Петодневна жалост у Ирану, сутра сахрана Раисија

Ирански врховни вођа Ајатолах Али Хамнеи рекао је данас да је први потпредсједник Ирана Мохамед

Свијет 20.05.2024 | 12:03
Петодневна жалост у Ирану, сутра сахрана Раисија

Мохбер задужен за извршну власт и да има рок од 50 дана за одржавање предсједничких избора.

Хамнеи је објавио петодневну националну жалост због погибије иранског предсједника Ебрахима Раисија у паду хеликоптера, јавила је иранска агенција ИРНА.

Према Уставу, у случају да предсједник Ирана премине, први потпредсједник преузима дужност шефа државе током прелазног периода од 50 дана до одржавања избора, уз одобрење иранског врховног вође који има посљедњу ријеч у свим државним питањима.

Поред иранског предсједника Ебрахима Раисија и министра иностраних послова Хосеина Амира Абдолахијана, идентификоване су још три особе погинуле у паду хеликоптера на сјеверозападу Ирана, јавила је иранска државна новинска агенција ИРНА.

Погинули су у граду Табризу ајатолах Мохамед али Ал-е Хашем, начелник иранске провинције Источни Азербејџан, генерал Малек Рахмати и командант јединице за заштиту председника Сардар Сејед Мехди Мусави.

Ирански предсједник Ебрахим Раиси и његова пратња сутра ће бити сахрањени у Табризу, рекао је неименовани званичник провинције Источни Азербејџан.

Овај званичник навео је за агенцију Тасним да ће тијела Раисија и осталих погинулих у јучерашњем паду хеликоптера биће пребачена у Табриз, те да ће прије сахране бити извршена обдукција.

Табриз је главни град провинције Источни Азербејџан.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Саувесце

20.05.2024 13:14

Породицама и иранском народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар пет дана

20.05.2024 19:55

Да жале за угњетавача?