БиХ мора да искористи прилике за брже приступање ЕУ

Као једна од економски и политички најслабијих земаља кандидата за улазак у Европску унију, Босна и Херцеговина би морала да користи све прилике за што брже испуњавање услова, што тренутно није случај.

Босна и Херцеговина 15.06.2024 | 09:13
БиХ мора да искористи прилике за брже приступање ЕУ

Научна савјетница у Одјељењу за међународне привредне и политичке односе хрватског Института за развој и међународне односе Сенада Шело Шабић рекла је за портал ЦАПИТАЛ да БиХ, као и све слабије развијене земље, у Европској унији очекује далеко јача финансијска помоћ, убрзани развој и боље инвестиције, што је на својој кожи најбоље осјетила Хрватска.

“Када из БиХ пређете границу и уђете у Хрватску, одмах видите да сте ушли у земљу која је сад много развијенија. Осим интеграције у велико европско тржиште, које додуше захтјева и квалитет и конкурентност, уласком у ЕУ улазите у свијет иновација, инвестиција и супер окружења за амбициозне који се желе развијати. Тржиште ЕУ је веће, јефтиније, укида непотребну документацију, поједностављује процедуре, али и ви морате да радите на томе, да нешто понудите“, каже Шело Шабић.

Објашњава да европска заједница након уласка помаже много више мање развијеним државама преко кохезионих структурних фондова. Све то ради се, да би неразвијене чланице стигле остале. То се финансира из Европског фонда за отпорност из којег је и Хрватска.

Понашање БиХ и њене подјеле се тешко уклапају у концепт ЕУ

“ЕУ даје новац својих пореских обвезника мање развијеним земљама чланицама да би инвестирале у инфраструктуру и развој. Хрватска је тако изградила фамозни Пељешки мост, а да није била ЕУ, никад га не би изградила, апсолутно никада. Повучени су силни милиони на конто слабе развијености. Тако смо градили и обновили и болнице. Да видите како изгледају, да се изразим народски, “као свемирски бродови”. Ништа то не бисмо завршили да није било помоћи ЕУ“, каже Шело Шабић.

Понашање БиХ и њене подјеле на свим нивоима се тешко уклапају у концепт ЕУ, истиче посебно зато што је на сваком нивоу изложена блокадама, што успорава процесе. Каже да у ЕУ постоји жеља да БиХ постане нормална држава, да њени грађани виде свјетлију будућност и остану у својој држави, да препознају богатство које имају и не одлазе трбухом за крухом и празне подручје.

“Нејасно ми је да те странке у БиХ које егзистирају на подјелама, стварању непријатеља, оживљавању прошлости и без одговорности, упорно опстају. Да ли је друштво толико затворено да не може да пробије њихове окове? Ако је тако, онда не знам како ће функционисати у ЕУ која има далеко више разлика, како ће промијенити Устав и законе, основати нове институције и доказати да спроводи ЕУ политике. У овом дијелу Европе ми сви говоримо исти језик, исто изгледамо, иста нам је традиција и култура, а мале разлике. Тако нас и странци препознају. Како ћемо ући у европски колектив гдје су разлике далеко веће и наћи своје мјесто“, пита Шело Шабић.

Директорка Дирекције за европске интеграције Елвира Хабота каже да чланство доноси много предности које морају бити резултат напорног рада институција ЕУ и држава чланица.

“Једна од предности које чланство у ЕУ носи је отварање неограниченог приступа унутрашњем тржишту ЕУ које броји скоро пола милијарде потрошача. Колико нашој привреди значи ово тржиште најбоље говори податак да се у 2023. години од укупне робне размјене БиХ са свијетом, на ЕУ односило више од 64 одсто.

Грађани ће имати и друге предности, на примјер, да се настане и раде гдје желе без радне или боравишне дозволе, путују унутар заједнице без пасоша уз признавање здравственог осигурања и возачке дозволе, затим студенти могу да приступе свим универзитетима под једнаким условима, а укидају се трошкови роминга и накнада за трансфере у еврима“, каже Хабота.

Битна ставка користи од чланства за све сегменте друштва је приступ структурним и инвестицијским фондовима, а чија је вриједност нпр. у периоду 2021 – 2027. година преко 350 милијарди евра. Колики утицај финансијска и техничка подршка ЕУ има можемо видјети кроз примјер Инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИИ) чија је БиХ корисница, а који је по свом буџету од 14,2 милијарди евра у сврху подршке реформама, ограничен у односу на фондове који се отварају држави чланици.

Што је већа политичка подршка процесу, брже испуњавају обавезе на европском путу

Једно од правила у приступним преговорима јесте да држава кандидат мора преузети и спровести прописе ЕУ односно испунити услове до уласка у ЕУ, а трајање преговора зависи од државе до државе и искуства су различита.

“Хрватска је преговарала скоро шест година, Србија је у преговорима већ деценију, а Црна Гора и више од тога. Пред давање зеленог свјетла за отварање преговора са БиХ имали смо прилику чути оцјене из Брисела да су бх. власти у нешто више од годину дана рада направиле више него цијелу протеклу деценију. То најбоље говори да што је већа и конкретнија политичка подршка процесу, то се брже испуњавају обавезе на европском путу, а тиме брже долазимо и до резултата као и конкретних бенефита за грађане“, каже Хабота.

Портпарол Делегације ЕУ и Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ Фердинанд Коениг каже да је остварен напредак у претходним мјесецима, укључујући и усвајање закона који се односе на интегритет правосуђа, борбу против прања новца и спречавања сукоба интереса. Власти БиХ, каже, показале су да могу постићи резултате када постоји политичка воља за заједнички рад.

“БиХ већ ужива неке од погодности европских интеграција, укључујући ниже накнаде за мобилни роаминг за потрошаче док путују, те приступ програмима вриједним више милијарди евра као што су Ерасмус+, Креативна Европа, Хоризон Европа и Дигитална Европа. Ипак, као чланица ЕУ, БиХ би остваривала још већа улагања из буџета ЕУ, а грађани БиХ уживали пуна права држављанства ЕУ. Зато ће морати у потпуности усвојити скуп заједничких права и обавеза који чине корпус права ЕУ, познат као „ацqуис цоммунаутаире“ или правна стечевина“, објашњава Коениг.

Може се очекивати ​​да ће то потрајати неколико година, али проширење је процес који се темељи на заслугама и динамика кретања кроз процес приступања зависи од политичке воље и напретка земље у усклађивању са законодавством и стандардима. За то вртијеме, ЕУ ће пружати финансијску, административну и техничку подршку.

Након добијања зеленог свјетла за преговоре о приступању, а да би прешла у наредну фазу у процесу приступања ЕУ, БиХ мора испунити релевантне кораке из препоруке Комисије из октобра 2022. године и усвојити четири најважнија закона, и то о судовима,  о Високом судском и тужилачком савјету, о заштити личних података и о контроли границе.

“БиХ ће морати именовати и главног преговарача и израдити Национални програм за усвајање правне стечевине и тако даље. Када БиХ испуни потребне кораке и када Европско вијеће усвоји преговарачки оквир који припреми Европска комисија, моћи ће се одржати прва Међувладина конференција која ће формално отворити преговоре о приступању“, каже Коениг.

Реформе у оквиру процеса преговора о приступању ЕУ ће саме по себи довести до унапређења квалитета живота људи у БиХ, због чега позивају надлежне да предузму релевантне кораке за напредак и прелазак у наредну фазу процеса приступања ЕУ.

(Цапитал) Фото: Делегација ЕУ у БиХ

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Скептик

15.06.2024 09:26

Зашто да уђемо у ЕУ? ЕУ није само Њемачка и Француска. Већ и Румунија Бугарска, Естонија...Шта ћемо ми са њима? Па зар Словенија и Хрватска нису побјегли од БиХ и осталих YУ република? Говорили су да смо ми остали примитивни Балканци. И сада то мисле. Зашто онда да улазимо у заједницу са њима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2024 10:03

Твој текст само потврдјује да смо били, и остали примитивни Балканци. Сметају ти Румуни, Бугари, Естонци и ко јос? Не знас ти, нити цес икада знати, ста представља ЕУ.

Name

Ре XXX

15.06.2024 10:36

Европа је у распаду. СВИ ЋЕ У БРИКС. Гдје се призна. И малој и великој држави СУВЕРЕНОСТ. А НАТО МАРШ У АМЕРИКУ.

Name

РЕ Ре

15.06.2024 11:07

Па ако толико волиш ЕУ иди тамо живи са њима са сотоњарама а можда већ и живиш!!!

Name

Ајоооој

15.06.2024 11:50

Ајде, не брукајте се више!

Name

Дана

15.06.2024 09:26

НЕ МОРА И НЕ ТРЕБА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Празна Куца

15.06.2024 09:27

Када БиХ удје у ЕУ онда це бити развијена као и Хрватска! Лајтмотив за наивне, опрез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2024 10:34

Наравно да неће оваква БиХ никад ицу у ЕУ јер имају троглаву владавину који се слажу ко рогови у врећи и свак вуце на своју страну не настојећи прилагодити се ЕУ правилима ради бољег живота и боље будућности за све градјане. Још се неки копрцају са идејама из 12 и 13 вијека тј. Заосталост на нивоу.

Name

Маxи

15.06.2024 09:28

Како це нас увести у еу они који би одмах потом били ухапсени ?! Зезате ви нас само тако :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

15.06.2024 09:30

Марш у пм 100 година нас гњавите с том вашом ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2024 10:35

Не гњаве нас они, вец твој Додик.

Name

Ре

15.06.2024 11:18

Сигурно ти је неко отишао у ту мрску ти ЕУ и зарадјује љеб или си повлаштена особа код великих воздова па ти фино тако како је већ 30 година.

Name

економиста

15.06.2024 09:35

Напредак унутар ЕУ се заснива на отвореној трговинској размјени. Посто БиХ нема ста да извози у ЕУ-земље, осим евентуално пољопривредно-стоцарских производа, постаце само трзисте других, много развијенијих земалај. Сиромаство остаје на овом "европском" путу, на залост..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2024 10:10

Јак си економиста нема шта.Ми њима да ивозимо пољопривредне производе?Они то производе у огромним количинама.Нема педља земље који није засијан а сточарске фарме су у свим селима.Уопште ми њима не требамо ни за шта

Name

Гастарбеитер

15.06.2024 09:57

Драга господјо смањи мало доживљај додји у Њемацку па упитај своје земљаке зашто хрле горе из тог раја. Питај своје суграђане зашто иду из нпр Умага у копар због једне обичне повреде прста ако су вам болнице свемирски бродови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

15.06.2024 10:03

Ова багра сто влада, мафија, њима не одговара уредјено друство ово је њима идеално за пљацку. Јер видите све сто се открије од плнацке је уз помц Еуропола, имаце да они не прате токове новца овде би била луда куца. Па видите у ЦГ све се открива са Ск и ааy

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

15.06.2024 10:04

Ова нема појма каква Е.У.та Е.У коју она спомиње це се за годину дана распасти. Све паметне земље које Зеле дасе ријесе колонијализма одлазе убрзано у БРИКС. Тоје свијетла будућност планете Ова муслиманка која зиви у Хрвацком зиви у заблуди. Кина Русија Индија.Бразил Иран.Сауд.Араб и остале моцне дрзаве планете це преузети убрзо земаљску куглу нема те силе којаце то спречити. Зиви били па видили

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

15.06.2024 10:48

Ниси ти видио ЕУ, а изгледа ни једну БРИЦКС државу. Туго моја паметна!

Name

Лол

15.06.2024 12:01

40 година се прица како се распаду ју, зивот вам пролази у јединој нади да доцекате како су се распали и изгледа једина зеља коју имате се неце ни остварити

Name

Пањик

15.06.2024 10:13

Ста да тразимо у заходу милијардера мозда за његове мрвице да будемо вјецни робови Гласање у еу заходу знала је и псхицки болесна особа даце надркана ВЕСТИЦА урсула бити на целу, јер је погодна дјубрадима капиталистицким само ријец цовид 78 милијарди у дзепове ЛОПОВСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2024 11:09

Напокон један прави коментар!!!

Name

+

15.06.2024 10:25

Када ће се крађа и корупција утврдити и ПРОЦЕСУИРАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

15.06.2024 10:28

Градимо своју кућу. БАЛКАН. СВИ МИ, КОЈИ ГОВОРИМО ИСТИМ, РАЗУМЉИВИМ ЈЕЗИКОМ. СА ХР. НЕЋЕМО НИ У ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смецарски Ферари Фејсбок модел

15.06.2024 10:30

Овај регион је смеце Еуропе потребан за сверц,фиктивне фирме, проституцију, убиства и све остале радње које изврсавају становници истог.ЕУ никада неце бити у интересу да насе драге суградјане који носе гуске и добро слузе по ЕУ буду једнаки са њиховим старосједиоцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

15.06.2024 10:32

Мој Отац је био 1.910 годиште. Као млад СЕЉАК. ЗНАЧИ ЖИВИО НА СЕЛУ, А ИМАО ЈЕ ПРИЈЕ ДРУГОГ СВИЈЕТСКОГ 39 ГОДИНА. ИМА ЈЕ НАДИМАК. "ЕВРОПА". Значи и онда је Европа командовали на Балкану. И излуђивала овај Народ. Прошло је 100 година и ево видимо како је. ГРАДИМО СВОЈУ ДОМИВИНУ. БАЛКАН. Хр море су заузели, из Европе. А њих да буду слуге, горе на сијеверу. Ко је ту луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

15.06.2024 10:39

БИХ сутра да посаље једно 100 000 Босанаца у Украјину ( подразумијева се да иду са својим наорузањем ) ,прекосутра це бити одмах у ЕУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

15.06.2024 10:49

А Белгија и остале земље све имају покрајине исто као и Босна.. Исти к***само друго паковање.Босна не може ,,а Белгија може ...Марш вам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааа

15.06.2024 11:54

Нема од тог ништа,промашена инвестиција одавно,овакви људи у предсједништву да представљају некога у ЕУ а ко рогови у врећи,ругло,пусти снови,луђи су они који нешто упорно покушавају а знају да је неоствариво,само лажете јавност и народе убудале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

15.06.2024 12:10

Ко је зелио да буде у ЕУ, напустио је БиХ! Далеко вам лепа куца свима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роп

15.06.2024 21:24

Па том логиком онда исто ко не зели да му дрзава удје у ЕУ нек се одсели у земље Брицса. Веома једноставно.

Name

Директ

15.06.2024 13:10

Европа се чуди како наши накарадни владари добијају изборе, а они их подржавају. Луда кућа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

16.06.2024 08:41

1. Ући ћемо у ЕУ и НАТо, без обзира да ли то желимо. 2. Приступање ЕУ подразумијева велике донације, али се њихова потрошња и намјена надзиру, а ту наши чобани не виде себе, па зато ни не прихватају те донације, јер би остали гладни, а морали би ринтати.

ОДГОВОРИТЕ