Посланици ПД ПС БиХ о допунама Изборног закона

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ заказана је за уторак, 21. маја, када би на дневном реду требало да се нађу два приједлога закона о допуни Изборног закона БиХ.

Босна и Херцеговина 18.05.2024 | 10:00
Посланици ПД ПС БиХ о допунама Изборног закона

Један приједлог поднијели су посланици Клуба СДА, а други посланик Шемсудин Мехмедовић и оба су са захтјевом за разматрање по хитном поступку.

Клуб посланика СДА у образложењу наводи да се, између осталог, измјенама тражи да се лицима која су у рату напустила општину пребивалишта, омогући упис у бирачки списак како би гласали лично или у одсуству, за општину пребивалишта из 1991. године, без обзира на општину садашњег пребивалишта.

Мехмедовић у образложењу свог законског приједлога наводи да су потребне допуне Закона како би се обезбиједило учешће припадника свих конститутивних народа и осталих у сваком општинском и градском вијећу и свакој скупштини општине, града и Брчко дитрикта, на начин да ће бити најмање један Србин, један Хрват, један Бошњак и један члан осталих ако има најмање један такав кандидат на овјереној кандидатској листи.

На дневном реду је у првом читању Приједлог закона о допуни Закона о странцима, чији је предлагач посланик Нихад Омеровић који као разлог за његово доношење наводи то да БиХ у већем броју земаља у свијету нема амбасаду ни конзуларног представника.

Он наводи да би било продуктивно договорити сарадњу са почасним конзулом БиХ, комерцијалним посредником и спољним пружаоцем услуга, који би учествовали у прикупљању захтјева за изадавање виза за дугорочни боравак и прикупљање биометријских података од подносиоца захтјева у матичној земљи, тако да он не путује у друге земље у којима се налазе амбасаде.

Дневним редом сједнице предвиђено је да посланици, у првом читању, разматрају и Приједлог закона о допунама Закона о одбрани БиХ, који се односи на потврђивања именовања генералског кора у Оружаним снагама БиХ.

На дневном реду је и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Захтјеву Савјета министара БиХ за разматрање Приједлога закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ по хитном поступку, те извјештаја Комисије посланичким закључцима.

Пред посланицима ће се наћи и годишњи извјештај Централне банке БиХ, информација о стању у области миграција у БиХ за прошлу годину, извјештај о раду Комисије за одлучивање о сукобу интереса за прошлу годину, те извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за 2023. годину.

Предвиђено је да посланици разматрају и извјештај о активностима Канцеларије за ревизију институција БиХ и извјештај о раду, с приједлогом мјера за заштиту и безбједност повратника у БиХ.

На дневном реду, објављеном на интернет страници Парламентарне скупштине БиХ, су и двије посланичке иницијативе и то посланика Дениса Звиздића и Мије Карамехић–Абазовић.

Почетак сједнице заказан је за 12.00 часова.

(Срна) Фото: БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

милош

18.05.2024 14:22

Избори су расписани по изборном закону ВП Никакве допуне нису дозвољене послије расписивања избораПа то зна свако ко је завршио прву годину праваКога обмањујете ко да нешто радите Гдје сте били 4 године од прошлих избора......

ОДГОВОРИТЕ