Одлазак на спавање прије поноћи битан за људски организам

Уколико сте често уморни или исцрпљени, то може бити повезано с временом када одлазите на спавање. Сати прије поноћи су веома важни за људско тијело, а како се претпоставља због ноћне промјене свјетлости.

Здравље 27.05.2020 | 22:53
Одлазак на спавање прије поноћи битан за људски организам

Харперс Базаар УК пише да је докторица Нерина Рамлакан открила да заправо свака ћелије људског организма реагује на кретање Земље и Мјесеца.

Како је казала, научно је доказано да постоји одређена синхронизације и да у мозгу постоји дио који одређује циркадијални ритам (унутрашњи сат). Он је задужен за усклађивање тијела и количине свјетлости и таме која окружује човјека. Сходно томе, када освјетљење утихне, до епифизе стиже порука и ћелије у складу с њом усаглашавају свој рад.

Другим ријечима, циркадијални ритам сваког човјека утјече на важне аспекте организма, као што су крвни притисак, терморегулација и лучење хормона. У складу с тим докторица Рамлакан је посавјетовала све људе када је оптимално вријеме за одлазак у кревет да би наредни дан били одморни и полетни.

"Тајна лежи у посљедњих 90 минута прије поноћи јер тада организам најбоље може напунити батерије. У том периоду ћелије се подмлађују, а то се одражава на наше физичко, ментално, емотивно, па чак и духовно стање. Постоји нешто исцјељујуће у овој навици која представља прву фазу сна", казала је.

На крају, докторица је подијелила још једну занимљиву теорију, а то је да мозак тада обавља неопходне функције и "препакује" информације, док се истовремено ниво адреналина смањује као и нагомилани стрес.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар