Санкције су учиниле своје, Инфинити група се распала

"Санкције су учиниле своје, и Инфинити у овом облику више не може да функционише..., поручио је Вујић.

Република Српска 26.06.2024 | 12:20
Санкције су учиниле своје, Инфинити група се распала

Бојан Вујић, предсједник Управе Инфинити Интернешенел групе, потврдио је да је због америчких санкција угрожен  велики број пројеката који су за основно функционисање Републике Српске, као нпр. систем у Пореској управи или Геодетској управи...

"Оно што је специфично јесте да је Ђорђе Ђурић одлучио да изађе из посла, тако да Инфинити група неће овако даље пословати и у овом облику. Одлучили смо да уђемо у преговоре са Ђурићем да ми преузмемо све компаније из ове групе", казао је Вујић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да су америчке санкције учиниле своје и Инфинити група у овом облику више не може да функционише.

"Власник Инфинити групе је Ђорђе Ђурић. Санкције су учиниле своје, и Инфинити у овом облику више не може да функционише. Наши разговори су какав ће бити модел, а то зависи од Ђурића", казао је Вујић.

Он је потврдио да очекују и гашење рачуна, јер су их, како је навео, већ контактирале банке.

"Од једне америчке компаније смо добили информацију да можемо да радимо с њима до 14. августа", казао је Вујић, који је додао да "Игор Додик нема никакво власништво и да никада никакав уговорени посао с њим није постојао". Подсјетимо да је раније Милорад Додик казао да његов син Игор сарађује са Проинтером.

Међутим, Уред за контролу стране имовине америчког Министарства трезора (ОФАЦ) ставио је прошле седмице на црну листу седам фирми из БиХ и још двије особе које, како наводе, обезбјеђују главне изворе прихода за предсједника Републике Српске (РС) Милорада Додика и његову породицу.

“Додик је искористио свој службени положај да уговоре Владе РС усмјери на мрежу приватних компанија које он и Игор надгледају. Док Игор контролише многе компаније у овој мрежи, он прикрива своју личну везу с компанијама ослањајући се на различите именоване власнике и директоре”, наводе из ОФАЦ-а.

Инфинитy Интернатионал Гроуп д.о.о. Бања Лука (Инфинитy) је холдинг компанија у БиХ која директно или индиректно посједује или је већински власник најмање пет других бх. компанија: Проинтер ИТСС д.о.о. Бања Лука Цлан Инфинитy Интернатионал Гроуп (Проинтер), Калдера Цомпанy Ел ПГП д.о.о. (Калдера), Инфинитy Медиа д.о.о. (Инфинитy Медиа), К-2 Аудио Сервицес Бања Лука д.о.о. (К-2), и Уна Wорлд Нетwорк д.о.о. (Уна).

Додаје се да је Сириус 2010 д.о.о. Бања Лука (Сириус) компанија за информационе технологије (ИТ) која послује у оквиру мреже породице Додик. Уз Проинтера и Калдеру, Сириус је познат у БиХ по томе што је добио уносне владине уговоре.

Проинтер и Сириус заједно пружају ИТ робу и услуге организацијама широм влада Републике Српске и БиХ, док Калдера првенствено послује у сектору инжењеринга.

Америчке санкције је добио и власник група Инфинити Ђорђе Ђурић.

Из Тужилаштва БиХ су саопштили да раде на предмету у вези са посљедњим америчким санкцијама које су уведене компанијама и појединцима из Босне и Херцеговине.

"У Тужилаштву БиХ у раду је предмет који се односи на правне и физичке особе, обухваћене санкцијама Владе САД, у којем се врше провјере и утврђује постоје ли елементи кривичних дјела из надлежности Тужилаштва БиХ, у дјеловању санкционисаних особа", речено је из Тужилаштва БиХ за портал Клиx.