Свјетски тренд: Куповина злата најбољи начин штедње у кризама

- Због економски неповољне ситуације у свијету и све чешћих проблема са инфлацијом, свјетски економисти сматрају да је инвестиционо злато најбоље рјешење за штедњу.

Босна и Херцеговина 13.06.2024 | 07:18
Свјетски тренд: Куповина злата најбољи начин штедње у кризама

Геополитичке тензије које константно расту и сукоби, посебно у Европи (рат у Украјини), забрињавају економске стручњаке јер криза посебно утиче на улагаче који се ослањају на раст вриједности опција попут некретнина или дионица.

Иначе, инвестиционо злато је углавном у физичком облику, као што су златне полуге и златници, те је намијењено дугорочном улагању и штедњи која је отпорна на инфлацију и друге неповољне економске појаве, па му је годишњи принос већи од 8,5 одсто.

Централне банке широм свијета убрзано набављају златне полуге јер у њима виде осигурање домаће валуте.

Што се тиче Босне и Херцеговине, она практично нема развијено тржиште због високих пореза.

Наиме, цијена злата у БиХ је у старту виша него у земљама Европске уније, јер се на сваки инвестициони производ од злата и сребра плаћа ПДВ.

При увозу злата једино је Централна банка БиХ ослобођена плаћања ПДВ-а.

Аналитичари највеће швајцарске банке УБС сматрају да се у наредних годину дана очекује двоцифрен раст цијена злата.

"Инвестиционо злато у физичком облику привлачно је грађанима и зато што се ради о једном од ријетких облика улагања који је у потпуности ослобођен свих пореза - како ПДВ-а приликом куповања, тако и пореза на добит приликом продаје. Сва зарада од улагања остаје власнику злата, без икаквих обавеза према држави", наводи се у анализи УБС-а.

Да је ово проблем за БиХ, односно да би се ово требало законски уредити, сагласан је и Адмир Чавалић, економиста и предсједник Одбора за економску и финансијску политику у Парламенту ФБиХ.

"Питање инвестиционог злата није уопште регулисано на простору БиХ, што ставља грађане Босне и Херцеговине у дискриминацију у односу на земље региона. Већина грађана купује злато из сусједне Хрватске, гдје постоје чак и агенције које нуде формално или неформално увоз тог злата на начин да се можда избјегну плаћања неких додатних намета, обавеза и слично.

Када одете у златару, можете купити злато у форми накита, и то је нешто што смо наслиједили од бившег система, али не може се у форми инвестиционог злата, као што су на примјер кованице, новчићи, полуге, коцке и слично", објашњава Чавалић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, инвестиционо злато је на неки начин сива зона у БиХ, и нису се развиле индустрије које би се темељиле на продаји инвестиционог злата.

"Продаја инвестиционог злата углавном расте када су кризе на глобалном нивоу, које изазивају и економске кризе. Злато, сребро и други племенити метали су битни као облик и форма штедње, односно чување садашње вриједности за будући период.

Постоје и други облици штедње као што су криптовалуте, вински подруми, сиреви и слично, али традиционално, хисторијски, злато је најинтересантније због низа неких карактеристика које има. Вјероватно у будућности неће доћи до мијењања тог формата штедње и због тога је битно да се што прије отворимо према наведеном", казао је Чавалић и додао да он већ са правницима ради на томе да упути иницијативу за регулисање инвестиционог злата у БиХ.

Економиста Радмила Грбић истиче да је постојање развијеног тржишта инвестиционог злата важно за сваку привреду и државу, нарочито у вријеме сталних неизвјесности у свјетској привреди, када се злато сматра сигурном луком за улагаче, како са становишта сигурности, тако и са становишта приноса, с обзиром на годишњи раст цијена.

"Босна и Херцеговина нема развијено тржиште инвестиционог злата. Највећи разлози за то су мала потражња и порези. Грађани БиХ могу повољније трговати златом у земљама окружења, углавном Србији и Хрватској, која као чланица Европске уније нуди повољније услове.

Наиме, у земљама Европске уније инвестиционо злато је ослобођено плаћања пореза на додату вриједност. Србија је такође укинула порез на додату вриједност на инвестиционо злато, због чега је куповина инвестиционих златних полуга и златника пуно повољнија него раније", навела је Грбићева.

(Независне) Фото: Архива

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Иван

13.06.2024 07:59

Да, само се заборавља да у случају већег економског слома злато губи вриједност, односно постаје неутрживо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех да ми јееее

13.06.2024 09:15

Знаци дедов "поклон унуку" /златна полуга/ набављена у Русији губи вриједност, како реце овај филозоф Иван. Дедова ракија зна ста је злато врједност која увјек има купца

Name

Директ

13.06.2024 11:58

Злато прије 20 година коштало је око 10000 евра по килограму, док данас око 70000 евра по килограму. Свијет свако мало нешто кризира и ломи се, док злато иде својим током.

Name

Крипто

13.06.2024 08:27

Не, биткоин је најбољи начин штедње у кризама. Захвалите ми се за 10 година. поз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

13.06.2024 09:31

Не вјерујем. Иза сваке вриједности, стоје људи који вец имају велику вриједност. Крипто је као израз само магла. Примјер: Нема струје, нема интернета, крипто пада по вриједности, а неко је вец узео реални новац или енергију за то. Није тај крипто бас толико слободан и независан као сто се протура по неким тезама. Нису глобални банкари/институције бас тако глупи, па да као немају своје прсте у том фазону ;-)

Name

Манагер Перо

13.06.2024 09:02

Прецедник вец посједује једну килу, вријеме је да се и градјани обскрбе златом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Коме

13.06.2024 09:28

Ја у кризама навучем брашна,риже, уља шећера ,конзерви ,ракије ... !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТГ

13.06.2024 10:07

Цијена злата тренутно је +-2300$. За анализу инфлације која се званично приказује требало би да буде 3500$, у односу на реалну инфлацију требало би да буде 22800$ а у односу на монетарну масу која је наштампана 100к за унцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

13.06.2024 17:37

Шта наприча?

Name

Именко

13.06.2024 10:14

Не знам само коме је ова прича намијењена? Обесправљеном народу и половини незапослених градјана ове земље, незапосленој омладини сто гледа како да побјегне одавде, пензионерима...сигурно није!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.06.2024 11:48

Улагање у злато је добра ствар, поготово у посљедње вријеме, само што код нас не исплати се штедјети у злату, јер наша држава има високе дажбине на увоз злата, док друге земље у Европи, укључујући и Србију, су укинуле таксе на увоз злата, јер то је инвестициони инструмент, не класична роба, док наша држава још увијек злато третира као робу са нпр. Алиеxпресса, те стога, на цијену злата наплаћује царину и ПДВ, тако да код нас не исплати се штедјети у злато због тога. Било би добро када би и наша држава укинула таксе на инвестиционо злато, да би било исплативо држати злато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једно је

13.06.2024 12:09

Дрзава а сасвим друго протекторат, колонија....