Из НОС БиХ објавили све детаље како је дошло до квара

Дана 21. 06. 2024. године, у 12:24 часова дошло је до распада електроенергетских система Албаније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и дијела Хрватске.

Босна и Херцеговина 24.06.2024 | 15:45
Из НОС БиХ објавили све детаље како је дошло до квара

"Према првим, прелиминарним анализама и информацијама које су саопштене на телеконференцији одржаној 21.06.2024.године у 16:30 часова у организацији Европске асоцијације оператора преносних система за електричну енергију (ЕНТСО-Е), распад је почео у 12 часова и 20 минута у електропреносној мрежи Албаније испадом интерконективног далековода 400 кВ Землак (Албанија) – Кардиа (Грчка)", саопштено је из Независног оператора система у БиХ.

Даље наводе, иако је овом испаду претходио испад далековода 400 кВ Подгорица 2 – Рибаревина у Црној Гори, преносна мрежа Црне Горе и сусједних система је до тада била у погону са нормалним погонским параметрима.

"Након испада поменутог далековода Землак – Кардиа, долази до низа каскадних испада 400 кВ, 220 кВ и 110 кВ далековода у Албанији након чега се инцидент тренутно пренио у електроенергетски систем Црне Горе, узрокујући испад 220 кВ далековода Мојковац – Подгорица 1.

На овај начин преносни систем Црне Горе је остао везан на електроенергетски систем Босне и Херцеговине уз ињектирање снаге од 400 МW истосмјерним каблом из Црне Горе ка Италији.

Усљед прекомјерних токова електричне енергије од сјевероисточног дијела БиХ ка југу, долази до напонског колапса и каскадног испада свих интерконективних водова између Босне и Херцеговине и Црне Горе у 12 часова и 22 минута, што даље узрокује потпуни распад електроенергетског система Босне и Херцеговине и приобалног дијела Хрватске, који се догодио у наредних 60 – 90 секунди", стоји у саопштењу.

С обзиром да је електроенергетски систем БиХ саставни дио јединственог преносног система континенталне Европе, овакав епилог догађања у БиХ и дијелу Хрватске је, како истичу, био неминован и није било могуће спријечити ескалацију распада, имајући у виду количину енергије која се у том тренутку преносила преко БиХ и брзину каскадних испада у регији.

"У циљу бољег разумијевања ситуације напоменућемо да преносна моћ 400 кВ далековода износи 1300 МW, а у тренутку распада систем за надзор преносне мреже БиХ (СЦАДА/ЕМС) у диспечерском центру НОСБиХ-а биљежио је токове снаге и до 2250 МW по појединим 400 кВ далеководима.

За разлику од 20.06.2024. године, када се десила слична ситуација са знатно мањим транзитним токовима електричне енергије преко БиХ те је правовременом реакцијом оперативног особља ДЦ НОСБиХ-а спријечен распад електроенергетског система БиХ, догађај од 21.06.2024. је, због свог интензитета и брзине ескалације, био у потпуности ван оперативне контроле ДЦ НОСБиХ-а и није било могућности за његово спречавање", наводе из Независног оператора система у БиХ.

Адекватним диспечерским акцијама које се примјењују при подизању система из тзв. стања „блацк-оут“ оперативно особље ДЦ НОСБиХ-а у најкраћем року је стабилизовало електроенергетски систем БиХ.

"У складу са прописаним процедурама и правилима управљања преносним системом напон је приоритетно прослијеђен важнијим потрошачким чвориштима, као и производним јединицама, са циљем поновне синхронизације и обезбјеђења неопходне електричне енергије за покривање потреба потрошње.

Ресинхронизација електроенергетског система БиХ и нормализација стања, изузев покривања дефицита у производњи због испада термоелектрана, и немогућности њиховог брзог повратка на мрежу због технологије рада, извршена је у рекордном року од 2 сата", стоји у саопштењу и додаје се:

"Детаљна анализа догађаја ће у складу са устаљеном праксом ЕНТСО-Е бити вршена у наредним недељама о чему ће јавност бити правовремено обавијештена, а оно што се са сигурношћу може потврдити јесте да су догађања у електроенергетском систему БиХ посљедица регионалних енергетских инцидената"

Како би се овакве и сличне ситуације онемогућиле, истичу из НОС БиХ., од изузетне важности је да се електроенергетски систем Босне и Херцеговине ојача пријеко потребним инвестирањем у преносну мрежу, која због своје застарјелости и промјене устаљених образаца рада електроенергетских система (интеграција обновљивих извора енергије), не може адекватно да одговори на све изазове.

(БН) Фото: БН/Архив

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драган

24.06.2024 16:24

Да реално не знам каква је Грчка распад од државе опалио би критике по овима нашима, ко није имао прилику да мало пропутује континенталном Грчком и види да још увек имају дрвене бандере систем прикључака који је код нас почео да се мијења још прије рата не би вјеровао да му неко прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.06.2024 20:11

Све је ово шупља прича... ЕУ диспецери управљају мрежом а њима је Украјина приоритет ( поред њихових мрежа наравно). Чињеница да БиХ има две трећине струје за извоз показује колико су бескрупулозни... Нажалост ово ће се понављати...

Name

Мицко

24.06.2024 17:26

Све је то ок, захватило Албанију, Цг, јадранска обалу... Све доле дуз обале и мало према континенталном дијелу. Само је у БиХ захватило и Бања Луку, скроз до Градиске, и ту је граница, ту не смије преци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РИНАКАНАДИВО

24.06.2024 17:29

Опет супља прица, нидје квара правог ни разлога за нестанак. Знаци уопсте не знају ста је прави разлог, спомињу накнадне проблеме а прави разлог енигма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

24.06.2024 17:30

Драгане јесу ли то они сто им је додијељена антицка историја, а према њој имају осјецаја као мацеха према пасторцету. Ја сам прије неких 10 ак година исао у грцку имао сам велику зељу али сам се одмах по уласку у грцку дебело разоцарао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Сале,Драган

24.06.2024 20:12

Сто не написасте да смо ми у БиХ бољи од Грцке. Које лупетање мајко мила, Грчку посјети 30 милиона туриста током љета а ви као нешто знате. Ми имамо милион септицких јама а о канализацији мастамо,путеве из доба турака, али ето нашли смо у Грчкој бандера од дрвета. Један Солун више становника од цијеле БиХ а ми нешто паметујемо.

Name

Памет у главу

24.06.2024 17:32

Надајмо се да ће све ове државе извући поуку из ових дешавања и да ће предузети потребне радње да се овакве ствари више не дешавају јер бојим се да би могло бити и горе од овог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зденко

24.06.2024 20:26

Ето рекли су на крају : ИНВЕСТИРАЊЕ У ОБНОВУ СИСТЕМА То значи да ће поскупити струју драстично. Дал је ово што се десило изговор за поскупљење ил се 'случајно' потрефило процјените сами...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јана

24.06.2024 21:59

Хакерски напад. Не смију да казу јер су њихове подобне фирме урадиле застите и одрзавање система а немају појма.

ОДГОВОРИТЕ