Pokrenut postupak protiv "zviždača" u UIO BiH

- U centrali Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Banjaluci danas je održana rasprava u disciplinskom postupku koji ova institucija vodi protiv Emira Mešića, zaposlenika koji ima status “zviždača”. Dok Mešić navodi da je postupak rezultat njegovih prijava nepravilnosti, iz Uprave negiraju takve navode.

Bosna i Hercegovina 07.08.2020 | 21:53
Pokrenut postupak protiv "zviždača" u UIO BiH

Mešić je ranije prijavio nepravilnosti u radu UIO-a Državnom tužilaštvu i od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) je zvanično dobio status “zviždača”.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala o Mešićevim upozorenjima na nepravilnosti kod dodjele naplate parkinga na carinskim terminalima privatnim kompanijama.

BIRN BiH je u junu objavio kako je više od polovine od 330 miliona maraka prikupljenih po osnovu parkiranja na carinskim terminalima u BiH, u proteklih deset godina, završilo na računima privatnih firmi, a da “zviždač” koji je upozorio na ove nepravilnosti nije od Državnog tužilaštva, gdje je nepravilnosti prijavio, saslušan duže od godinu dana. Mešić je ranije naveo da je u UIO-u dobio premještaj na slabije plaćeno radno mjesto.

Današnja rasprava u disciplinskom postupku, koja nije bila otvorena za javnost, prekinuta je zbog potrebe naknadnog dostavljanja dokaznog materijala, potvrđeno je za BIRN BiH.

Mešić za BIRN BiH kaže da su u posljednja dva mjeseca protiv njega pokrenuta dva disciplinska postupka. Ističe da “umjesto da se istražuju slučajevi koje je prijavio i koji nanose štetu Upravi za indirektno oporezivanje, državi i građanima ove zemlje”, sumnjiči se on za nanošenje navodne štete upravi.

On odbacuje optužbe iz disciplinskog postupka i vjeruje da će uz pomoć dokumentacije dokazati svoju nevinost.

Mešić je rekao da se u prvom disciplinskom postupku preispituje njegova uloga u nabavci i izboru ponuđača higijenskih sredstava za granični prelaz Rača. U drugom postupku koji slijedi, kako je kazao, preispitivat će se njegovi nastupi u medijima i optužbe na račun rukovodstva UIO-a.

On sve dovodi u vezu sa činjenicom da je on prijavitelj korupcije.

“Odjednom su dva disciplinska postupka pokrenuta. Riječ je o radnjama iz 2018. godine. Zamjeraju mi, to je u drugom postupku koji slijedi nakon prvog, da sam navodno davao neistinite informacije o radu uprave i menadžmenta i neprimjerene komentare”, kaže Mešić za BIRN BiH.

Iz UIO-a za BIRN BiH nisu željeli navesti detalje o postupcima jer su oni u toku.

U odgovoru Uprave piše da je postupak protiv Mešića pokrenut zbog teže povrede službene dužnosti te “narušavanje ugleda Uprave”. Odbacuju da je pokretanje disciplinskog postupka, nakon što je Mešić upozorio na nepravilnosti u UIO-u, povezano sa njegovom prijavom Tužilaštvu, dobijanjem statusa “zviždača” i istupima u medijima.

“Disciplinski postupak nema apsolutno nikakve veze sa prijavom navodne korupcije od strane Mešić Emira i njegovim statusom zaštićenog prijavitelja, dodijeljenim od strane Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije”, naveli su u odgovoru iz UIO-a i dodali kako je u ovom slučaju Uprava postupala u skladu sa Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH i obavijestila ovu Agenciju koja je, prema navodima iz UIO-a, “potvrdila da dodijeljeni status zaštićenog prijavitelja ne abolira zaposlenog od odgovornosti za kršenje propisa i eventualno učinjenu povredu službene dužnosti”.

“Naglašavamo da je predmetni disciplinski postupak u toku, te da bi svaka detaljnija izjašnjenja predstavljala prejudiciranje ishoda tog postupka”, tvrde u odgovoru za BIRN BiH iz UIO-a.

Pravni zastupnik Emira Mešića, Mirza Hrustić, kaže da je još rano govoriti o ishodu disciplinskog postupka.

“Mi svakako smatramo da njegove odgovornosti nema, pa ćemo vidjeti”, kratko navodi Mešićev pravni zastupnik.

Nije poznat datum kada bi rasprava u disciplinskom postupku protiv Emira Mešića trebalo da bude nastavljena.

(Detektor.ba Foto: BIRN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Kolumbo

07.08.2020 20:46

Naj podobniji si kad nista neradis a mlatis platu E zato i jeste kako je Najbolje je slusaj sta gada kaze i nista ne radi ili Zali cvjece i nista nediraj dok se ja ne vratim

ODGOVORITE
Name

Marcone

08.08.2020 19:37

Hahaha...kaze reporter "tuzilastvo se u ovom slucaju brani sutnjom !

Name

OIU

07.08.2020 20:51

Zna li iko je li Kemal Čaušević u zatvoru ili je na Havajima. Ima li presude saučesnicima u Pandori? Da ne budem i ja proglašen zviždačem. Ima gladnih vukova a i noć je, bolje je pod krevetom.

ODGOVORITE
Name

Nenad

07.08.2020 20:52

Da je o naciji i sl riječ,bilo bi na stotine komentara. Dajmo podršku čovjeku koji nas obavještava o mutnim radnjama u državi. Zar nismo i sami svedoci šta nam rade politički idioti sa svih strana!!!

ODGOVORITE
Name

Re Nenad

07.08.2020 21:17

Tako je! Moramo ga podrzati. Mislim da treba da puca na nacionalno, to danas pali. Svi koriste tzv nacionalni interes pa treba i on. Slozila bi ja njima kontra prijavu da me maltretiraju po nacionalnoj osnovi, pa bi se Bosna cijela vazdigla. Majku im lopovsku

Name

Re

08.08.2020 07:23

Treba covjeka podrzati jer je ppsten i hrabar. Ocito nema oraha u dzepovima.

Name

Braco

08.08.2020 13:36

Kako da ga podržimo? Ima li neko ideju? Ko izadje na ulicu ostaje bez posla! Ne shvatamo da više nismo slobodan narod!

Name

TOP 1982

07.08.2020 20:56

Pokrenite postupak o zadnjem konkursu! I dokle ce Srbi vise da cute kada je UIO u pitanju? Prava Bosnjacka firma bila i ostala, dzaba vam Miro direktor! Vise Srba bi proslo u NDH-a na konkursu.

ODGOVORITE
Name

Re

08.08.2020 01:12

E baš si top.

Name

NR

08.08.2020 05:43

Preventivna aktivnost UIO da slucajno ne bi neko nesto opet prijavio

Name

Klopka

07.08.2020 21:23

Neće ga nikad ni saslušati nije prvi slučaj tužilaštvo čeka zastaru ili da sakrije dokaze...

ODGOVORITE
Name

damir

08.08.2020 05:08

ja jucer odvukao auto na carinu sve regularno placeno i spediter mi vec sve sredijo za 20 minuta platijo i cekam 3 sata da iz carine izadje i pregleda vozilo jer je sve po papirima a ovima koji dobiju u dzep odma e drzave i sranja

ODGOVORITE
Name

Vozač 12

08.08.2020 11:22

Kako si platio sve, ako carina nije pregledala robu i ako nije procjenjena deklaracija. Špediter te druže okupap.

Name

Pip

08.08.2020 07:56

Kako je direktor Miro Đakula u UIO vlada cist aparthejd.Disciplinski postupci,suspenzije vode se samo protiv onih koji ne pripadaju direktorovom t..u i koji nece da ulaze ni u kakve kriminalne radnje.Ovo nije prvi ovakav slucaj i bilo je joz tezih gdje su se direktor i njegovu dupelizci izivljavali nas pijedinim uposlenim.Direktor nikada nije proveo disciplinski postupak ili suspenziju,a sto je po Zakonu morao u aferi"Šasije" gdje je sudjeno 12-ci carinika i koji su osudjeni zatvorskim i uslovnim kaznama .Tu se direktor oglasio za zakonske normative i svi su prosli bez ikakvih sankcija iz orostig razloga sto pripadaju njegovom narodu.Kad je god u pitanju mito i korupcija to je uvjek Gradiska,Samac.... nikada necete cuti da ima kriminala i korupcije u Hercegovini samo iz razloga sto taj dio pokriva direktor o njegiv bivsi sef kabineta.

ODGOVORITE