Има ли БиХ још шансу у случају Трговске горе?

Пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру по тужби једне швајцарске организације представља моћан алат против Хрватске у случају Трговске горе јер објашњава шта се мора урадити да би се задовољила права грађана када је ријеч о животној средини, рекао је професор на Правном факултету у Крагујевцу Драган Дакић.

Босна и Херцеговина 18.05.2024 | 13:17
Има ли БиХ још шансу у случају Трговске горе?

"Ова пресуда је капитална, круцијална, јер се у њој објашњава шта то држава треба и мора да уради да би задовољила права грађана када је ријеч о заштити животне средине. Она нам може послужити као моћан и успјешан правни алат за заштиту и права грађана БиХ, односно Републике Српске, у контексту Трговске горе", истакао је Дакић.

Дакић је подсјетио да је у априлу донесена једна капитална пресуда Европског суда у Стразбуру која је представнике академске заједнице подстакла да се укључе у случај, да помогну да се БиХ избори са овим проблемом.

"Ресорном министарству у Српској сам саопштио шта би то наш факултет, то јесте експретски тим, могао да уради, односно како би у будућности требало дјеловати користећи постојеће и доступне механизме, што је сигурно и поменута пресуда, како би се заштитили угрожени грађани у пограничним дијеловима Српске", рекао је Дакић за "Глас Српске".

Он је појаснио да је швајцарска организација, заступајући један број грађана, тужила пред Европским судом за људска права своју државу због непредузимања адекватних мјера на заштити здравља, а због загађења животне средине.

Дакић је навео да је ово, према његовом сазнању, једина пресуда до сада у којој је чак 10 држава учествовало против апликанта, подносиоца тужбе, јер су те земље схватиле да уколико она прође, то би имало утицај и на њих.

Након што је донесена, и то позитивно у корист апеланта, Дакић каже да се све државе чланице Савјета Европе морају се повионовати, па и сама Хрватска.

"О каквој пресуди је ријеч, говоре и технички детаљи. Оне се обично доносе на 30 до 80 страна, а ова је била на чак 250. Стручњаци који се баве међународним правом већ је називају историјском, што и правним стручњацима са ових простора отвара врата да ову пресуду адекватно искористе", објаснио је Дакић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" као и постојећи инстутуционални отпад складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Професор Дакић је навео да је област заштите животне средине специфична јер и сами грађани и невладине организације могу реаговати, с обзиром на то да су, процесно гледајући, готово изједначене са државом.

"У преводу, као што државе међусобно могу водити спорове, државу могу тужити појединци, односно невладине организације, уз испуњење одређених услова", закључио је Дакић.

(Срна) Фото: Илустрација

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Било би шансе

18.05.2024 14:47

И то велике , да кључне функције у РС не држе такозвани хрватски кадрови , или хрватски послушници , који добијају инструкције од хрватске државе , а многи и опстају на тим функцијама , управо захваљујући хрватској држави , тако да су шансе готово никакве . Све је јасно било и то поодавно , онда када је хрватски изасланик испоставио хрватској држави јасеновачку грађу , да би ови из НДХ могли прекрајати историју по питању другог свјетског рата , односно драстично умањивати српске жртве . Другим ријечима геноцид над Србима , који су починиле хрватске усташе у другом свјетском рату , испоставом јасеновачке грађе , биће много теже , или никако доказати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благоје

18.05.2024 15:50

Надамо се да ако дође до суда и арбитраже неће поново исход бити да Хрватима платимо 100 или 200 милиона еура одштете. Јаки су нам правници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мега правник казе;

18.05.2024 20:18

Јаки смо ми правници и ову битку цемо добити. Ајмо мало подрске! Ово је опасност за регију,а не само градове на Уни.

Name

Цаллахан

18.05.2024 16:04

Цекај, па зар Пеöесац није српски дрзавани интерес?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.05.2024 16:49

Шансе има. Јер другачије не смије бити. Нећемо ми из БАЊАЛУЧКЕ РЕГИЈЕ УМИРИТИ СЕ ДОК ТО НЕ УКЛОНУ ОДАТЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФОX

18.05.2024 17:00

И то велике. Направити одлагалиште нуклеарног отпада изнад Дубровника и депонију смећа, и проблем ће одмах бити ријешен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тони

18.05.2024 23:31

Нема никаквих шанси. Човић и Додик су у договору са Пленковићем да се то одлагалиште нуклеарног одпада гради на Трговској гори. Све остало је пишање уз вјетар.

ОДГОВОРИТЕ