Tramp traži rešenje, Merkelova, Makron i Putin za konflikt

SAD se zdušno zalažu da do epiloga kosovskog pitanja dođe najkasnije do novembra, kada su tamošnji predsednički izbori, dok EU i Rusiji više odgovara da se to odugovlači

Svijet 27.05.2020 | 22:05
Tramp traži rešenje, Merkelova, Makron i Putin za konflikt

Borba velikih sila za rešenje kosovskog pitanja se nastavlja! Iz Amerike je stigao jasan signal da ta država želi da bude neprikosnoveni učesnik u dijalogu Beograda i Prištine, te da to pitanje reši što pre, najkasnije do novembra, kada su izbori za predsednika SAD.

S druge strane, EU pokušava da ojača poziciju i preuzme primat, a trenutno najmoćnijim evropskim zemljama - Nemačkoj i Francuskoj - odgovara takozvani zamrznuti konflikt, ocenjuju sagovornici Kurira. To odgovara i Ruskoj Federaciji. 

Ko pokazuje zube

Američki predsednik Donald Tramp je kao specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine ostavio specijalca Ričarda Grenela, jednog od najiskusnijih za to pitanje. S druge strane, i Evropska unija pokazuje zube, pa je tako Savet EU prošlog meseca imenovao Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, a njegovi zadaci su postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović ističe da je pismo šefova diplomatije Francuske i Nemačke u kome zahtevaju nastavak razgovora Beograda i Prištine jasna namera EU da parira američkoj inicijativi za rešavanje pitanja Kosova. 

- EU ne želi da bude isključena iz procesa i nedavno imenovanje Lajčaka je samo jedan od pokazatelja. No, EU nije sposobna za velike rezultate, već sedam godina ne može da uradi ništa povodom Kosova, a ključna odredba Briselskog sporazuma da se formira ZSO nije realizovana jer EU nije imala snage da to izdejstvuje. Sada smo svedoci da ponovo dolaze Amerikanci, ovog puta s Grenelom na čelu, da završe posao - kaže Jovanović.

S druge strane, dodaje, Prištini se ne žuri.

Kupovina vremena

- Oni kupuju vreme jer veruju da će posle izbora u SAD imati mnogo povoljniju poziciju. Njihovim interesima ne odgovara američki stav koji razume i uvažava interese Srbije i zato oni čekaju političke promene u Vašingtonu. U Evropi je njihov glavni adut Nemačka, koja se protivi bilo kakvom menjanju granica. Ali, iako Amerika nije promenila stav o pitanju nezavisnosti Kosova, pokazala je razumevanje za našu poziciju - ceni Jovanović.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević napominje da je naš region od interesa velikim silama.

- Sučeljavanje velikih sila je nesporno, a tu dolazi do izražaja neslaganje i različiti stavovi, ali i pokušaj da se cela stvar u vezi s kosovskim pitanjem ubrza. EU hoće da kaže da su oni zaduženi za to i pokušavaju da preuzmu primat, dok SAD hoće da to urade pre izbora u novembru i time zarade poene - kaže Milivojević.

(Kurir)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dzaba

28.05.2020 06:32

dzaba cekaju siptari, Trump ostaje.

ODGOVORITE