Odlazak na spavanje prije ponoći bitan za ljudski organizam

Ukoliko ste često umorni ili iscrpljeni, to može biti povezano s vremenom kada odlazite na spavanje. Sati prije ponoći su veoma važni za ljudsko tijelo, a kako se pretpostavlja zbog noćne promjene svjetlosti.

Zdravlje 27.05.2020 | 22:53
Odlazak na spavanje prije ponoći bitan za ljudski organizam

Harpers Bazaar UK piše da je doktorica Nerina Ramlakan otkrila da zapravo svaka ćelije ljudskog organizma reaguje na kretanje Zemlje i Mjeseca.

Kako je kazala, naučno je dokazano da postoji određena sinhronizacije i da u mozgu postoji dio koji određuje cirkadijalni ritam (unutrašnji sat). On je zadužen za usklađivanje tijela i količine svjetlosti i tame koja okružuje čovjeka. Shodno tome, kada osvjetljenje utihne, do epifize stiže poruka i ćelije u skladu s njom usaglašavaju svoj rad.

Drugim riječima, cirkadijalni ritam svakog čovjeka utječe na važne aspekte organizma, kao što su krvni pritisak, termoregulacija i lučenje hormona. U skladu s tim doktorica Ramlakan je posavjetovala sve ljude kada je optimalno vrijeme za odlazak u krevet da bi naredni dan bili odmorni i poletni.

"Tajna leži u posljednjih 90 minuta prije ponoći jer tada organizam najbolje može napuniti baterije. U tom periodu ćelije se podmlađuju, a to se odražava na naše fizičko, mentalno, emotivno, pa čak i duhovno stanje. Postoji nešto iscjeljujuće u ovoj navici koja predstavlja prvu fazu sna", kazala je.

Na kraju, doktorica je podijelila još jednu zanimljivu teoriju, a to je da mozak tada obavlja neophodne funkcije i "prepakuje" informacije, dok se istovremeno nivo adrenalina smanjuje kao i nagomilani stres.

(Klix)

Komentari / 0

Ostavite komentar