Kod Cazina niče leglo vehabija jače od Maoče

Vehabijski centar koji će nadjačati famozno leglo vehabija u Gornjoj Maoči, kod Srebrenika, formiran je u mjestu Podgredina, koje pripada cazinskoj mjesnoj zajednici Stijena.

Bosna i Hercegovina 07.06.2016 | 13:37
Kod Cazina niče leglo vehabija jače od Maoče

To proističe iz povjerljive dokumentacije bh. policijskih agencija, do koje su došle "Nezavisne", nakon što smo i proteklih sedmica, pozivajući se takođe na dokumente, objavili serijal tekstova o aktivnostima i ambicijama selefijske zajednice u BiH.

"U Podgredini se svaki vikend sprovodi obuka, odnosno predavanje za pripadnike vehabijskog pokreta. U tom mjestu izgrađen je veći objekat i niz manjih za boravak. U centar može doći u isto vrijeme veći broj pripadnika tog pokreta", stoji u spisima.

Navodi se da je centar okružen vehabijskim kućama, te da je jedan od vođa, čije je ime poznato redakciji "Nezavisnih", vehabija koji je zaposlen u austrijskoj prijestonici Beču.

Za mlađe pripadnike vehabijskog pokreta, kako je navedeno, zadužen je dvadesettrogodišnjak iz Cazina, koji živi po šerijatskim običajima.

"On je ispisao svoju mlađu sestru iz državne škole i upisao je u Podgredinu u vehabijski centar kao jedino moguće obrazovanje. U taj centar mogu ući samo 'provjereni', jer je uspostavljena samozaštita od prodora obavještajno-policijskih struktura", stoji u dokumentaciji koja je u posjedu "Nezavisnih".

Dok se, dakle, Podgredina nameće kao novo snažno vehabijsko leglo, ni Gornja Maoča ne odustaje od svojih dosadašnjih namjera, pa su vehabije iz tog sela poručile da će tražiti od Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH, i vlasti, da im objasne "zbog čega su radikalni i ekstremni", te da im u skladu s tim ponude dokaze za te navode.

Mektić uzvraća da selefije nisu partneri zvaničnim institucijama u BiH.

"Mi bismo bili neozbiljni da se na te zahtjeve osvrćemo. Ko su oni da mi njima dostavljamo dokaze protiv njih? Pa valjda oni treba da dostave dokaze da nisu ekstremni i da ne proizvode ovdje nasilni ekstremizam", rekao je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH osvrnuo se i na izjave vehabija, po kojima će, ukoliko ne budu mogli u džamijama, vjerske obrede obavljati na parkinzima, te im je poručio da ni to nije dozvoljeno.

"Nije parking mjesto za molitve, nego javna površina namijenjena za saobraćaj i vozila. Ne mogu oni uzurpirati jednu takvu površinu. Sutra će tražiti da uzurpiraju nešto drugo. Ne može", odbrusio im je Mektić.

Podsjetimo, država i Islamska zajednica u BiH već mjesecima pokušavaju da se obračunaju s paradžematima u BiH, od kojih se jedan nalazi upravo u Stijeni, kod Cazina, a koji, baš kao ni Gornja Maoča, nije pristao da se integriše u legalne tokove.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vojvida

07.06.2016 13:53

Maoca je kod Brckog a ne kod Srebrenika

ODGOVORITE
Name

Br. Dis.

07.06.2016 14:25

Gornja Maoca pripada Tuzlanskom Kantonu,opcina Srebrenik.

Name

rob

07.06.2016 13:56

Zao mi ti bosnjaka ispiraj im mozak

ODGOVORITE
Name

Rs

09.06.2016 11:12

A ko su to bošnjaci.. Odakle potiču

Name

Akoako

07.06.2016 14:39

Alo ministre bezbjednosti sta ima novo?

ODGOVORITE
Name

Drina lo

07.06.2016 15:40

Bošnjaci sami sebi prave probleme, njima netreba neprijatelj

ODGOVORITE
Name

Pasha

07.06.2016 19:19

Samo nek se mnoze

ODGOVORITE
Name

Nema tu puno komentara

08.06.2016 02:06

Muslimani u Bosni su u delirijumu samo jedne uloge: zrtve. To je Hag kreirao. Sad je sve inercija i tu nema stajanja. Za par godina to ce biti americki Irak. Kad oni to poravnaju i raspucaju kompaktnost kao sto su uradili u Iraku ostace spaljena zemlja i rulja kakva je bila ne prije Tita nego prije stare Jugoslavie. Sve ce to mila moja prekriti CIA, MI6 i SAS.

ODGOVORITE