Хамас сутра на преговорима о прекиду ватре?

Делегација Хамаса сутра ће боравити у Каиру ради преговора о прекиду ватре у Гази, рекао је неименовани званичник за Ројтерс.

Свијет 28.04.2024 | 13:58
Хамас сутра на преговорима о прекиду ватре?

Он је додао да ц́е делегација разговарати о предложеном прекиду ватре који су понудили посредници и о одговору Израела.

У суботу је високи званичник Хамаса Халил ал-Хаја рекао да група разматра предлог Израела, али није изнео детаље. 

Напоменуо да је израелска понуда примирја била одговор на предлог Хамаса послатог пре две недеље.

Гардијан наводи да ће примирје, уколико буде склопљено, бит представљено као ''хуманитарни прекид ватре''.

Хамас би ослободио таоце у замену за прекид ватре од неколико недеља и ослобађање палестинских затвореника у израелским затворима. 

Разговори су заустављени око оба главна питања, захтева Хамаса да се израелске трупе повуку из Газе и окончају сукоб и детаља о броју и именима палестинских затвореника у израелским затворима.

Овим договором омогуц́ило би се ослобађање 33 израелска цивила у замену за неодређени број палестинских затвореника, али овакавим споразумом није обухваћено ослобађање војника.

Неки извештаји сугеришу да је Израел показао спремност да направи даље уступке у будуц́ности, укључујуц́и повлачење снага које пресецају Појас Газе на пола и дозволе повратак становника на север.

Како наводи Гардијан, појачали су се преговори између Израела и Египта, земаља између којих је договорено претходно примирје у Гази у новембру, док је Катар оптужио обе стране за саботажу договора.

(Тањуг) Фото: АБЦ неwс

Коментари / 0

Оставите коментар