Код Цазина ниче легло вехабија јаче од Маоче

Вехабијски центар који ће надјачати фамозно легло вехабија у Горњој Маочи, код Сребреника, формиран је у мјесту Подгредина, које припада цазинској мјесној заједници Стијена.

Босна и Херцеговина 07.06.2016 | 13:37
Код Цазина ниче легло вехабија јаче од Маоче

То проистиче из повјерљиве документације бх. полицијских агенција, до које су дошле "Независне", након што смо и протеклих седмица, позивајући се такође на документе, објавили серијал текстова о активностима и амбицијама селефијске заједнице у БиХ.

"У Подгредини се сваки викенд спроводи обука, односно предавање за припаднике вехабијског покрета. У том мјесту изграђен је већи објекат и низ мањих за боравак. У центар може доћи у исто вријеме већи број припадника тог покрета", стоји у списима.

Наводи се да је центар окружен вехабијским кућама, те да је један од вођа, чије је име познато редакцији "Независних", вехабија који је запослен у аустријској пријестоници Бечу.

За млађе припаднике вехабијског покрета, како је наведено, задужен је двадесеттрогодишњак из Цазина, који живи по шеријатским обичајима.

"Он је исписао своју млађу сестру из државне школе и уписао је у Подгредину у вехабијски центар као једино могуће образовање. У тај центар могу ући само 'провјерени', јер је успостављена самозаштита од продора обавјештајно-полицијских структура", стоји у документацији која је у посједу "Независних".

Док се, дакле, Подгредина намеће као ново снажно вехабијско легло, ни Горња Маоча не одустаје од својих досадашњих намјера, па су вехабије из тог села поручиле да ће тражити од Драгана Мектића, министра безбједности БиХ, и власти, да им објасне "због чега су радикални и екстремни", те да им у складу с тим понуде доказе за те наводе.

Мектић узвраћа да селефије нису партнери званичним институцијама у БиХ.

"Ми бисмо били неозбиљни да се на те захтјеве осврћемо. Ко су они да ми њима достављамо доказе против њих? Па ваљда они треба да доставе доказе да нису екстремни и да не производе овдје насилни екстремизам", рекао је Мектић.

Министар безбједности БиХ осврнуо се и на изјаве вехабија, по којима ће, уколико не буду могли у џамијама, вјерске обреде обављати на паркинзима, те им је поручио да ни то није дозвољено.

"Није паркинг мјесто за молитве, него јавна површина намијењена за саобраћај и возила. Не могу они узурпирати једну такву површину. Сутра ће тражити да узурпирају нешто друго. Не може", одбрусио им је Мектић.

Подсјетимо, држава и Исламска заједница у БиХ већ мјесецима покушавају да се обрачунају с параџематима у БиХ, од којих се један налази управо у Стијени, код Цазина, а који, баш као ни Горња Маоча, није пристао да се интегрише у легалне токове.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Војвида

07.06.2016 11:53

Маоца је код Брцког а не код Сребреника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бр. Дис.

07.06.2016 12:25

Горња Маоца припада Тузланском Кантону,опцина Сребреник.

Name

роб

07.06.2016 11:56

Зао ми ти босњака испирај им мозак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

09.06.2016 09:12

А ко су то бошњаци.. Одакле потичу

Name

Акоако

07.06.2016 12:39

Ало министре безбједности ста има ново?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина ло

07.06.2016 13:40

Бошњаци сами себи праве проблеме, њима нетреба непријатељ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

07.06.2016 17:19

Само нек се мнозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема ту пуно коментара

08.06.2016 00:06

Муслимани у Босни су у делиријуму само једне улоге: зртве. То је Хаг креирао. Сад је све инерција и ту нема стајања. За пар година то це бити америцки Ирак. Кад они то поравнају и распуцају компактност као сто су урадили у Ираку остаце спаљена земља и руља каква је била не прије Тита него прије старе Југославие. Све це то мила моја прекрити ЦИА, МИ6 и САС.

ОДГОВОРИТЕ