Шта бх. грађани настоје увести у државу, а није дозвољено?

Иако за то немају услове, бх. грађани у земљу најчешће покушавају увести резервне дијелове за информатичку опрему, те за аутомобиле и бицикле, као и материјале за израду накита, али и козметику за козметичке салоне, потврдили су за "Независне новине" из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Босна и Херцеговина 16.06.2024 | 22:16
Шта бх. грађани настоје увести у државу, а није дозвољено?

Истичу да физичка лица која наручују више поштанских пошиљки са истом или сличном робом, гдје се може уочити да је роба намијењена за комерцијално тржиште, имају проблем, јер се такве пошиљке, које нису за личну употребу, враћају пошиљаоцу.

Осим тога, иако то није забрањено, већ их само није могуће увести без дозволе, они покушавају увести лијекове те медицинску и стоматолошку опрему, а из УИО кажу да физичка лица ове ствари најчешће покушавају увести у БиХ путем поштанског промета.

"Наведена роба није забрањена за увоз, већ се за то мора обезбиједити дозвола за стављање у промет у БиХ, коју издаје Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ. Дакле, увоз лијекова и медицинске опреме је строго дефинисан наведеним прописима, који се морају стриктно поштовати, а из одредаба наведених закона произлази да увоз лијекова и медицинске опреме не могу вршити физичка лица", појашњавају из УИО за "Независне новине".

С обзиром на то да, како наводе, Законом о лијековима и медицинским средствима није прописана могућност увоза лијекова и медицинских средстава у поштанским пошиљкама, такве пошиљке се враћају пошиљаоцу, тј. не испуњавају услов за увоз, те се с њима поступа као са робом чији је увоз забрањен.

"Оно што је сигурно јесте да то у већини случајева ствара проблем наручиоцима таквих поштанских пошиљки, јер им новац не буде увијек враћен. Но, постоје и информације са терена, како наводе службеници на терену, а кроз комуникацију са странкама, да у неким случајевима новац купцу буде враћен", додају из УИО.

Ипак, грађани, односно физичка лица, имају право увоза некомерцијалне робе до 300 КМ, ако се роба наручује од правног лица, искључујући алкохолне производе, парфеме и тоалетне воде, дуван и дуванске прерађевине, а што подразумијева примање пакета из иностранства једном седмично, те су ослобођени плаћања царина и ПДВ-а.

"Ако робу шаље физичко лице другом физичком лицу, ослобађање од плаћања увозних дажбина је могуће ако вриједност увезене робе не прелази 90 КМ. Пошиљкама некомерцијалног карактера сматрају се повремене пошиљке које садрже искључиво робу намијењену личној употреби или употреби чланова домаћинства, која по својој врсти и количини указује на то да се не ради о комерцијалном карактеру робе", наводе из УИО и додају да је најчешћи проблем код оваквог увоза непостојање фактуре о вриједности увезене робе.

Наводе да су примијетили да се велики дио наручене робе често подвргава инспекцијским прегледима, што може за посљедицу имати немогућност увоза те робе од стране физичких лица.

(Независне новине / Фото: Пиxабаy)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пропало све

17.06.2024 07:51

Увоз робе само до 300км спречава било кога из Иностранства да се уопште одлучи да своју робу шаље у БиХ. Лопови се боје да случајно не би пропали од пореза које убиру. Без 1000 еура увоза минимално, БиХ ће остати задња рупа на свиралу Европе, ко што је и била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

17.06.2024 11:15

Па у томе је фазон: додји и потроси једноставно тих 1000€ на неке будаластиње, или јос боље поклони. ЈЕР, трзисту (купцу) није дозвољено да дефинисе стандард квалитета, него то цине посредници (паразити) импорт-еxпорта, итд...