"У БиХ повећање заразе за 75%, у Србији за 125%, а у Хрватској за чак 232%"

Аустрија је издала упозорење својим држављанима да не путују у земље Западног Балкана. Подручје је дуго било поштеђено од корона вируса, да би се зараза одједном драстично почела повећавати. Њемачки "Спиегел" покушао је дати одговор на питање зашто је то тако.

Босна и Херцеговина 04.07.2020 | 08:50
"У БиХ повећање заразе за 75%, у Србији за 125%, а у Хрватској за чак 232%"

Аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг рекао је да је свјестан да то није лака одлука, тим више што је уско повезан с Балканом. Но, стање с корона вирусом у Европи тренутно наликује "врло крхком порцуланском оквиру".

Аустрија је у сриједу издала највећи ниво упозорења за путовања у земље Западног Балкана. Дуго је изгледало као да ће регија бити релативно поштеђена од пандемије. Али сада се нови случајеви заразе драматично повећавају, пише "Спиегел".

У Босни и Херцеговини за 75 посто у односу на претходну седмицу; у Хрватској за чак 232 посто, а у Србији за 125 посто.

Влада у Бечу уз помоћ тих бројки успоставља ниво безбједности за Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Сјеверну Македонију, Албанију и Косово. Аустријанци који су се у тренутку објаве одлуке нашли у тим земљама требало би да "хитно" напусте земљу.

Сви који се враћају морају у карантин 14 дана или требају негативан ЦОВИД-19 тест.

Аустрија се са својим упозорењем за путовање такође противи заједничкој препоруци Европске уније донесене ове седмице, која се односи на дозволу за слободно путовање из Србије и Црне Горе у земље Европске уније.

"Спиегел" пише да се не може говорити о другом таласу пандемије на Балкану будући да, како истичу, вирус стиже са закашњењем. Владе су рано увеле мјере за сузбијање корона вируса знајући да имају слабе здравствене системе, и тако су дуго имале мали број заражених.

У протеклих неколико седмица земље Западног Балкана имале су притисака, што од привредника, што од грађана, а и избори су били заказани у неким земљама, пише "Спиегел".

(Клиx)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јаффа

04.07.2020 07:29

Слабо се брину о својим колонијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

04.07.2020 09:07

Они брину о нама као о колонијама. То је тацно. Сви паметују и покупе сто могу . Наси политицари се фале како су они партнери а невиде да свако гледа свој интерес. У ове политицаре неспада господин Вуциц који то отворено казе свима сто ние у реду. Народ само напада дрзаву као да је то крава музара од Које се само узима. Незнајуци да дрзави морају давати а мало узимати како би и она опстала.

Name

Мака

04.07.2020 07:46

Изгледа да це бити посла за Додикову сатор болницу,тразице се мјесто висе.Назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славуј

04.07.2020 08:22

То је све завјера треба њима новца да могу краст лопови ортодоксни

Name

Због криминала

04.07.2020 08:47

Нагло скоцила, ваља одрзати ненародну власт....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

04.07.2020 10:14

Зашто се Хрватима дозваља улазак уБиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не казем

04.07.2020 10:32

Да није, јесте, има обољелих али оволико и толико критицно, циста превара да људи из дијаспоре не долазе на одмор сада него у вријеме гласања кад се "зараза смири" а истовремено ни ми који би могли на Запад да ста зарадимо, наравно не моземо а овде ниста немамо а требају им и наси гласови. Па ту је и помоц свјетских организација па кредити и разне муљазе којима се појединци добро обогатисе... ето стварне ситуације и разлога и циља овог вируса. Слабљење ионако никакве економије, богацење багре, уцврсцивање позиција политицких водја и цисцење становниства које це од страха и других неизљецивих болести изгубити зивот. Залосно али је тако.

ОДГОВОРИТЕ