Коначно одмор: Сцена са плаже која га је продрмала...

Након што је приметио једну ствар код људи током летовања, психолог је открио колико годишњи одмор треба да траје.

Свијет 30.06.2024 | 10:30
Коначно одмор: Сцена са плаже која га је продрмала...

"Виђао сам људе на мору који после два дана на плажи заиста не знају шта да раде са собом", каже др Павле Фортуна, психолог. Истиче да би наш годишњи одмор требало да траје најмање три недеље како бисмо се психички и физички одморили. На питање како се најбоље одморити од посла, он наглашава да је то веома индивидуална ствар и да не постоји универзалан начин за регенерацију.

"Све смо свеснији својих потреба. Неки људи више воле приватност својих домова, други више воле много људи око себе. Неки се опуштају током летовања, док други уживају у једнодневном излету", каже психолог и напомиње да одсуство не би требало да се односи само на одлазак у друго место и промену адресе.

"Виђао сам људе на мору који после два дана на плажи заиста не знају шта да раде са собом, немају појма како да проводе време. Ово је важан сигнал за нас саме. Хајде да свему приступимо као занимљивој епизоди у животу, немојмо само да будемо пауза између активности у животу и затварамо прилику за нова искуства", каже др Фортуна.

"Предлажем мало тишине да чујемо мисли и снове. Искуство показује да људи много више знају о томе како функционишу аутомобил, веш машина, фрижидер, него о томе како они сами функционишу. Захваљујући самоспознаји, лакше доносимо одлуке и предвиђамо о томе шта ће нам пружити животно задовољство. То може да буде занимљива авантура у којој можемо да уживамо потпуно бесплатно", наглашава психолог.

Колико одмор треба да траје?

Према његовим речима, идеалан одмор би требало да траје три недеље. Прва недеља служи за чишћење ума, то је детокс од брига и професионалних навика. Друга недеља је време за прави одмор. Међутим, у трећој недељи почињу природне припреме за наставак рада. Др Фортуна наглашава да мало ко може себи да приушти дуг одмор, па смо научили да ове три етапе комбинујемо у року од 10-14 дана.

"Неким људима је на почетку потребно више времена да се прилагоде паду адреналина, јер одмах по одласку на одмор развијају психолошке симптоме, нпр. бол у зглобовима, мигрену, умор, прехладу. То је видљиво код најактивнијих, чији имунитет може нагло да падне након почетка одсуства", наглашава психолог.

Према његовим речима, данас је тешко направити паузу од посла, а да не искључите телефон и лаптоп, али не треба да се боримо сами са собом и осећамо кривицу када не можемо у потпуности да се одвојимо од ужурбаног посла.

"Иако током одмора мењамо окружење, наш ум и даље ради и може да генерише заиста сјајне идеје. Зато предлажем да имате свеску са собом и да записујете идеје које вам падну на памет", саветује стручњак.

Наглашава да је током одмора највреднија спремност на склапање нових пријатеља, јер други људи могу да унесу нове перспективе и начине сагледавања света у наше животе.

На питање како се носити са стресом после одмора, одговара да већина људи заборавља да су били на одмору сат времена након повратка на посао. За оне који имају проблема са адаптацијом, препоручује да прославе његов повратак.

"Зато доносимо сувенире, кулинарске новитете и нове навике. Потребно их је користити неко време након одмора. На тај начин стварамо простор који олакшава спајање безбрижног одмора са одговорним радом", истиче психолог.

(МОНДО) Фото: СХУТТЕРСТОЦК.ЦОМ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дана

30.06.2024 12:00

Код нас је могуце само у дрзавним институцијама користити 3 недјеље годисњег одмора. Велика је ријеткост у приватном сектору. Онда се цудимо сто нам се не враца на посао, казе па одмарао си, ста ти је сад, нервозан си, незадовољан, мало ти 10 дана, сјети се кад си годинама радила дупле смјене да би користила 10 дана " годисњег одмора " . ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

30.06.2024 12:44

Тако је. Три седмице је оптимално за годисњи.

Name

ре Дана

30.06.2024 12:54

У државним се појављују други проблеми.Колико ће често бити плата?Вукановић је рекао да је посланицима задњи пут каснила плата 5. дана.

Name

Искрено

30.06.2024 12:11

Научна фантастика????? Ко то код приватника може узети 3 седмице одмора, одједном?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дацаа

30.06.2024 18:50

Можда не три али постоје приватници гдје двије седмице без проблема идеш на одмор, радим у таквој фирми и све је ствар договора између колега.