Зараза у Загребу: Двоје заражених преминуло у болници

У Загребу је пет пацијената хоспитализованих у КБЦ Загреб оболело од бактерије легионела (легионарска болест), од којих је двоје пацијената у тешком стању, саопштио је данас тај клиничко болнички центар.

Регион 18.06.2024 | 14:41
Зараза у Загребу: Двоје заражених преминуло у болници

Према писању "Јутарњег листа", након што су откривени заражени пацијенти, покренута је истрага где је извор заразе, јер је познато да врло често зараза може да се прошири или из клима уређаја или из воде.

- Одмах смо алармирали Хрватски завод за јавно здравље који је направио све анализе и бактерија је изолована у водоводном систему. У овом тренутку је у току пастеризација, односно испушта се врела вода из свих славина у болници - рекао је Миливој Новак, помоћник директора КБЦ.

За сада се не зна на који начин је бактерија завршила у водоводном систему, али је познато да се размножава у топлој води па се људи обично заразе удисањем заражених капљица воде.

Када се ради о пацијентима у тешком стању, он је казао да они већ болују од хроничних болести, а да је легионела погоршала њихово стање.

Како се наводи, како би се испрале све славине, потребно је да се температура воде подигне на минимално 75 степени и пустити да истече.

Епидемије ове болести углавном су повезане с водоводом болница, хотела и јавних купалишта или базена, а болест се углавном не преноси са човека на човека.

Легионарска болест је атипична упала плућа, коју узрокује бактерија и која се лечи антибиотицима, азитромицином, кинолонима или рифампицином.

(Тањуг) ФОТО: ЈОСИП РЕГОВИЦ/ПИXСЕЛЛ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Самац

21.06.2024 17:52

Они су зараза зива

ОДГОВОРИТЕ