„Поште Српске“ срушиле тендер ЕРС од седам милиона КМ

„Поште Српске“ срушиле су седам милиона марака вриједан тендер за штампање и ковертирање рачуна који је расписала Електропривреда Републике Српске (ЕРС) због нелогичности и нејасноћа у тендерској документацији.

Република Српска 23.05.2024 | 11:58
„Поште Српске“ срушиле тендер ЕРС од седам милиона КМ

Набавка покренута почетком априла, пала је код Канцеларије за разматрање жалби (КРЖ) због узорка од 1.000 коверти које је ЕРС тражио као услов од потенцијалних понуђача.

Наиме, по тендерској документацији коверте су требале да буду запаковане у фабричку кутију, али и да на себи имају лого ЕРС-а што је по жалби „Пошта“ као потенцијалног понуђача било неизводиво, али и нерационално.

Како су навели у жалби, ЕРС није понудио ни једно рационално образложење оправданости постављеног услова.

Напомињу да је Законом о јавним набавкама БиХ дефинисано да уговорни орган одреди минимум захтјева за квалификацију у погледу личне способности, економског и финансијског стања и професионалне способности.

„Који је то критериј којим се водио уговорни орган апсолутно је нејасно и недоказано, нарочито имајући у виду чињеницу да на истим буде одштампан лого уговорног органа, који узорци су послије неупотребљиви“, жалили су се у „Поштама“.

Из ЕРС-а су се правдали да се коверте за рачуне на тржишту испоручују у кутијама од по 1.000 комада те да у таквим паковањима оне „задржавају квалитет, облик и влажност те је шанса да се оштете у транспорту мања“.

„Уговорни орган не може на основу једне коверте да се увјери да коверта за машинско паковање коју нуди понуђач одговара датим карактеристикама“, одговорили су из ЕРС-а.

КРЖ сматра да је ЕРС имао право да поставља услове и захтјеве у тендерској документацији, али да они морају бити јасни и прецизни.

У конкретном случају, оцјењују они, коверте са логом након окончања набавке постају неупотребљиве.

„Нејасно је на који начин ће се наведено реализовати ако се захтијева 1.000 коверти у фабричком паковању, а са логом уговорног органа. Овако прописан услов би довео до нејасноћа при оцјени понуда, јер би се оправдано поставило питање да ли су узорци достављени у оригиналном паковању“, наводи се у рјешењу КРЖ-а о поништењу набавке.

Додају и да ЕРС није доказао због чега захтијева толики број коверти и која сврха се са тим постиже осим што се потенцијални понуђачи излажу додатним трошковима.

„Захтјев мора бити недвосмислено доказан као неопходан, што у овом поступку није случај“, закључак је КРЖ-а.

(Цапитал) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Село моје..

23.05.2024 12:32

Само се још у БиХ носе рачуни. Раде ли режимски директори на томе да предузећа престану са толиким расходима? Електро пошти српске на месечном нивоу плаћа за ношење рачуна више од Милион марака! Помножено са 12 мјесеци у години дана! Па сада видите колико је то на годишњем нивоу када се предвиди, нажалост свјесно расходи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.05.2024 14:47

Треба тих коверти доста . Рецимо , могу се и дијелити неким " непознатим" људима у црним аутомобилима .

Name

Марина

23.05.2024 13:58

Заборавили ствити у тендеру да би сносили троскове тих коверата, Касније их могу они користити у своје слузбене сврхе. Бахато, и треба им оборити тендер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

23.05.2024 14:29

Ма сигурно им је до тих 1000 коверата, а на мјесечном нивоу имају 580.000 купаца (потребе за ковертама). Бозе како глуп народ коментарисе и прави се паметан.

Name

Саша

23.05.2024 14:26

Небојша Вукановићу,Написао си на свом блогу да ћеш покушати зауставити куповину простора "Кестен" и стати у одбрану радника поште а не муљатора?? Шта се у међувремену догодило?

ОДГОВОРИТЕ