Распад система са струјом можемо опет очекивати

Хаварије на електроенергетским системима су неминовност и не постоји начин како их учинити стопроцентно сигурним, казао је за „Дневни аваз“ министар енергетике и рударства Црне Горе Саша Мујовић. Истиче да распаде система, попут оног у петак, можемо очекивати и у наредном периоду.

Регион 24.06.2024 | 21:15
Распад система са струјом можемо опет очекивати

- Апсолутно. Надамо се да до тога неће доћи, али свако ко вам каже другачије знајте да не говори истину. То је исто као да ја од вас тражим гаранцију да пожара и земљотреса неће бити – каже Мујовић.

Очекује да се истрага узрока препусти струци, Европској мрежи оператора, а за њу ће, како је најављено, бити потребно до шест мјесеци.

- Ако су они истакли да је потребно од пет до шест мјесеци да се утврди разлог, како можемо и на бази чега дајемо себи за право да судимо, нагађамо, једни другима набацујемо кривицу?

То су врло малициозне ствари и јако је жалосно што се струка потискује и што дајемо себи за право да коментаришемо ствари за које нисмо компетентни. Никад се не бих усудио да коментаришем правна или рјешења из области медицине, али електротехником се бавим 30 година.

По мени је чак и небитно гдје се десио квар. Наравно, није нам идеја да било кога штитимо, али знате и сами да су врло високе температуре, велики је ниво оптерећења и то треба посебно нагласити. Хаварије се никад не дешавају у неком лијепом прољетном дану, већ кад је температура јако ниска или висока – истиче Мујовић.

(Аваз) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мицко

24.06.2024 21:59

Истрага 6 мјесеци. О мајке вам га, па не истразујете убиство. Зна се врло добро гдје је настао квар,а разлог мозете сазнати за 24х.И ста има европска мреза оператера то да испитује, онај ко је прикопцао поново зна засто се десио квар. У принципу, све ви знате, само кријете. Багро....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бв

24.06.2024 22:11

Није ни чудо да се распадне електроенергетски систем када се не зна ко пије а ко плаћа, не зна се ко коме продаје струју, по којој цијени, на који начин и под којом гаранцијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

24.06.2024 22:28

А шта друго да се очекује у пропалим државама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

24.06.2024 23:10

Па ето први ти судис и нагадјас Истицес да се распад система мозе поново оцекивати и да су високе темпаратуре (а било је и висих и које су дузе трајале) и оптерецење а казес да цекамо струцну комисију којој треба 6 мјесеци да утврди проблем који ти оцигледно вец познајес

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипе

25.06.2024 00:29

А да ми Грке,Албанце и Хрвате "одфикаримо" са наше производње,ако неће бити опрезни.Ко ће нама да плати штету што ви немате мјере,кад потегнете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАКО ТО ИЗГЛЕДА

25.06.2024 01:51

КАДА СЕ ПОЛИТИЧАРИ ПИТАЈУ О СТРУЦИ,И У "НОС БИХ" ЗАПОСЛЕ НЕСТРУЧНЕ ПОСЛУШНИКЕ!!! ЗАШТО СЕ НИЈЕ ПРЕВЕНТИВНО ИСКЉУЧИО(МАЊИ) ДЕО ТЕРОТОРИЈЕ,ДА БИ ВЕЋИ ДЕО СИСТЕМА ОСТАО У ФУНКЦИЈИ!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

25.06.2024 09:47

Инсталације и далеководи још из СФРЈ,ништа се није модернизовало нити раздвојило,,већ се данас незна ко од кога и колико краде!Према томе модернизац9ија хитно,јер систем доноси довољно профита да то може поднијети,стим што ће лопови остати ускраћени за тај новац,који није мали,ради се о милијардама ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е БРАБОЊАЈ!

25.06.2024 10:03

ОВО ЈЕ САМО ТЕСТ ЗА "МИРНО РАЗДРУЖИВАЊЕ",И УСПУТ ДА ВИДИ БАГРА,КАКАВ ЈЕ "СЦЕНАРИО" ,АКО СЕ ...ЗАПУЦА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

25.06.2024 18:20

Да,распад свега,а не само електро система!

ОДГОВОРИТЕ