У Јапану се шири болест која “изједа људско месо“

У Јапану се брзо шири смртоносна бактерија која узрокује синдром стрептококног токсичног шока (СТСС), а главни град Токио постао је жариште, јавља Анадолија.

Свијет 17.06.2024 | 10:53
У Јапану се шири болест која “изједа људско месо“

Из Националног института за инфективне болести (НИИД) наведено је да је у земљи ове године забиљежено 977 случајева, што је надмашило претходни рекорд из 2023. године од 941 инфекције.

Пријављено је да је болест узрокована бактеријом “стрептоцоццус пyогенес” и често је повезана с упалом грла, те може касније довести до некрозе екстремитета и затајења више органа.

Све више случајева инфекције узроковане смртоноснијим и заразнијим врстама бактерија, пријављује се посебно у регији Канто у ширем подручју главног града Токија.

Министар здравства, рада и социјалне заштите Такеми Кеизо истичући важност провођења основних мјера предострожности за инфекцију рекао је:

“Сматрамо да је потребно наставити праћење трендова заразе”.

Специјалиста за инфективне болести др. Кикуцхи Кен је такође навео да су ране на стопалима посебно осјетљиве на стрептококну бактеријску инфекцију.

Описујући мале ране као што су пликови и атлетско стопало као “могуће улазне тачке” за бактерије, Кикуцхи је истакао да код старијих пацијената вријеме од инфекције до смрти може бити 48 сати.

Наводећи да су висока температура праћена делиријумом и брзим отицањем рана опасни знаци, Кикуцхи је нагласио да у таквој ситуацији треба одмах потражити медицинску помоћ.

У екстремним ситуацијама, бактерија стрептокок групе А може постати инвазивна, продирући дубоко у мека ткива и мишиће путем посјекотина и рана.

Ова појава затим резултира некротизирајућим фасциитисом. Симптоми ове болести која “једе месо” су грозница или болови у мишићима те ниски крвни притисак, а након 48 сати могу услиједити и отказивање органа и септички шок.

Исход може бити фаталан уколико пацијент брзо не прими антибиотике.

(Анадолија)  Фото: АП

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Аска

17.06.2024 19:12

Ево га... покусај поновног затварања слиједи... овај пут да не видимо како амери бјезе из Украјине 😂😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

17.06.2024 21:00

Сад це европски клозетари и просијаци да упросе за оне који стварају теакве паразите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ох

18.06.2024 08:35

Ма није ваљда?

ОДГОВОРИТЕ