И дијаспора почела да нас заобилази у широком луку

Страних инвеститора у Републици Српској је све мање јер их одбија политичка нестабилност и креирање политичких конфликата. И не бјеже од Српске само страни инвеститори, и дијаспора је почела да нас заобилази у широком луку. С друге стране, власт нас увјерава да ми не видимо добро и да су друштвене мреже криве зашто људи одлазе са ових простора. 

Република Српска 19.05.2024 | 19:41
И дијаспора почела да нас заобилази у широком луку

Прије ће банкротирати Њемачка него Република Српска јер смо ми намање задужени у региону и сервисирамо све своје обавезе, ово већ годинама понавља Милорад Додик,предсједник Републике Српске.

Иако званични подаци говоре сасвим другачије, то не спречава Додика да нас увјерава да се заиста граде аутопутеви и улаже у пројекте. Ипак, да не би ми открили све детаље о најбољим условима живота у Српској, то ће најбоље објаснити сам Милорад Додик.

„Дугорочно овдје постоји концепт дестабилизације региона, само да би млади људи донијели одлуку да оду одавде. Данас нико не гледа како комшија живи него на мрежама гледају како се живи на Западу. Република Српска је на крају 2023. биљежила домаћи производ у износу од 16 милијарди КМ, а да ће  ову годину завршити са БДП-ом од 19 милијарди марака“, каже Додик.

Од излагања како добро живимо, издвајамо и то да, према Додиковим ријечима, Српска има ниску стопу задужености, а БДП је порастао за 20%. Ипак, да није све баш тако, економисти објашњавају на примјеру инфлације која је уврштена у овај обрачун, а не би требала, чиме се не ствара реална слика раста БДП-а.

„Кад извршите искључивање инфлације у обрачун реалног БДП-а, онда та стопа према неким пројекцијама и ММФ и Свјетске банке, се креће око три посто раста реалног БДП. Нисам видјела да постоји податак наших институција, ИРБ је објављивала али нисам видјела пројекције ни за номинални раст ни за реални раст БДП“, каже Јелена Тривић, економиста.

Није нико видио ни резултате већ постојећих вишемилионских страних улагања о којима власт стално прича, а помпезно се најављују и нови инвеститори. Питање је само ко ће у свему имати корист, грађани или они који уводе те такозване инвеститоре. 

„Инвеститори односно финансијери воде  се само финансијском тј. економском логиком. Њима је потребан стабилан систем да могу да врате своја уложена средства. Политички нестабилан систем није сигуран на економском плану и то је логично и није само у РС то је широм свијета гдје год постоји могућност за улагање инвеститора. Док год политичка елита ствара несигуран систем политички,а посљедично и економски и друштвено, дотле ће инвеститори избјегавати то подручје“, сматра Младен Бубоњић, политиколог.

Поред тога што страни инвеститори заобилазе Српску, од улагања бјежи и дијаспора која се све мање одлучује да новац зарађен у иностранству остави у Српској. Можда ће се неко од дијаспоре одлучити за поправку већ постојеће куће или викендице, али куповина некретнина или улагања у пословање, е тога је све мање. 

„Наши људи који имају новац, тај капитал уложиће у оне земље гдје правни систем функционише и гдје ће моћи да тај капитал буде заштићен да имају сигурност да га неће изтгубити преко ноћи. То у БиХ није случај и правосуђе је у јако лошем стању нико не може да вам гарантује да ће сви послови за које се ви договорите да их спроведете и бити спровредени због многих проблема који постоје у држави“, истиче Велизар Антић, политички аналитичар.

И на крају, кад се подвуче црта, остаје нам питање да ли је уопште могуће очекивати било какве инвестиције у земљи која је изолована, у којој доминира корупција и у којој се још увијек пријети сукобима и ратом, и гдје је реторика политичара све само није наклоњена напретку свог народа. 

(БН) Фото: СИНИША ПАШАЛИЋ/РАС СРБИЈА, илустрација 

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

19.05.2024 20:27

ЗБОГ МОЈЕ МАЈКЕ 96 ГОД..И МОГ СИНА ..ДОДЕМ У БЛУКУ....И ССМО ЗБОГ ЊИХ ....А ИНАЦЕ ВЕЦ ИЗЛИЗАНА БЛУКА ..ОСЈЕЦА СЕ ЛАŹ..БЈЕДА НЕГАТИВНА ЕНЕРГИЈА НАРОД СТАРИЈИ ЗАПУСТЕН ..БОРИ СЕ ДА ПРЕЗИВИ ..ОМЛАДИНА ЗАКОВАНА У ТОРУ..НИКУД ..ЛУТАЈУ ПО ГРАДУ.. СТАТИЦНИ МОЗДА МАЛО И ЗАТРОВАТИ ОД ВЛАСТИ ..ДА ЈЕ У РС НАЈБОЉЕ ЗА ЗИВОТ...ОВИ НА ДРЗАВНИМ.ЈАСЛАМА У КРЕДИТИМА СКОЛА ИМ ЈЕ ДА ЛИЗУ ПАКСУ БУРЛИ ДА ИХ НЕ ОТЈЕРА СА ПОСЛА ..СВЕ У СВЕМУ ..СВИ КОЈИ СУ ЗИВИ ДАНАС НЕЦЕМО ДОЗИВЈЕТИ БОЉЕ У РС ..НЕЕЕ ЛАЗ САМО ПУСТА ЛАЗ...ЛОСЕ ЦЕСТЕ ЛОСИ ТРАТОАРИ ЛОСА ХРАНА .НАПРИМЈЕР У БЛУЦИ МЕМА ВИСЕ ДОБРИХ ЦЕВАПА НЕМА ЈАГЊЕТИНЕ ДОМАЦЕ НЕМА ТЕЛЕТИНЕ ..САМО ИЗ УВОЗА ИЗ ЈЕДНЕ ФИРМЕ ИЗ ЛАКТАСА..ОН ЈЕ ТРОВАЦ 2КГ КОБАСИЦА 3.50 КМ ..ФУЈ ...ЈА САМ СРЕТАН СТО У ДЕ ПЛАЦАМ 1 КГ КОБАСИЦА 15 Е ..СРЕТАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д и ја спора

19.05.2024 20:58

Ста то бијасе...прохујало са вихором...

Name

Прика

19.05.2024 21:21

Све тачно , и ја дођем на два дана а град у којем сам рођен и гдје имам и кућу и стан тако биједно и јадно изгледају да одмах добијем нагон да бјежим. Синоћ са друштвом сједим у хотелу Босна , фино вријеме а пила столова празно , осјети се немаштина Кренем према Боски онладина без новца , галаме , индоктринирани до бола , пјевају Бајине пјесме. 23:00 већ све пусто , два ноћна клуба раде а млади без избора се завлаче по подрумима без икакве алтернативе Јутрос моја дјеца одоше за Аустрију а жена и ја још један дан па за њима. Пишем ово у пола десет навече а град већ пуст. Стварно жалосно. Ваљда ће бити боље једног дана.

Name

Ре

19.05.2024 22:54

Отисао прије 5 година, задње 3 године нисам био у РС и код куће, користим годисњи одмор на паметније ствари, ниста ме висе ту не привлачи.

Name

Бањалучанин

19.05.2024 23:26

Дијаспора нас заобилази, а сваки други дан колапс на граници. Ма дајте молим вас.

Name

ре Прика

20.05.2024 06:02

Тако је нисам дуго излазио навече у Б.ЛУЦИ али баш много људи каже да је град пуст навече.Дошле сељачине и како је овај читалац споменуо омладина односно њихова дјеца пјевају Бајине пјесме.Послове држе Додикови људи као онај што држи Бонд Срето Аничић.Безочна грамзива креатура.

Name

Мирко

20.05.2024 07:16

Немој никада долазити боље ти је јавити се своме доктору на даље поступање бице бл и без нас а засто коментарисес и уопште се интересује с за овај простор је твој проблем

Name

ре

20.05.2024 08:14

И ТРЕБА ДА НАС ЗАОБИЛАЗИ СА СВОЈИМ ОКУПАЦИОНИМ НОВЦЕМ.

Name

Мрамојед

19.05.2024 20:28

Кад лоповска стоке вредја И понижава не само неистомисљенике већ И људе који су они отјерали у бели свет ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.05.2024 11:27

Стока као дудук.

Name

Злаја

19.05.2024 20:28

Неможе нам нико ништа,итд,,,јел тако обожаваоци вожда и његовог крканлука ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА

19.05.2024 20:40

..."а да ће ову годину Српска завршити са БДП-ом од 19 милијарди марака“...њемацки БДП је 3000Милијарди ЕУРА...паметном доста....ал, милокраду никако да буде доста....када би могао крао би до задњег судњег дана !

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

19.05.2024 20:49

Да Њемацка це пропасти 😂 Па Њемацка годисње добије преко 900мрд. Евра од пореза! Да поновим преко 900мрд. € не мил. Глуп је тај народ који вјерује М.Д.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.05.2024 11:31

И не вјерује.Зато је и убијен у појам.

Name

Којот

19.05.2024 20:52

Генерације које памте живот овде и имају лијепе успомене имају потребу и да додју, да виде своје, да се опусте у крају у којем су одрасли.... Њихова дјеца (2000 годиште +) су овдје долазили да круже по граду аутима и да се бахате по кафанама. Али су се и они заситили и своје слободне дане сада радије користе на свјетским дестинацијама. Њих слабо шта и може овдје да привуче. Ови први наведени ће да долазе док су им живи родитељи и најмилији а ови други ће лако овај простор да забораве. Села су нам празна и мислим да их ништа више не може вратити у живот а старији гастарбајтери купују станове "у центру" да имају за пензионерске дане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо тако

19.05.2024 21:10

Од рјеци до рјеци истинито све..туга и јад..

Name

Дијапсорац

19.05.2024 22:23

Браво за ком.свака част,све до бола тачно описано.

Name

ре

20.05.2024 11:32

То је све гамад коју само интеwресује парање с парама а и бедници који одавде иду тамо и спарују се са којекаквима због парења с парама.

Name

ре

20.05.2024 11:34

Све то је један велики и добро осмишљени пројекат окупирања нас окупационим новцем, више не треба ни хитлер ни вермахт, нити трећи рајх, довољни су безвредни еври па да буделетине полуде и иду на парење с парама.

Name

Весна Бајич

19.05.2024 21:26

Има ли ико ко може да убједи Додика да крене на лијечење. Човјек има велике проблеме. Сад прича једно, сад друго сутра треће и ништа нисачим. Треба да погађамо шта не истина. Његово понашање, култура и изговоре е ријечи су срамота за Српски народ. Заједно са својом већином, брукају нас и понижавају на сваком мјесту. То је људи страшно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

20.05.2024 00:36

Ја ипак мислим да Додикови гласаци треба да иду код доктора јер су они опаснији од њега самог...

Name

Пањик

19.05.2024 22:03

Сјецам се лази цвијановицке када најављивала добро пословање зељезница како се пруге граде погледајте на ста лици то све на СМРДЕЗ СНСД-А

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.05.2024 23:08

Данас продјо кроз Соколац према Романији и тако идемо кроз центар гледамо лијево и десно све је сабласно пусто нема живости,нигдје никога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

славица лубарда вишеград

20.05.2024 07:59

источна босна је празна....али тотално празна,пред изумирањем

Name

Ајде бре болан

20.05.2024 08:55

Могуће. Вјероватно си прошао у радно вријеме или за вријеме ручка..

Name

Незгодан

20.05.2024 03:47

Овај народ је стварно незахвалан! Кад се казе "стране инвестиције", то су паре које г. Прецједник Свега у РС мазне директно, па онда узме мање од тог незахвалног народа. С друге стране, то сто Прецједник не узме, то остане овим пијавицама сто су мао низе у систему да се и оне напију крви неције, и тако и вуци сити, и пијавице сите, само се народ зали јер не види колико му је добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

20.05.2024 05:25

Задатак који је Додик добио од Американаца када су га довели на власт он испуњава 100%о он је, расели, опљачкај, задужи и продај странцима оно највредније. Задња фаза је као што је урадио Вучић у Бањској,иницирај побуну и ствар је готова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре боy

20.05.2024 08:08

Ако добија задатке од Амера који мој трчи код Путина сваки мјесец ??

Name

Милан

20.05.2024 06:27

Моја два сине неће да долазе у РС. Кажу, када хоћете да нас видите дођите, ми сносимо трошкове али ми нећемо тамо доћи јер сте дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.05.2024 10:03

Сто сте их науцили, то имате. Какве везе има политика у породицним односима?

Name

Лука

20.05.2024 12:07

Постовани Милане и ја сам у иностранству вец дузе вријеме, али увијек долазим радо у свој завицај и недам да ме промијене ови криминалци од насих политицара. Исто тако ,моја кцерка која је вец одрасла особа, долази једном у години у нас завицај. Познајем овде пар људи из Бањалуке који незеле ни да буду сахрањени у насој земљи,а камо ли да се врате једнога дана. Ја само зелим да се једнога дана вратим и да умрем тамо гдје сам родјен. А, ови наси г.......ри од политицара ме уопсте незанимају.

Name

ћорак

20.05.2024 06:40

Што се тиче колона на граници то је неспособност граничних органа гужве се праве намјерно јесте ли икад видјели царинског службеника који вози слабо ауто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

20.05.2024 08:20

Назалост; тузна је Бл постала.Тацан овај текст.Људи јадни и биједни и запустени младе интересује одлазак вани; а у БЛ навеце као да је пала атомска; нигдје људи.Мозда је и један од проблема сто су празне улице и тај јер нови Бањалуцани немају навику да сетају или ко зна ста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гкхг

20.05.2024 09:27

Ја би се први вратио и уложио у неки бизнис,ал се неможе од кримоса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

21.05.2024 06:51

Кад је све празно нема никог,одкле на митингу по100.људи,ВИ решевате ствари И проблеме који нису ни близу вас.Живот је убрзан пазите како га користите.Босна је земља стари освајача народ је увјек сиромашно живијо.Природна богаства постоје ал то министри стим располажу ти мени ја теби а народу нема ни исевиц.Видите само цијене какве су у Босни,тоје намењено да што више огуле гастабајтере (дијаспору)

Name

ре

20.05.2024 10:48

Не треба ти да овде улажеш и да унајмљујеш и израблујеш друге да раде за тебе, никоме то не треба, Похлепа и глад за присвајањем туђег рада људе тјера да овде покрежи "бизнис".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курдија

20.05.2024 18:01

Казе мени мој пријатељ из Деутсцхланда,,радо би отворио фарму Пузева у рс.али се пласим да ми не покраду пузеве.😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отворите очи

21.05.2024 05:22

Непишете какво је стање у свјету и зашто је то тако . Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

21.05.2024 12:37

Народ никада боље није живио, аутомобили, одмори, технологија, мода, Засукати рукаве и запуштене њиве обрађивати. Широке масе никада нису живјеле од политике већ од рада.

ОДГОВОРИТЕ