Боинг 737 пун путника слетио са писте и запалио се

Авион Боинг 737 са 73 путника склизнуо је са писте након што је његово крило изгорело.

Свијет 09.05.2024 | 13:59
Боинг 737 пун путника слетио са писте и запалио се

Снимак показује последице пада авиона Трансаир прекривеним пеном за сузбијање пожара на аеродрому Дакар у Сенегалу.

При слетању су се наводно запалили лево крило и мотор.

Инцидент се десио дан након што је објављен снимак из Турске када је такође "Боингов" авион покушао да принудно слети, ударио о писту и стругао носом по бетону.

Огласио се узбуњивач из компаније Боинг
Узбуњивач из авиокомпаније Боинг у којој је радио као менаџер квалитета Сантиаго Паредес изјавио је да је "било само питање времена кад ће се десити нешто лоше", говорећи о низу кварова на летелицама те компаније у протеклом периоду.

Паредес је 10 година радио у фабрици "Спирит АероСистемс" у америчкој савезној држави Канзас где је проверавао исправност трупова авиона Боинг 737 пре него што би били послати Боингу, преноси Си-Би-Ес њуз.

"Да је квалитет битан, и даље бих био у Спириту. Било је веома ретко да не нађемо никакав квар", рекао је Паредес и додао да су менаџери квалитета често налазили кварове и на авиону са којег су отпала врата у сред лета у јануару.

"Зашто се то догодило? Јер се Спирит није обазирао на мане због притиска који је наметнут инспекторима. Да је култура била добра, ти би били споменути", казао је Паредес.

Он је напоменуо да је авиокомпанија Боинг годинама знала да јој Спирит доставља трупове са кваровима и да је "било само питање времена кад ће се десити нешто лоше".

Паредес је, према његовим речима, био под сталним притиском надређених да што мање пријављује мане које пронађе, а да су притисци нагло порасли 2018. године кад је производња трупова порасла са 30 на месечном нивоу на 50.

"Увек су говорили да немају времена да исправе грешке. Био сам у позицији у којој, ако кажем 'не', бићу отпуштен. Ако кажем 'да', признајем да ћу да урадим нешто погрешно", указао је Паредес.

(Тањуг) Фото: Тwиттер

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рики

11.05.2024 14:34

Е сад мој јаране окреци се стално јер послије овакве изјаве сигурно цес имати убицу за вратом

ОДГОВОРИТЕ