други сличан примјер? - упитала је Цвијановић.

Чак и ако се деси да Предсједништво не донесе одлуку о гласању против, навела је она, то не мијења чињеницу да БиХ није признала Косово* као субјект међународног права и да се не може подржати чланство, без обзира шта ко лично мисило о овом питању.

- У складу с тим било би и моје питање - зашто би БиХ очекивала да на примјер Србија поштује територијални интегритет БиХ, ако та иста БиХ не поштује територијални интегритет Србије? - рекла је Цвијановић.

Она је појаснила да принципи поштовања међународног права, територијалног интегритета и суверенитета треба да буде општи и подразумијевајући принцип спољне политике БиХ.

- Дакле, с обзиром на већ виђене манипулације у области спољне политике, непоштовање ставова институција БиХ или боље рећи узурпирање овлаштења и злоупотребу тих институција крајње је вријеме да се сви врате у уставом предвиђени систем процедура институционалног одлучивања, уколико желимо избјећи трајно нарушене односе у БиХ - рекла је она.

Српски члан Предсједништва је нагласила да недавно гласање у Парламентарној скупштини Савјета Европе јасно показује да се на спољном плану дјелује мимо ставова сопствених институција, а нажалост, то није усамљени случај, јер је такво дјеловање управо сада примјетно и у Генералној скупштини УН.

- О посљедицама по земљу, унутрашње повјерење, заједнички рад мислим да је сувишно и говорити - констатовала је Цвијановић.

На захтјев српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић данас ће бити одржана ванредна сједница Предсједништва БиХ о Косову и Метохији.

У Сарајеву је данас одржана ванредна сједница Предсједништва на захтјев српског члана Предсједништва БиХ са само једном тачком дневног реда - став Предсједништва у вези са аплицирањем Косова* за чланство у Савјет Европе.

(Срна) Фото:  Предсједништво БиХ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Коста

23.04.2024 17:23

Ванредна сједница због КиМ а о крајње озбиљном питању дана сјећања само пријава.... Е па ко гласа за тебе а гласало је много и треба нам то што добишмо од Бошњака.Паметни људи боре се за интересе ал не своје нити заједничке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

23.04.2024 17:25

Продужавање агоније о Косову које не води ничему.Нити ће Косово шта изгубити,нити ће шта Србија добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

23.04.2024 17:35

Коначно. Од Жељке исправан приједлог. Какво Косово. То је недопустиво. Браво. Србин од БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

23.04.2024 18:00

Види друг, недопустиво ке да нам дјеца одосе у иностранство, да друсзвом јара криминал, у болницама нема лијекова, пензије мале, привреда на кољенима а све друствено је мафија приватизовала или дала на користење странцима дзаба! Недопустиво је друзе да смо колонија… А Косово… Косово је на југу Србије! Далеко је то друг да би ти паламудио о српским светињама и српству и подржавао Жељку која је хрдне паре налупала од разнох политичких финкција! Велика је то политика де да се ми окренемо себи! А Косово… е ко уби Оливера?

Name

Ненад-Нострадамус

23.04.2024 18:15

Е мој Србине сутра це Зељка и Снсд-е да подрзе да се за преставника БиХ у СЕ именује неко од муслимана јер неце дозволити да буде неко из СДС.Зељка као и цијели Снсд-е једно прицају,а друго раде,а све сто раде то це нам се обити о главу,а они це кривицу да свале на народ или СДС.Тако ти је данас у УН они су подрзали Лагундзију да нас преставља у УН,а Лагундзија данас предлазе резолуцију о Геноциду.То је политика Снсд-еа.

Name

Ре +

23.04.2024 19:59

Она прави представу за глупе. Паметни знају да она расправља о нечему што је прошло и што се не може промијенити. Да је стварно нешто жељела, сазвала би сједницу ПРИЈЕ гласања.

Name

Еј

23.04.2024 18:02

Ево СБиХ тражи од ОСБиХ да почну припреме да бране бих од Додика. Интересује ме које ОС је л само из Федерације или и ови из Р Српске. Еуфор и њихова улога и то ме интересује. Богами и ови малобројнији Хрвати шта ће они навијати или ће се неком приклонити. Мамицу вам свима политичко страначку овај пут ви идите на Трескавицу па се туците 4 године ја нећу јер носим пехар одозго још од 95.

ОДГОВОРИТЕ
Name

🥸🥸

23.04.2024 18:02

Чек сада мало, јеи Косово Србија или је Србија Косово, зна ли ко шта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

23.04.2024 18:04

За цланство гласају партије и странке из дрзава не гласа дрзава,не броје се гласови дрзава него гласови цланова партија и странака.Примјер Магазиновиц гласо за,а Пекицева и Бореновиц против и на крају вецина гласова је била за цланство.Цвијановицева продаје супљу прицу крезубим својим гласацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.04.2024 18:33

Бас тако. Као да не зна како се гласа. А мозда само бере јефтине гласове 'бранеци' КИМ.

Name

@Аналитичар

23.04.2024 20:53

Не брљави кад не знаш ни ко је гласао ни како а било је 2:2 ако хоћеш да знаш.

Name

Јасно

23.04.2024 18:06

Косово је већ одавно држава захваљујући погрешној политици Слободана Милошевића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђука

23.04.2024 18:28

Милошевић је за ове издајнике народни херој!!!!

Name

МеНАГЕР

23.04.2024 18:09

Вама да је несто Косово знацило и да сте мислили да би вам народ повјеровао и стао уз вас у овој васој "одбрани" ВИ сте требали ал одма цим је Лагундзија то урадио раскинути коалицију на нивоу БиХ и као услов поновног врацања поставити смјену и кривицну одговорност Лагундзије Све остало је замајавање српског народа У ствари ни вама а ни онима у Србији није стало до Косова него само играте представу за народ и кроз ту представу ако јос ста усицарите од запада "РС" јос има један мањи проблем а то је сто се обавезала испостовати договоре са "Русијом" Тако да им ова представа додје и као испостовање и тих обавеза Углавном јос се увијек плива

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx21xx

23.04.2024 18:11

То смо већ знали али ето важно је да и Жељка сазове сједницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад и чемер

23.04.2024 18:18

Шта дотична уопште ради у Предсједништву земље коју не признаје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.04.2024 20:01

Ста ради пијани комсиц? Кога он преставља?