Кућа Арсеновића у Д. Црњелову пуна дјеце, слоге и љубави

Из семберских села, посљедњих година, углавном се одлазило, јер млади људи бољу будућност виде у градовима или у иностранству. Ипак, за Арсена и Наташу срећнији живот је у семберском селу Доње Црњелово.

Република Српска 05.05.2024 | 19:48
Кућа Арсеновића у Д. Црњелову пуна дјеце, слоге и љубави

Црњелово је синоним за напредно село, вриједне домаћине и лијепо уређена сеоска имања. Али, оно што посебно краси ово мјесто су млади брачни парови који породичну срећу граде на својој дједовини. Кућу пуна дјеце, слогу и љубав.., све смо то пронашли у дому породице Арсеновића.

 „Разлог што смо се ми опредјелили за велику породицу је што сам ја одрасато сам. Зато сам ја као дијете говорио само петоро дјеце, јер нисам имао ни брата, а ни сестру“, прича Арсен Арсеновић и додаје да њима никада није досадно, јер сваки дан се нешто дешава, један тржи једно, други тражи друго, а њима је то више слатко, него напорно.

Велика породица је обавеза, али и благослов, гдје свака борба има смисла, јер се она, за Арсена и Наташу, огледа у Божидару, Драгану, Ненаду и Марини…

„Проблем је код наших људи што размишљају да им је прво потребно кућа, па ауто, али не. Потребна су прво дјеца, те ће са њима доћи и све остало, јер управо дјеца гурају маму и тату да све то обезбједе“, каже глава куће Арсен Арсеновић.

„Са Ацом и дјецом никада није досадно и не бих ништа мијењала да могу све испочетка. Ако се човјек добро организује, све ће стићи, јер моја покојна мајка каже да лијења особа нађе изговор, а вриједна начин“, прича Наташа Арсеновић.

За Арсена свака мама је стуб куће. Тата је ту да све обезбиједи оно што им је потребно.
„Ми се о свему договорамо“, каже он.

За људе који одлазе у иностранство или у град за бољим животом, кажу да није добро рјешење, јер оно што тамо налазе најчешће није ни живот, а камоли бољи.

„Ако их сад одведемо, они се више никада неће вратити у завичај, а ја своје село Црњелово много волим, за мене оно је посебно. Овдје су људи другачији него у граду“, каже Арсен.

Сваки нови дан, Арсену и Наташи доноси нове обавезе, док њихови малишани, међусобно повезани родитељском љубављу, уживају у безбрижном дјетињству...

Божидар и Драган Арсеновић кажу да слушају маму и тату, да помажу и брину о најмлађој сестрици.

На селу, тврде Арсеновићи, чека вас опуштен живот. Међутим, тај спокој као да се све мање цијени, јер је и напредно Црњелово суочено са негативним демографским бројкама.

„У Црњелову има око 150 неожењених момака, а према последњем попису из 2012.године броји око 3.290 становника, те је ове године уписано свега 18 првачића, што је поражавајуће“, каже Арсен.

Арсеновићи себе и у будућности виде у Црњелову.

„Увијек има жеља, а ако Бог да волио бих још једно да се роди“, каже Арсен, док Наташа додаје да је за њу најважније да буду заједно, здрави и да им дјеца израсту у добре људе.

Осим што размишљају о проширењу породице, Арсен и Наташа прижељкују и неке нове, младе комшије, који би кренули њиховим стопама, у крају, који толико пружа, а вапи за подмлатком.

(БН) Фото: БН

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Мм

05.05.2024 20:16

Живи и здрави били.Свако добро од Бога дочекали.Лијепо је видјети овако велику породицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тгр

05.05.2024 22:24

Каежеш 150 неожењених момака у Црњелову, са том тројицом ће бити 153.

Name

ре

05.05.2024 22:25

Да ли су платили порез на све њих.

Name

бијељинац

06.05.2024 08:44

Ма битно је да су они родили што више дјеце, сад држава то треба да изржава, одмах се пријавите да добијате плати и пензију на четворо дјеце, то је и био циљ, добијати паразитски џаба плату од порексих обвезника. Шта их брига нека народ издржава. Нека буде још већа незапосленост, свуда се гасе фирме, људи остају без посла а они ће да добију плату на четворо дјеце.

Name

Ненад-Нострадамус

06.05.2024 12:07

бијељинац.Ма не дрзава треба ако мозе да их негдје прода и да себи купе нове фотеље за своје гузице и јос да набаве висе слузбених аута,Господине ми као дрзава ако не будемо улагали у наталитет Црно нам се писе и онда цемо реци е други су криви.Само напријед нека се дјеца радјају.

Name

ре НострадаНенад

06.05.2024 12:28

Ја као порески обвезник који плаћа силне порезе на послове које радим и пуним касу ове државе нећу да издржавам те парауите који су родили чипоре деце, и што је још горе да влада подиће кредите да би њима давала плату и уплаћивала доприносе 35 година на 4 деце и после им двала пензију. Нећу ја то да издржавам зато што је свакој будале у овој земљи дозвољенод а без икаквог пореза роди чопоре деце са којом после неће знати шта ће и би ће на евиденцији завода за запошљавње и због тавких посао не могу добити поштена деца која су рођена по једно од родитеља, јер се нечијих четворо запошљава.

Name

ре

06.05.2024 12:30

Ми као држава треба да улажемо у оне који немају ни једно дијете јер немају посао а немају га због оних који имају по 4 деце. Када би сви имали по једно дијете не би било пада наталитета, а не би било ни демографске експлозије, сви би живели од свог рада и држава не би давала паразитима плату што коте 4 деце.

Name

Радник

05.05.2024 21:44

Имају добру земљу, сигурно 2 куће на плацу имају довољно земље, радне машине, стан не плаћају, кредит не плаћају, огрев имају вјероватно свој, храну имају своју месо млијеко воће поврће, добију нешто и подстицаја од државе, храна је скупа, имају посао код своје куће сами своје газде за храну и кућу увек имају а наће се нешто и за зарадити. ,зашто не би имали дјецу и честитам на томе, неки ми земљу немамо кућу отплацујемо огрев немамо храну немамо подстицај немамо како ми да живимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ете радник

06.05.2024 14:13

Не лупетај каква земља какве куће, причаш на памет, кућерак, једва састављају крај с крајем и онда кад су на 4 дијете добили плату од 900КМ сад добро живе, да ништа не раде што је и био циљ.

Name

Ркте

05.05.2024 23:21

Имају Божији благослов! Да им Бог подари смирења, здравља, весеља и среће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кор

05.05.2024 23:47

Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.05.2024 08:11

Живи и здрави били. Ми многи, смо напустили села. И не можемо се вратити, на сами почетак. Сада, када смо схватили, да је љубав у Породици чвршћа, када се тако живи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А јес и љубав

08.05.2024 19:10

Па сваки мјесец имаш вијест о некој трагедији гдје су се побили на селу... А колико има тек насиља у породици, али жене на селу шуте и трпе, јер немају гдје... МАЛО СУТРА ЈЕ НА СЕЛУ ЛИЈЕПО, да је тако супер не би се села празнила!

Name

//

06.05.2024 08:13

Ми већ стари, смо давно отишли из села. А млади немају чиме започети. Треба села оживјети. Многима у граду није никакав живот. Вама све најбоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм.

06.05.2024 08:44

РЕ РАДНИК,Очему ти причаш,људи су храбри и сигурно су добри радници.То што имају ,сигурно им нико није дао на лијепе очи.Треба уложити огроман напор да подигнеш четворо дјеце,а да не причам о раду на земљи који је изузетно напоран и стресан.Прави су борци,не жале се,раде и нека им је са срећом.

Name

отац

06.05.2024 10:01

безобразни су и злуради коментари није проблем у 150 неожењених момака, већ у женама постратног периода, љености и феминизму....гарантујем да сваки од тих 150 момакаби се оженио без икаквих критеријума, само да је жена и да хоће да рађа на селу.... али не ни једна од жена неће на село и неће да рађа дјецу... двоје је максимум на који и ријетке жене пристају... Осуђујем свако вид насиља над женама да смо јасни али и гади ми се друштво улизица и паћеника у ком је жена у праву само због тога што је "жена", то није поштено и то је тешка дискриминација мушког рода која води шраво ка нестајању српског народа за мање од 200г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

150 нежења

06.05.2024 20:12

150 нежења насилно оженити и усједилице насилно удати! Нека праве дјецу и шире српство, идиоти малоумни! Шта хоће? Они ће бити кривци кад се српство додатно смањи! Црква И власт да их натјера у брак! Нема друге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.05.2024 22:53

Ајде, којом ћеш силон натјерати жене побјгле у град да се врате на село. Сав проблем је у женама коју су побјегле са села, а оне из града неће на село. То је суштина проблема. Није проблем у мушкарцима. Ко може натјерати жене одбјегле у град да се врате на село. Таквих је 90% жена.

Name

Ре

07.05.2024 12:21

На чему си ти данас кад причаш овакве небулозе. Ово је слободна земља у којој свако живи онако како жели и може. Од куда ти право да покушаваш да другом наређујеш како ће да живи.