"U BiH povećanje zaraze za 75%, u Srbiji za 125%, a u Hrvatskoj za čak 232%"

Austrija je izdala upozorenje svojim državljanima da ne putuju u zemlje Zapadnog Balkana. Područje je dugo bilo pošteđeno od korona virusa, da bi se zaraza odjednom drastično počela povećavati. Njemački "Spiegel" pokušao je dati odgovor na pitanje zašto je to tako.

Bosna i Hercegovina 04.07.2020 | 08:50
"U BiH povećanje zaraze za 75%, u Srbiji za 125%, a u Hrvatskoj za čak 232%"

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg rekao je da je svjestan da to nije laka odluka, tim više što je usko povezan s Balkanom. No, stanje s korona virusom u Evropi trenutno nalikuje "vrlo krhkom porculanskom okviru".

Austrija je u srijedu izdala najveći nivo upozorenja za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana. Dugo je izgledalo kao da će regija biti relativno pošteđena od pandemije. Ali sada se novi slučajevi zaraze dramatično povećavaju, piše "Spiegel".

U Bosni i Hercegovini za 75 posto u odnosu na prethodnu sedmicu; u Hrvatskoj za čak 232 posto, a u Srbiji za 125 posto.

Vlada u Beču uz pomoć tih brojki uspostavlja nivo bezbjednosti za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo. Austrijanci koji su se u trenutku objave odluke našli u tim zemljama trebalo bi da "hitno" napuste zemlju.

Svi koji se vraćaju moraju u karantin 14 dana ili trebaju negativan COVID-19 test.

Austrija se sa svojim upozorenjem za putovanje takođe protivi zajedničkoj preporuci Evropske unije donesene ove sedmice, koja se odnosi na dozvolu za slobodno putovanje iz Srbije i Crne Gore u zemlje Evropske unije.

"Spiegel" piše da se ne može govoriti o drugom talasu pandemije na Balkanu budući da, kako ističu, virus stiže sa zakašnjenjem. Vlade su rano uvele mjere za suzbijanje korona virusa znajući da imaju slabe zdravstvene sisteme, i tako su dugo imale mali broj zaraženih.

U proteklih nekoliko sedmica zemlje Zapadnog Balkana imale su pritisaka, što od privrednika, što od građana, a i izbori su bili zakazani u nekim zemljama, piše "Spiegel".

(Klix)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Jaffa

04.07.2020 09:29

Slabo se brinu o svojim kolonijama.

ODGOVORITE
Name

sta reci

04.07.2020 11:07

Oni brinu o nama kao o kolonijama. To je tacno. Svi pametuju i pokupe sto mogu . Nasi politicari se fale kako su oni partneri a nevide da svako gleda svoj interes. U ove politicare nespada gospodin Vucic koji to otvoreno kaze svima sto nie u redu. Narod samo napada drzavu kao da je to krava muzara od Koje se samo uzima. Neznajuci da drzavi moraju davati a malo uzimati kako bi i ona opstala.

Name

Maka

04.07.2020 09:46

Izgleda da ce biti posla za Dodikovu sator bolnicu,trazice se mjesto vise.Nazalost.

ODGOVORITE
Name

Slavuj

04.07.2020 10:22

To je sve zavjera treba njima novca da mogu krast lopovi ortodoksni

Name

Zbog kriminala

04.07.2020 10:47

Naglo skocila, valja odrzati nenarodnu vlast....

ODGOVORITE
Name

BiH

04.07.2020 12:14

Zašto se Hrvatima dozvalja ulazak uBiH

ODGOVORITE
Name

Ne kazem

04.07.2020 12:32

Da nije, jeste, ima oboljelih ali ovoliko i toliko kriticno, cista prevara da ljudi iz dijaspore ne dolaze na odmor sada nego u vrijeme glasanja kad se "zaraza smiri" a istovremeno ni mi koji bi mogli na Zapad da sta zaradimo, naravno ne mozemo a ovde nista nemamo a trebaju im i nasi glasovi. Pa tu je i pomoc svjetskih organizacija pa krediti i razne muljaze kojima se pojedinci dobro obogatise... eto stvarne situacije i razloga i cilja ovog virusa. Slabljenje ionako nikakve ekonomije, bogacenje bagre, ucvrscivanje pozicija politickih vodja i ciscenje stanovnistva koje ce od straha i drugih neizljecivih bolesti izgubiti zivot. Zalosno ali je tako.

ODGOVORITE