Никола Јокић по трећи пут најбољи играч свијета

Српски кошаркаш Никола Јокић трећи пут у каријери добио је МВП награду уа најкориснијег играча у НБА лиги.

Спорт 09.05.2024 | 07:41
Никола Јокић по трећи пут најбољи играч свијета

Награду, која се додељује од 1956. године, Јокић је добио 2021. и 2022. године. По многима, Јокић је прошле године закинут за исту, која је незаслужено отишла у руке Џоела Ембида.

Јокићу је тада уручена МВП награда за најкориснијег играча финалне серије у којој је Денвер освојио титулу против Мајамија.

У конкуренцији за титулу МВП-а били су Лука Дончић из Далас Маверикса и Шеј Гилџрес Александер из Оклахома Сити Тандера.

Трећа МВП награда сврстала је центра Денвера у сам врх НБА лиге свих времена.

Поред Јокића, по три МВП титуле имају Мозес Мелоун, Лери Бирд и Меџик Џонсон. Једну више су освојили Вилт Чемберлен и Леброн Џејмс, а по пет имају Бил Расел и Мајкл Џордан. Неприкосновен је Карим Абдул Џабар са шест титула МВП-а НБА лиге.

Јокић је трећом МВП титулом уједно и званично најбољи странац у историји НБА лиге, једини неамериканац са три трофеја.

Иначе, најкориснијег играча лиге од сезоне 1980/81 бирају спортски новинари, плус публика од 2010. године. Забрањено је да гласају новинари који су блиски тимовима из којих долазе кандидати за које се гласа.

Укупно 100 спортских новинара из познатих медија или специјализованих сајтова за НБА лигу има пет места за гласање.

Играч којег ставе на прво место добија 10 поена, другопласирани седам, трећи добија пет поена, четврти три и играч на петом месту добија један поен.

Публика је 101. гласач по истом систему бодовања.

Када се заврши гласање, сви гласови се сабирају, па у пракси може да се деси да највише поена скупи играч који нема највише позиција број 1.

Интересантно је да не постоје тачни прописи за избор најкориснијег играча лиге. Постоје, додуше, незванички фактори на које новинари обраћају пажњу, као што су успех тима у лигашком делу, индивидуална статистика, перцепција кошаркаша од стране медија...

(Курир спорт) Фото: УСА ТОДАY Спортс / ддп УСА / Профимедиа

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

З

09.05.2024 08:20

Браво Никола

ОДГОВОРИТЕ