Porodica ubijenog Saše Pantića najavila proteste

Nakon što je Okružni sud u Bijeljini donio oslobađajuću presudu za Marka Zarića (23) i Petra Bujinovića (23) po optužnici za ubistvo navijača Partizanа Aleksandra Saše Pantića, reagovala je porodica ubijenog. Najavljuju mirne proteste za sutra ispred Suda.

Republika Srpska 22.05.2020 | 17:38
Porodica ubijenog Saše Pantića najavila proteste

Sestra ubijenog Saše, Aleksandra Pantić, očajna je nakon izrečene oslobađajuće presude. Kaže da je pravda sahranjena.

“I to ne prvi put u našoj državi. Nije da nismo navikli. Bila sam spremna u toj sudnici na svaki scenario, na minimalne, uslovne kazne. Ali na scenario da se u 21. vijeku oslobode ubice pored svih materijalnih dokaza, DNK analiza, tragova, toliko učesnika, kamera, to je prosto nemoguće za povjerovati. Ali, eto, mi smo država mogućnosti”, kaže Aleksandra.

Žao mi je i strašno je ovo što se desilo, ali zakon ne poznaje osjećanja niti pretpostavke i sud se donosi isključivo na osnovu činjenica i iznijetih dokaza, kaže branilac jednog od optuženih.

“Ne radi se o tome da je pravda ubijena, pravda upravo podrazumijeva pravičan postupak,  jer pravde nema bez pravičnog postupka i primjene zakona. Samo se tako pravda ostvaruje, ali ima jedna druga stvar - da li su istražni organi postupali na pravi način, da li su oni proveli detaljnu istragu, te razriješili sva pitanja koja je trebalo razriješiti, pribavili dokaze. To je pitanje koje treba da postavlja oštećena”, kaže Petko Budiša, advokat optuženog Marka Zarića.

“Od samog starta to nije dobro izgledalo, ali je od nas traženo da vjerujemo tužiocu. I mi smo joj vjerovali. Ali, od presude, ja ne vjerujem više ni u jednu instituciju Republike Srpske. Naše povjerenje je izigrano”, poručuje Aleksandra Pantić.

Ukoliko se ne primjenjuju zakoni u državi, pravna sigurnost nije zagarantovana nikome, poručuje Budiša. Dodaje da je sud postupio pravilno, i pojašnjava:

“Dvije su ključne činjenice. Prije svega, povrede nisu nanesene drvenim predmetom, kako se tvrdilo u optužnici, a navedeno je da je Marko Zarić njime djelovao, širine 3,7 cm. Povrede su nanesene metalnim predmetom, širine 1,5 cm. I tragovi oštećenja na glavi oštećenog su širine 1,5 cm, dužine od 7-8 cm. Drugo, povredilac je djelovao desnom rukom, moj branjenik je ljevak, što je potvrđeno i na bazi dokaza koje smo izveli”.

“Sudsko vijeće je utvrdilo da to nije ta motka, da postoji neka druga motka, za koju ja juče prvi put čujem u sudnici. Da postoji metalna šipka kojom je ubijen moj brat, ali na njoj se nalazi samo DNK mog brata. Tako da je moj zaključak, da se moj brat sam ubio. Činjenica da prvi put čujem u sudnici da postoji metalna šipka kojom je moj brat ubijen jeste činjenica da su dokazi skrivani”, rekla je sestra ubijenog.

Ona dodaje da se ne osjeća bezbjedno.

“Poslije obrazloženja presude za ubistvo, glave rascopane kao lubenica, i obrazloženja koje je trajalo tri minute. U Sudu koji je trebalo da predstavlja posljednju kariku u ovom lancu nepravde. Osjećam se nesigurno, ali snažno. Šta mi daje snagu? Čist obraz moga brata meni daje snagu”, poručila je.

“Siguran sam da nijedan građanin ne bi želio da neko nevin bude strpan u zatvor, ukoliko nije dokazano da je počinio to krivično djelo, pa i u ovom slučaju”, kaže advokat Budiša.

Sutra će se u 16 časova održati mirni protesti ispred zgrade Okružnog suda, najavila je sestra ubijenog. Nismo dobili informaciju da li će Tužilaštvo uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu, na koju ima pravo.

BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Rale

22.05.2020 16:29

Tuga do neba, da li ce se narodu otvoriti oci pa da se izmedju pomazemo, ako nas ovako unistavaju.

ODGOVORITE
Name

Dusko

22.05.2020 17:07

Nece otvoriti oci...jer oci i zdrav um su vec odavno sve svatili, mi, narod, smo dno dna, u to i sebe ubrajam, zasto... Nismo slozni, nismo jedno, bojimo se, a cega se bojimo, da ovo zla sto vec dozivljavamo, da nebude jos gore, jeli se toga bojimo. REVULUCIJA NARODE.

Name

Pero

22.05.2020 17:13

Nevidjeni zlocin I nikom nista to nema nigdje to je dno od suda placenici lopovi kriminalci sve samo nisu ljudi izgleda da je najbolje rjesenje oko za oko zub za zub

Name

ILIJA ČVOROVIĆ

22.05.2020 20:17

Sud sudi na osnovu dokaza. Prikupljanje dokaza je u nadležnosti tužilaštva i MUP-a. Ako dokazi nisu prikupljeni ili ako nisu prikupljeni u skladu sa zakonom onda sud ne može nikoga osuditi. Znači, adresa su ''stručnjaci '' iz tužilaštva i MUP-a.

Name

Pedja

22.05.2020 16:38

Ja se uzdam u sebe i u osvetu svakome ko mi zlo nanese. Ne trebaju mi sudovi ni sudije kadije. Pravdu uzmite u svoje ruke , niko vam je nece donijeti. Ako vas je policajac nepravedno kaznio . vratite mu dvostruko . Vise nema kome da se cuti i u sta da se uzdas. Zbog ovoga ce vladajuci i oni koji ih drze na vlasti najvise jada vidjeti.

ODGOVORITE
Name

TOP 1982

22.05.2020 17:09

Necete jos dugo ubijati Grobare!

ODGOVORITE
Name

SM

22.05.2020 17:49

Ne znam kako drugacije da protumacim tvoj komentar nego kao pretnju svima koji nisu navijaci Partizana, a narocito navijacima Crvene zvezde! Nije sustina u tome da li je neko "grobar", tj. navijac Partizana ili "cigan", tj. navijac Crvene zvezde, ili navijac bilo kog drugog sportskog kluba. Sustina je u tome sto je ubijen mladic zbog gluposti, a da su i pored svih mogucih i, prije svega, neoborivih dokaza njegove ubice oslobodjene. Kazem da je ubijen zbog gluposti, jer to i jeste - zbog grafita! Grafita koji ustvari ne samo da narusavaju izgled grada vec su i besmisleni i ne bi smjeli da postoje, a prepirali su se jer su "takozvani navijaci" obje grupe svrljali i pisali preko grafita suprotnog tabora! Pozdrav od pravog navijaca iz suprotnog tabora.

Name

7024

22.05.2020 17:52

200 godina u nazad nas vraćaju"nadri pravnici".Opet će biti krvna osveta.21 vijek na Balkanu.Dobro došli.

Name

Re Top

22.05.2020 20:11

Drago mi je da sam otišao u EU, zbog takvih...važno vam je samo kom plemenu pripadate, vama je dozvoljeno sve, drugima smrt. Tako i drugo, treće pleme...dno dna!

Name

bice i gore

22.05.2020 17:40

Ali, od presude, ja ne vjerujem više ni u jednu instituciju Republike Srpske. Naše povjerenje je izigrano”, poručuje Aleksandra Pantić. Kako je ovaj narod BIJEDAN!!! Izgleda da je i pravedno da mecka zaigra pred svacijim vratima kad je narod toliko pokvaren i bezosjecajan. Sta je Aleksandra sa Davidom i drugim nevinim zrtvama? Kad su njega mrcvarili pa ubili ti si vjerovala u te institucije jel`?

ODGOVORITE
Name

Zoran

22.05.2020 17:48

Zalosno je što se gube mladi životi, po meni svi učesnici tuce/a trebali bi strogo kaznjeni a ubice posebno. Ja znam da je svakom svoj mio pa makar i najgori bio ali se nebi složio sa sestrom ubijenog da je bio čistog obraza. Čim je učesnik tuča kako je ubijen tako je mogao i on biti ubica.

ODGOVORITE
Name

Baja

22.05.2020 20:27

Veliki problem su huliganske grupe navijača.To je u cijelom svijetu.Samo što tamo policija iste hapsi i rastjeruje.Za tuču navijača u Dvorovima kada je Pantić ubijen policija je znala jer im je javljeno ali nije htjela da interveniše. Ima li tu čije odgovornosti.Oni su samo sposobni da kažnjavaju babe i djedove kad ne nose maske

Name

NENA

22.05.2020 18:04

Zao mi je ove porodice,znam kakva je to bol isto sam tako dozivjela ubili mi lopovi brata,pa rekli da je pao niz stepenice sve zataskali i sakrili, PRAVDAAAAAAAAAAAAAA

ODGOVORITE
Name

zvzv

22.05.2020 20:30

ma da, budes ubijen, ne izvrsi se dobro uvidjaj, nikom nista,,,,e advokati olosi,za pare ce braniti sve,nigdje morala,,,bruka

ODGOVORITE
Name

Dok ne dirajte Bošnjake...

23.05.2020 00:23

...ovo radite do mile volje.

ODGOVORITE
Name

zaključak

23.05.2020 02:17

Vi, koji se tako često ne susrećete sa nakaradnim presudama sudija na ovim prostorima, u čudu ste svaki put kad u javnosti "odjekne" neka od njihovih nepravdi, nestručno donijetih presuda i još koječega. Jeste li već zaboravili kako je isti ovaj sud skoro pustio iz pritvora silovatelje maloljetnice ? Zaista nemate predstavu kakvi nestručni i potkupljeni skotovi rade u pravosuđu, sa sve svojim kolegama u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. U Osnovnom sudu u Bijeljini postoji samo jedan sudija koji časno obavlja svoju funkciju, a navešću samo njegove inicijale A.M. On nema nijednu mrlju u svojoj sudijskoj karijeri. On je sudija parničar.Ono sve ostalo je dno dna.

ODGOVORITE
Name

Zna se

23.05.2020 02:57

Platio da ga oslobode

ODGOVORITE
Name

Boba

23.05.2020 10:00

Saucesce porodici velika tragedija. Sagledajte malo stvari realno, tvoj brat i njegovi drugovi su dosli tu da nanesu nekom povrede, nisu dosli sa cvijecem u rukama. Da nije bio tu ne bi mu se to desilo i da ga njegovi drugari koji su sada najpametniji nisu ostavili samog.

ODGOVORITE