Овдје је немогуће да премијер или директор одговара

- То је немогуће замислити да овдје може премијер да одговара за нешто или било који други високи функционер или рецимо директор полиције Републике Српске као што је у Федерацији БиХ случај када је у питању Федерална управа полиције. Или рецимо у Црној Гори гдје видимо тужиоце и људе са високих функција, полицијских снага.. из правосуђа..,

Република Српска 28.04.2024 | 20:00
Овдје је немогуће да премијер или директор одговара

У протеклим данима у Федерацији БиХ у полицијским акцијама ухапшено је више од 20 особа, а посебно је одјекнула вијест да је због сумњи у организовани криминал ухапшен чак и директор Федералне управе полиције. Недавно је правоснажно осуђен и бивши федерални премијер, који је завршио у затвору. Провјерили смо зашто оваквих случајева, упркос бројним аферама нема у Републици Српској?

Хапшења високих полицијских званичника и правоснажна пресуда бившем премијеру Федерације БиХ, због чега је Фадил Новалић недавно отишао у затвор на одслужење четворогодишње казне. Крајем 2023. године, ухапшени су предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец и бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић.

Поступци против високих званичника се догађају након промјене власти у Федерацији БиХ 2023. године. У Републици Српској ни промјене власти ни процесуирања крупних афера којих и те како има. Истрага јесте било, суђено је и бившем премијеру Републике Српске и директорки Агенција за банкарство, међутим све је завршено ослобађајућим пресудама.

"То је немогуће замислити да овдје може премијер да одговара за нешто или било који други високи функционер или рецимо директор полиције Републике Српске као што је у Федерацији случај када је у питању Федерална управа полиције. Или рецимо у Црној Гори гдје видимо тужиоце и људе са високих функција, полицијских снага.. из правосуђа.. У Црној Гори је морало да дође до промјене власти да би се те ствари десиле", каже Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС-а у НСРС.

Управо примјери из Црне Горе и Федерације БиХ доказују да је за процесуирање било ког званичника неопходно да се истом из руку истргну елементи политичке моћи, каже струка, јер нема системске борбе против корупције док институцијама управљају они који су у исту уплетени.

"Дакле ми имамо читав систем који је заробљен од стране оних политичких партија односно појединаца у тим политичким партијама који су на јако одговорним позицијама, а који не раде свој посао како би требало да раде 00.52 имамо институције које би требало да буду независне и контролишу овај читав процес и постојање корупције у систему али то не раде због тога што су у њих постављени људи по политичкој линији", сматра политиколог Велизар Антић. 

"Босна и Херцеговина има један озбиљан проблем са том такозваном системском корупцијом највишег нивоа јер су представници највиших структура судске, извршне, законодавне власти неријетко укључени у криминалне активности и служе се корупцијом поготово ради стицања незаконите добити и врло тешко се државно правосуђе успијева изнијети односно супротставити тим облицима високе корупције", каже за БН Елдан Мујановић, доктор криминалистичких наука. 

Многи политичари и у Федерацији и у Републици Српској настоје да везама у правосуђу заштите себе од процесуирања, међутим како наводе, у Федерацији је политички утицај на правосуђе прилично распршен, док је у Републици Српској и даље изразито централизован.

"Није случајно због чега се стално инсистира да се умањи надлежност правосуђа на нивоу Босне и Херцеговине на чему СНСД заправо инсистира и кроз Закон о судовима и слично, да би се заправо држала већа контрола над оним над чим могу имати контролу и зашто инсистирају да нова правосудна институција односно апелациони суд буде у Бањалуци – како би се омогућио већи простор за утицај и различите врсте манипулација", сматра Ивана Корајлић из организације Транспаренси БиХ. 

Није случајно и што су бројни предмети гдје су истраживани највиши званичници Републике Српске, са Тужилаштва Босне и Херцеговине спуштани на нижа тужилаштва у Републици Српској, а које је лакше било контролисати. Такође није случајно да су многи предмети, међу којима чувена вила на Дедињу још увијек у ладици Тужилаштва, а таквих случајева је много. Епилог оваквих правосудно-политичких комбинација је очекиван: Република Српска и даље чека да неко од бројних званичника уплетених у афере, заврши иза решетака.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 0

Оставите коментар