Власт Српске на мукама: Како наћи нове кредиторе?

Република Српска мора да нађе стране кредиторе, с обзиром да буџет за ову годину предвиђа задужење од око 800 милиона марака на иностраном тржишту. Намеће се логично питање – гдје се то Српска намјерава задужити?

Република Српска 09.05.2024 | 20:00
Власт Српске на мукама: Како наћи нове кредиторе?

Још крајем прошле године из Владе Републике Српске су рекли да су пронашли стране кредиторе,а слично обећање дао је у марту ове године и Радован Вишковић пред камером БН телевизије. Ипак, још им нема ни трага ни гласа. У међувремену, из ММФ су рекли да су обавјештени да је Република Српска пронашла стране кредиторе и да преговарају о задуживању, али да је то све спекулативног карактера.

Власт Српске је од прошле године интензивирала потрагу за кредиторима, али и инвеститорима за пројекте које су земље попут Њемачке блокирале због политике Милорада Додика.

Додик и остали високи званичници Српске су се окренули према истоку, али очигледно безуспјешно.

„Ради се на томе да се добију неке паре из Мађарске и Русије. Како ће то урадити? Једини начин је куповина обвезница. Неке информације говоре да се покушава то урадити преко неке азијске берзе, које су ниже регулисане него европске“, каже новинар и уредник портала Капитал, Синиша Вукелић.

„Новца у свијету има, поготово када се задужују Владе директно, али је питање шта се даје у залог за то задужење, а то сада не знамо. Оно што знамо је да простора на домаћем тржишту за задужење нема, а не може се изаћи ни на међународно тржиште капитала као што је био случај са лондонском и бечком берзом, ти канали су сада затворени.“, поручује Јелена Тривић, предсједница Народног фронта.

- Тајни уговори склапају се и кинеским банкама. Буџет је тренутно у минусу око милијарду марака, а успјели су да се задуже само за око 130 милиона, тврди новинар Синиша Вукелић. Донације у буџет нису могуће, а и кредибилност Републике Српске је на климавим ногама.

„Као донација да дође у буџет није могуће. Јер то све мора ићи преко Сарајева. Свака новчана дознака мора ићи преко сарајевских институција, на нивоу Босне и Херцеговине. Још увијек нису пронашли финансијере, иако тврде стално да ће пронаћи. Новац морају да нађу јер без тога неће успјети да исплате двије или три пензије до краја године или двије три плате буџетским корисницима.“, сматра Вукелић.

У прилог томе говори и информација о одобрењу средстава из Саудијског фонда за развој. Иако су из Владе Републике Српске недавно окупили око 200 градоначелника, начелника општина, директора јавних предузећа и институција, како би се похвалили с новим пријатељима у Саудијској Арабији и милионима који се од њих могу добити, стварност је мало другачија.

Скоро сваки пројекат мора да прође кроз руке Савјета министара БиХ. Да Саудијски фонд за развој опрезно улази у кредитирање у Републици Српској, говори чињеница да тај фонд гаранцију за зајмове Српској тражи од државе.

„Посљедњи примјер са Саудијским фондом, који је ишао преко Савјета министара БиХ, то је пројекат основања Научно – технолошког парка, то нам говори да Влада РС пратктично користи институције БиХ, што и није лоше за те ствари. Али показује и другу ствар – да кредитори нису вољни да кредитирају директно Владу него да иду преко институција Босне и Херцеговине.“, поручује Јелена Тривић.

Влада Републике Српске недавно је усвојила информацију о пројектним приједлозима за финансирање из средстава Саудијског развојног фонда и одабрала девет пројеката укупне вриједности 161,6 милиона марака. Јасно је да ће за већину тих средстава гаранције морати дати држава, јер буџет РС одавно није развојни, нити власт има покриће за те кредите.

(БН) Фото: Влада

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

милош

09.05.2024 20:11

Па шта је ово Зар морамо преко Техерана да примамо паре??зар нисмо самостални ??''Ето и даље врјађајте Сарајево да видимо хоче ли вам одобрити средства тј хоче ли бити гаранти врачања лове???Просто сумњам послије толико вријеђања и омаловажавања свега што дође из Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле техеран

09.05.2024 21:11

Ста ко има против техерана? Миле воли техеран, хамнеи и серијатско слободарски народ ирана је велики пријатељ православља и добро досао је у бакинце!

Name

блбл

09.05.2024 23:46

Неби ме изненадило да нам Федерација БиХ да кредит јер они далеко боље стоје и могу добити стране кредите по дупло мањој камати него ови наси пробисвети. Да ли је могуце да они подигну кредит и онда га пребаце нама?

Name

Дејан

10.05.2024 05:24

То ти је кад вјерујес у ове небулозе 20 година банкрот и сличне прице и на основу тога писес коментар.

Name

Корослав

09.05.2024 20:25

Врло лако и једноставно се задужити за кредит код оних што преко двоје вјести 😁.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам за комсију

09.05.2024 20:33

Овог мог комсију интересује једно, до кад ћемо се задуживати? Али стварно до када?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ропе

09.05.2024 20:36

Све ове сеље лијепо у билецу, да преврцу камен, па кад надју инвеститора под каменом, зовну мајкицку да га сармира смјеском... И ето га, јос један веееееликиииииìи.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

09.05.2024 20:43

Милорад це задузити РС до грла, а онда побјеци. Након тога ни једна влада не мозе ваљати, јер све то неко мора вратити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крцун

09.05.2024 20:45

Боље је рећи како наћи нове будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

09.05.2024 21:36

Вараш се, ово је ситуација када паметни дају кредите будалама ! Ова наша сељадија, да нешто знају, они би давали кредите другима, а овако... ! Обичан народ све то врати ,кроз повећање цијена ,пореза,акциза и осталих намета, ако то изостане, ту су природни ресурси и остала покретна и непокретна имовина !

Name

ре Ха Ха

09.05.2024 22:13

Па где су онда ти силни кредитори? Питам за тетку од комшијине заове.

Name

хахаха

09.05.2024 20:56

Па зар неце у Русији наци новац како то.Да бар малко врате СНСД-овци народног новца који су пребацили у Русију добро би било за републику српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

09.05.2024 20:58

Ови Владајуци зиве у таквом Луксузу и Раскосу да је то немогуце и нереално наравно да це то стати цуди ме да одавно није али они су се напљацкали милиона милијарди и на крају це побјеци остат цемо ми да врацамо кредите и да све лосије зивимо! У републици Српској је Криминал Легалан Мафија мозе све и за њих нема Закона!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

09.05.2024 21:02

Није ми јасно сто од додика не узму кредит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

09.05.2024 22:21

Хоће да воде народ и институције,а ни гранап не би знали водити.Овцу нацртану би изгубили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

€$£

09.05.2024 22:29

Тако то буде кад НИЗИ ниво власти унисон да је дрзава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

09.05.2024 22:38

Ко им позајми паре тај је губитник.нетреба им дати марке.нек врате назад све Сто је покрадено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

09.05.2024 23:34

Па сто сте дозволили да све иде преко Сарајева. Насанкали вас ко малу дјецу. А и кад цемо једном процитати вијест да смо висе кредита вратили него се задузили. Врацам ли ми иста уопсте..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Среле

10.05.2024 00:51

Има Миле сам пара да дрзи црпцку најамање 5 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

10.05.2024 08:06

Даететим ви кредит од пара коима вас плацају да лапрдате лази ето рјесења

Name

Влада

10.05.2024 01:24

До сада им је једини успјех био, задузити се. Сада ни то не могу :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда за народ

10.05.2024 07:11

Надам се никако и да це недостатак новца онемогућити исплату плата запосленим страначким војницима на измишљеним и непотребним радним мјестима. Свакако су за овако катастрофално стање највише криви страначки ухљеби који сишу буџетске новце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобо

10.05.2024 08:35

Какав кредит?Ко ће дати паре,које су гаранције?Једино још народ да продају јер су све друго продали.Да нас воде у робље.Страшно.И народ опет гласа...

ОДГОВОРИТЕ